Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri öğretmen ÖSYM 3600 ek gösterge

Hasar Tespit Sorgulama Nasıl, Nereden Yapılır?

Deprem olsun yada olmasın vatandaşların, oturduğu evinin hasar durumunu öğrenme hakkı vardır. Binaların hasar tespit sorgulamasının yapılması sonucunda çok hasarlı ve az hasarlı evlerin durumu öğrenilebilir. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Vatandaşlarımız adres ve tc kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler. Hasarsız ve az hasarlı durumdaki evlere girilebileceğini; orta hasar, ağır ve acil yıkılacak evlere ise kesinlikle girilemeyeceğini bu adreslerden öğrenebilirler.'' dedi.

HASAR TESPİT İLE İLGİLİ BİLGİLER

İkametgah Adresinize Dayalı Hasar Tespit Sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-izmir-depremi-hasar-tespit-sorgulama

Adrese Dayalı Hasar Tespit Sorgulaması için https://hasartespit.csb.gov.tr/#!/

Hasar Tespit Sorgulama işlemi; adres ve T.C. Kimlik Numarası bilgileri girilerek e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/cevre-ve-sehircilik-izmir-depremi-hasar-tespit-sorgulama) üzerinden veya hasartespit.csb.gov.tr adresinden yapılabilir. Deprem durumunda DASK'ın ALO 125 telefon numarası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ALO 181 numarası ve doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden hasar tespit başvurusu yapılabilir.

HASAR TESPİT TANIMLARI

Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

Hasar tespit sürecinde binalara verilen hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılmasına ilişkin verilen değerlendirme raporları sonrası ne gini işlemler yapılıyor?

Hasar tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporları sonuçları muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılır.

Vatandaş askıya çıkan listelerde ''benim ismim yok'' deyip itiraz edebiliyor mu, ediyor ise süreç nasıl işliyor?

Açıklanan sonuçlara, askıya çıktığı gün itibari ile 30 günlük yasal sürede AFAD İl Müdürlüğü'ne ya da kaymakamlıklara dilekçe ile itiraz edilebilir.

İtiraz dilekçesi sonrasında yapılacak işlemler nelerdir?

Görevlendirilecek farklı bir teknik heyetçe olay mahalline gidilerek yine gözlesel bir çalışma olan hasar tespit işlemi gerçekleştirilip; niai olan değerlendirme itiraz hasar tespiti yapılır.

Binasında tadilat yapılacaksa veya yıkılacaksa ne kadar sürede yapılıyor, vatandaşa bu süre içerisinde hangi destekler sağlanıyor?

Acil yıkılması gereken binalar yetkililerce derhal boşalttırılarak yapı sahibine bildirilir. En çok 3 gün içerisinde mal sahibi tarafından yıkılmadığı takdirde bu binalar yetkililer tarafından yıktırılır. Ayrıca fen ve sana kurallarına göre güçlendirmesi veya onarımı mümkün olan yapıların 1 yıl içerisinde tadilatı yapılarak oturulmasına müsaade edilir. Konuya ilişkin olarak AFAD İl Müdürlüğünce binaların hasar durumuna göre acil yardım, kira yardımı, çeşitli ayni ve nakdi yardımlar yapılır.

Bina ve Bağımsız Bölüm Nedir?

Bina; kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütünüdür.

Bağımsız Bölüm; ana gayrimenkulün (binanın) ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli, bağımsız mülkiyete konu bölümleridir. (daire)

HASAR TESPİT TANIMLARI

HASARSIZ BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklarile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

AZ HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır.Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

* Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.

DEPREM SONRASI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

1- DASK'tan nasıl faydalanabilirim?

DASK sigortasının yaptırıldığı firmaya başvuru yapılarak DASK'tan faydalanılabilir.

2- Hasar tespit çalışmaları kapsamında binam incelenmedi, ne zaman incelenecek?

Hasar tespit çalışmaları için ekiplerimiz tüm mahallelerimizde çalışma yürütmektedir. Depremden sonraki ilk on gün içerisinde hasar tespit tamamlanacaktır.

3- Yardımlardan faydalanmak için hangi belgelere ihtiyaç duyulmaktadır?

Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ilinize kayıtlı vatandaşlarımızdan yardımlardan faydalanmak için herhangi bir belge istenilmemektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.