Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı

YSK'nın 2023/147 Sayılı Kararı

Cumhurbaşkanının 10.03.2023 tarihli ve 2023/121 sayılı kararı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiş olup, anılan karar Resmî Gazete’nin 10.03.2023 tarihli ve 32128 Mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Kurulumuzun 10.03.2023 tarihli ve 2023/90 sayılı kararıyla, birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

Uygulanmakta olan seçim takvimine göre, seçimin başlangıç tarihi 18 Mart 2023 olarak belirlenmiş ve bu tarihten itibaren seçim sonuçlarının kesin olarak alınmasına kadarki süreçte il, ilçe ve geçici ilçe seçim kurulu başkanları ile seçim iş ve işlemlerinde görev yapan diğer tüm personel yoğun bir çalışma ortamına girmiştir.

Bütün bu işler belirli bir süreye tabi olduğundan, öngörülen işler mesai saatine bağlı olmaksızın seçim kurulu başkanları, seçim müdürlüğü personeli ve 7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 10’uncu maddesinin onbirinci fıkrası gereği kurum dışından çalıştırılacak personel tarafından yerine getirilecektir.

Bu nedenle, 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde sürecin sağlıklı ve düzenli yürütülebilmesi için, görev alacak kişilere ödenecek gündelik miktarı ile sair harcamaların belirlenerek, tüm yurt genelinde birlikteliğin sağlanması bakımından, seçim harcamalarındaki usul ve esasların saptanması amacıyla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminin sağlıklı ve düzenli yürütülebilmesi, öncelikle bu işlerde görevli seçim kurulu başkanları ile seçim müdürlüğü personeli ve ayrıca sandık kurulu başkanı ve üyelerinin çalışmalarıyla sağlanabilecektir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 20’nci maddesiyle, sandık kurullarının oluşturulması görevi ilçe seçim kurullarına verilmiştir. Ayrıca, 298 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesi uyarınca; üçten fazla sandık konulan binalarda, bina sorumlularının görev esasları Yüksek Seçim Kurulunca belirlenmektedir. Bina sorumlularının, seçim günü sandık kurullarının görevi bittikten sonra binaların eski durumuna getirilmesini sağlamak işlemini geç saatlere kadar sürdürdüğü de bilinmektedir. Sandık kurulunun siyasi partili üyelerinin ise, seçim günü dışında başka bir görevleri bulunmamaktadır.

Bu çerçevede; 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde yapılacak harcamaların aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yapılmasına karar verilmiştir.

I- GENEL HÜKÜMLER

1) Seçim harcamalarında kullanılmak üzere gönderilen ödenekler, sadece seçim hizmetlerinde kullanılır.

2) Ödeneğin harcanmasında, tasarruf ilkelerine azami özen gösterilir ve harcama konularıyla ilgili bu Karardaki esaslara mutlak surette uyulur.

3) Gündelik ödenmesinde ana ilke; gündeliğe hak kazandıracak bir işin resmî çalışma saatlerinin tamamını kapsayacak süre içinde yapılmış olmasıdır. Yapılan işin niteliği çalışma tutanağına ayrıntılı olarak yazılır.

4) Seçim iş ve işlemlerinde görev verileceklere yapılacak gündelik ödemeleri, Yüksek Seçim Kurulunun 20/07/2022 tarihli ve 2022/232 sayılı Kararında belirlenen ilkeler ve gündeliklerin belirlenmesine esas alınacak göstergelere göre yapılır.

5) Seçimin tamamlanmasını müteakip, en geç 20 (yirmi) gün içinde seçime ilişkin yapılan tüm harcamaları gösteren OR/61 (Örnek:104) sayılı harcama çizelgesi (ödemelerin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın) kararımıza uygun bir şekilde SEÇSİS üzerinden düzenlenip Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden Yüksek Seçim Kuruluna gönderilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda birinci ve ikinci oylamaya ilişkin OR/61 (Örnek:104) sayılı harcama çizelgeleri ayrı ayrı düzenlenerek birlikte gönderilir. Posta veya faks yoluyla gönderilecek evrak işleme konulmaz. OR/61 (Örnek:104) sayılı harcama çizelgeleri, sandık kurullarından gelen ücret bordroları ile tutanak defterleri kontrol edilip, sandık kurullarında görev alanların kesin sayılarının tespit edilmesinin ardından gönderilir.

6) Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca kamu bankası ile yapacakları anlaşma kapsamında kendi adlarına açılacak vadesiz bir hesap aracılığıyla yapılır; hak sahiplerine kesinlikle elden ödeme yapılmaz. Hak sahiplerinden hesap açtırılması istenmez, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını içeren resmî kimlik belgesinin bankaya ibraz edilmesiyle ödemenin yapılması sağlanır. Ayrıca il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca banka şubeleri ile yapılacak olan anlaşma, banka tarafından herhangi bir kesinti yapılmasına izin verilmeyecek ve hak sahiplerinin gündeliklerini bankanın tüm şubelerinden alabilmelerine imkân tanıyacak şekilde yapılır.

7) Hak sahiplerine yapılacak ödemeler, kamu bankası ile yapılacak anlaşma doğrultusunda belirlenen ödeme tarihinden başlayarak 3 ay süre ile yapılabilecek olup, bu tarihe kadar ilgililere ödenemeyen tutarlar ilgili muhasebe birimlerinin emanet hesabına aktarılır. Ayrıca hak edişlerini almayanların listesi anlaşma yapılan banka şubesinden temin edilerek muhasebe birimlerine yazı ile bildirilir. İlgililerin, seçim müdürlüklerine müracaatı üzerine ilgili muhasebe birimlerinden hak edişlerini alabilmeleri sağlanır. Hak edişlerini almayanlara ilişkin tutarlar emanet hesabına yatırılmadan önce, bankadan alınan liste ile emanete yatırılacak tutarın birbiriyle uygunluğu kontrol edilir. Bu konularda aksaklık yaşanmaması bakımından harcama birimleri tarafından seçimden önce muhasebe birimleri ile irtibata geçilmesi ve sürecin işleyişinde mutabık kalınması gerekmektedir.

8) Seçim takvimi boyunca ve seçim sonrası itirazlar için yapılacak çalışmalar da dâhil olmak üzere, görev verilenlere bu Kararda belirtilen miktarlarda gündelik ödenir.

KARAR

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.