Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Haydi Türkiye Evden Kur’an Öğrenmeye

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Program Geliştirme Daire Başkanlığı Kur'an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim) detayları belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, uzaktan eğitimle Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı başlatacak.

Kovid-19 salgını nedeniyle daha önce Kur’an kurslarındaki yüz yüze yürütülen eğitim faaliyetlerini uzaktan eğitimle devam ettiren Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, şimdi de bu kurslara katılamayan vatandaşlar için “Haydi Türkiye Evden Kur’an Öğrenmeye” sloganıyla Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı hazırladı.

Haftada 3 gün ve günde 2 saat dersin yapılacağı programa başvurular, https://dibbys.diyanet.gov.tr/ehys/OgrenciKursBasvuru.aspx adresi üzerinden yapılabilecek. 14 yaş üzerindeki kişilerin başvurabileceği programa, Kur’an-ı Kerim okumasını bilmeyenler katılabilecek.

2 tur şeklinde gerçekleştirilecek programın ilk turuna, 21 Aralık 2020 - 3 Ocak 2021 tarihleri arasında başvurular alınacak ve dersler, 28 Aralık 2020 - 21 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacak. İkinci tur başvuruları ise 4 – 17 Ocak 2021 tarihleri arasında alınacak ve dersler 11 Ocak - 7 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Engelliler için seçeneklerin de oluşturulduğu programa, Braille okumayı bilen görme engelliler ile işitme engelli vatandaşlar da başvuru yapabilecek. Ayrıca görme engelli vatandaşların durumlarını gösteren bir raporla başvurmaları halinde “Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Ba’sı” ücretsiz olarak adreslerine gönderilecek. İşitme engelli vatandaşların eğitimlerinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engelliler için özel hazırlanan Elifba cüzü kullanılacak. Programa kayıt yaptıran işitme engelli vatandaşlar, https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/isitme-engellilere-ozel-elif-ba-1.pdf linki üzerinden kitabın PDF formatına ücretsiz olarak erişilebilecek.

Programda Kur’an kursu öğreticilerinin yanı sıra vaizler, din hizmetleri uzmanları, imam hatipler ve müezzin-kayyımlar görev alacak.

KUR’AN-I KERİM ÖĞRETİM PROGRAMI (UZAKTAN EĞİTİM) UYGULAMA ESASLARI

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını ile mücadele ve salgının muhtemel etkilerinin azaltılması için evlerde kalmamız gereken bu günlerde Kur’an’ı öğrenmeyen kalmasın düşüncesiyle “Haydi Türkiye Evden Kur’an Öğrenmeye” sloganıyla Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı(Uzaktan Eğitim) hazırlanmıştır. Söz konusu program aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

1) Ek-1’de yer alan Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı uzaktan eğitim olarak uygulanacaktır.

2) Haftalık 6 saatten oluşan program, haftada 3 gün, günde 2 saat olarak uygulanacaktır. Bir ders süresi 40 dakikadır. Programın günleri ve saatleri öğrencilerin taleplerine göre düzenlenebilecektir.

3) Öğrenci başvuru işlemleri Başkanlığımız web sayfası (www.diyanet.gov.tr) üzerindeki banner vasıtasıyla gerçekleştirilecektir.

4) Kayıt ve dönem tarihlerine ilişkin hususlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

1. Grup için kayıtlar 21 Aralık 2020-3 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak. 1. Grup için dönem tarihleri 28 Aralık 2020-21 Şubat 2021 olarak belirlendi.

2. Grup için kayıtlar 4-17 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak. 1. Grup için dönem tarihleri 11 Ocak-7 Mart 2021 olarak belirlendi.

5) Eğitimler her iki grup için belirtilen tarihlerde başlayacak ve 8 (sekiz) hafta boyunca devam edecektir.

6) 2020-2021 eğitim öğretim yılında herhangi bir öğretim programında kayıtlı olanlar Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim)’na başvuru yapamayacaktır.

7) Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim)’na 14 yaş ve üstü vatandaşlar belirtilen tarihlerde kayıt olabilecektir.

8) Kur’an-ı Kerim okumayı bilmeyip Kur’an-ı Kerim öğrenmek isteyen vatandaşlar söz konusu programa katılacaktır.

9) Görme engelli olup Braille okumayı bilen ve işitme engelli vatandaşlarımızdan Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek isteyenler de başvuru yapabileceklerdir. Görme ve işitme engelli vatandaşlarımızın sınıf ve öğretici planlaması Başkanlık merkezince gerçekleştirilecektir.

10) Kur’an-ı Kerim Öğretim Programında üzerinde dersi olmayan Kur’an kursu öğreticileri, imamhatip ve müezzin-kayyımlar görev alacaktır. Din hizmetleri sınıfında görev yapan personele de istemeleri halinde görev verilebilecektir.

11) Üzerinde resmi dersi bulunup uzaktan eğitim yoluyla derslere devam eden Kur’an kursu öğreticilerine de istemeleri halinde görev verilebilecektir.

12) İdari izinli olan personele istemesi halinde görev verilebilecektir.

13) https://dibbys.diyanet.gov.tr/EHYS/Ogrenci/UzaktanEgitimBasvurulari.aspx linki üzerinden İl/ilçe müftülükleri yapılan başvuruları görebilecek ve öğretici planlamaları aynı sayfa üzerinden müftülüklerce gerçekleştirilecektir.

14) Eğitimlerin planlanmasında;

 İmkânlar dâhilinde 14-18, 19-30 ve 31 yaş ve üzeri vatandaşlar üç kategoriye ayrılacaktır.

 Öğrencilerin yaş aralığı dikkate alınarak söz konusu yaş aralığındaki öğrencilerle iletişime geçebilecek personel görevlendirilecektir.

 Kadın vatandaşlar için kadın personel, erkek vatandaşlar için erkek personel görevlendirilecektir.

 Bir personele en az 6 en fazla 12 öğrenci verilecektir.

 Öğrenci iletişim bilgileri il/ilçe müftülüğünce görevlendirilen personel ile paylaşılarak, görevli personelin ders planlaması yapması sağlanacaktır.

 Eğitim süresi içerisinde öğrencilerin inanç, itikat vb. sorularına yönelik ayda bir kez İl/ilçe müftüsü, vaiz, Başkanlık personeli, alanında uzman akademisyenlerle çevrimiçi buluşma sağlanabilecektir.

 Görev yaptığı mahalden kayıtlara vakıf olan öğreticiler/imam-hatipler/müezzinkayyımlar il/ilçe müftülükleri ile irtibata geçerek sınıf oluşturabileceklerdir.

14) Kur'an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim)’nda görevli öğreticiler derse katılım sağlayan öğrenci sayılarını haftalık olarak EHYS/Faaliyet İşlemleri sayfasından gireceklerdir.

15) Başkanlığımız tarafından il/ilçe müftülüklerine gönderilecek olan tanıtım kartlarının WhatsApp ve diğer sosyal medya aracılığı ile tüm personele, vatandaşlara ulaştırılması sağlanacak, ayrıca müftülüklerimiz tarafından da hutbe, vaaz vb. yollarla gerekli duyurular yapılacaktır.

16) Eğitimlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Elifba cüzü kullanılacaktır. Kayıt yaptıran öğrenciler https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/Elif-ba.pdf link üzerinden kitabın PDF formatına erişilebilecektir.

17) İşitme engelli vatandaşların eğitiminde Başkanlıkça hazırlanan “İşitme Engellilere Özel Elifba” kullanılacaktır. Kayıt yaptıran öğrenciler https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/kategoriler/materyaller link üzerinden kitabın PDF formatına erişilebilecektir.

18) Görme engelli vatandaşlarımızın eğitiminde “Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Ba’sı” kullanılacaktır. Kayıt yaptıran görme engelli vatandaşlarımız EK-3 de yer alan dilekçe örneğini doldurup engelli olduklarına dair raporu (en az %40 engel) da ekleyerek Dini Yayınlar Genel Müdürlüğüne göndermeleri halinde adreslerine ücretsiz olarak “Braille Kur’an-ı Kerim ElifBa’sı” gönderilecektir.

19) Öğrencilerin ders dışında konuları tekrar etmeleri ve kazanımlarını pekiştirmeleri için Başkanlığımızın https://kuran.diyanet.gov.tr/elifba/ internet adresini kullanmaları teşvik edilecektir.

20) https://egitimhizmetleri.diyanet.gov.tr/kategoriler/hizmetlerimiz/yayg%C4%B1n-dine%C4%9Fitimi-daire-ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1 linki üzerinden Başkanlığımızca hazırlanan afişler indirilerek müftülüklerce çoğaltılabilecektir.

21) Yapılacak eğitim kapsamında görevlendirilen personele ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeyecektir.

Kur'an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim)

Kur’an-ı Kerim’i anlayıp ona uygun bir hayat yaşamak isteyen Müslümanlar, Hz. Peygamber (s.a.s) devrinden günümüze kadar her dönemde Kur’an eğitimine büyük önem vermiş ve bu eğitim için çeşitli kurumlar geliştirmişlerdir.

Kur’an eğitimine yönelik yaygın din eğitimi faaliyetleri Diyanet İşleri Başkanlığımızca açılan Kur’an kursları ve camiler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu kurslarda ihtiyaç odaklı, hafızlık,

4-6 yaş, yaz Kur’an kursları gibi programlarla çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek gibi farklı yaş ve seviyedeki toplumun tüm kesimlerine yönelik Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler eğitimi yapılmaktadır. Bu eğitimlerle, Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler öğretimi yanında vatandaşlarımız arasında milli birlik ve beraberlik, bir arada yaşama ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi; sevgi, saygı ve dostluk bağlarının güçlendirilmesi, vatan, millet, bayrak, şehitlik, gazilik vb. milli ve manevi değerlerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

2019 yılının sonlarına doğru Çin’de başlayıp kısa süre içerisinde bütün dünyaya yayılan Covid-19 salgın hastalığı hayatın birçok alanını etkilediği gibi, Kur’an eğitim-öğretim faaliyetlerini de etkilemiştir. Başkanlığımız da tarihin hiçbir döneminde kesintiye uğramayan Kur’an hizmetlerinin bu süreçte de kesintiye uğramaması için uzaktan eğitim faaliyetlerine ağırlık vermiştir.

Ülkemizde örgün eğitim kurumlarında ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi, kamuda esnek-uzaktan çalışma alternatiflerinin sunulması ve mesai saatlerinin azaltılarak hafta içi ve hafta sonlarında sokağa çıkma kısıtlamalarının getirilmesi, şimdiye kadar Kur’an-ı Kerim eğitimi almamış ve buna ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın evde kaldıkları süre içerisinde Kur’an-ı Kerim eğitimi almalarına imkan tanımıştır.

Bu bağlamda salgın sürecinin getirmiş olduğu sınırlılıklar da göz önünde bulundurularak lise üniversite öğrencileri ile yetişkinlere yönelik “Haydi Türkiye Evden Kur’an Öğrenmeye” şiarıyla Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim) geliştirilmiş ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuştur. 

PROGRAMIN AMACI

Bu program ile şimdiye kadar Kur’an-ı Kerim eğitimi almamış lise-üniversite öğrencileri ile yetişkinlerin Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

PROGRAMIN YAPISI VE UYGULAMA ESASLARI

1. Program; haftada 3 gün, günde 2 saat olmak üzere 8 hafta ve toplam 48 krediden oluşmaktadır.

2. Program kapsamında kaynak olarak Başkanlığımızca Kur’an Kursları’na yönelik hazırlanan materyaller esas alınacaktır.

3. Programda yer alan konular muhatabın seviyesi ve programın amacı çerçevesinde işlenecektir.

4. Esnek çerçeve öğretim programı anlayışına dayalı olarak hazırlanan Kur’an-ı Kerim Öğretim Programı (Uzaktan Eğitim)’nda öğreticiler, programın amacı doğrultusunda öğrencilerin bilgi düzeylerini, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate alarak muhtevanın sınırlarını belirleyebilecek; neyi, ne kadar ve nasıl işleyeceklerine kendileri karar verebileceklerdir.

5. Elif-Bâ ve Kur’an-ı Kerim öğretiminde öğrencilerin harfleri/kelimeleri doğru telaffuz etmelerine özen gösterilecek ancak mahreçler öğretilirken öğrencilere bıkkınlık verecek şekilde ısrar edilmeyecektir.

6. Programın ezber bölümünde yer alan konuları tamamlayan öğrenciler, öğreticinin belirleyeceği diğer sûre ve aşırları da ezberleyebileceklerdir.

7. Eğitimin tüm süreçlerinde öğrencilerin pedagojik ihtiyaçları dikkate alınacak, eğitimle ilgili her bir unsurun öğrencilere göre düzenlenmesine özen gösterilecektir.

8. Programda yer verilen konular işlenirken, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmasına özen gösterilecek, bireysel farklılıklar ve hedef kitlenin hazır bulunuşluğu daima göz önünde bulundurulacaktır.

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

1. Ayet ve hadislerden örnekler verilerek, dinimizin Kur’an-ı Kerim’in öğrenilmesi ve öğretilmesine verdiği değer üzerinde durulmalıdır.

2. Öğrencilerde Kur’an sevgisi ve bilinci oluşturmak amacıyla, Hz. Peygamber’den günümüze tarih ve medeniyetimizde Kur’an eğitim ve öğretimine verilen öneme dair örnekler paylaşılmalıdır.

3. Kur’an-ı Kerim dersleri “sevilen bir Kur’an” anlayışı perspektifinde öğrenen merkezli işlenmelidir.

4. Çalışma süresince Kur’an okuma becerisinin kolayca kazanılabileceğine vurgu yapılmalı, aksi ifadeler kullanılmamalıdır.

5. Elifba, yüzüne ve ezber öğretiminde, öğrenmenin bireyselliği göz önünde bulundurulmalı, öğrencilerin birbirleri ile rekabet ortamına sokulmamasına özen gösterilmelidir.

6. Elif-Bâ’daki öğrencilerin Kur’an’a geçmesinde acele davranılmamalı, Kur’an öğrenmenin mutluluğunu yaşatacak nitelikte motivasyonlarla birlikte yapılacak alıştırmalarla kuralların yerleşmesi sağlanmalıdır.

7. Ezber konularında devamlılığın sağlanması amacıyla, ezberlemede güçlük çekilen dua ve sûreler olduğunda öğretici tarafından konuların yerleri değiştirilebilecektir.

8. Harflerin doğru bir telaffuzla okunmasına özen gösterilmelidir. Bununla birlikte öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişim düzeyleri dikkate alınarak bıkkınlık seviyesine getirecek düzeltmelerden kaçınılmalıdır.

9. Öğrencilerin okuyuş hataları pedagojik bir yaklaşımla kendilerine fark ettirilmelidir.

10. Ülkemizin yetiştirdiği kâriler başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyan kârilerin örnek okuyuşlarından yararlanılmalıdır. Bu anlamda nitelikli okuyuşu olan genç ve çocukların tilavet örneklerinden yararlanılabilir.

11. Öğretici her öğrenciye uygulama fırsatı vermekle birlikte, kendisi de örnek okuyuşlar sunmalıdır.

12. Kur’an öğretiminde ‘metnin görsel sunumu, örnek okuyuşlar, bireysel okumalar, toplu tekrarlar, okuyuşun değerlendirilmesi’ gibi öğretim teknikleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır.

13. Öğrencilerin ders dışında konuları tekrar etmeleri ve kazanımlarını pekiştirmeleri için Başkanlığımızın https://kuran.diyanet.gov.tr/elifba/ internet adresini kullanmaları teşvik edilecektir. 

KUR’AN-I KERİM ALANI HAFTALIK DERS İÇERİĞİ TABLOSU

1. Hafta

GİRİŞ

 Kur’an’ı Kerim Öğreniyoruz! Çünkü…

 Dinimizin Kur’an Öğrenmeye Verdiği Değer

A. Elif Bâ Öğreniyoruz

 Harfleri Tanıma

 Kalın ve Peltek Okunan Harfler

 Harflerin Başta, Ortada ve Sonda Yazılışı

 Harflerin Seslendirilmesi

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Eûzü Besmele

 Tekbir ve Salavât

 Rabbi Yessir Duası

 Subhâneke Duası

2. Hafta

A. Elif Bâ Öğreniyoruz

 Harekeleri Tanıma

 Harflerin Harekelerle Okunuşu

 Harflerin Kelime İçinde Okunuşu

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Salli-Barik Duaları

3. Hafta

A. Elif Bâ Öğreniyoruz

 Cezm ve Cezimli Kelimelerin Okunuşu

 Med Harfleri ve Okunuşu

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Rabbena Duaları

 Tahiyyât Duası

4. Hafta

A. Elif Bâ Öğreniyoruz

 Şedde ve Şeddeli Kelimelerin Okunuşu

 Tenvin ve Tenvinli Kelimelerin Okunuşu

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Amentü

 Fatiha Sûresi

5. Hafta

A. Elif Bâ/Kur’an-ı Kerim Okuyoruz

 Zamir ve Okunuşu

 Lam-ı Ta’rifin Okunuşu

 Lafzatullah’ın Okunuşu

 Hurufu Mukattaa

 Fatiha Sûresi

 Bakara Sûresi 1. Sayfa

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Kevser Sûresi

 İhlas Sûresi

6. Hafta

A. Kur’an-ı Kerim Okuyoruz

 Bakara Sûresi 2. Sayfa

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Kunut Duaları

 Asr Sûresi

C. Tecvid Kurallarını Öğreniyoruz

 Medler

7. Hafta

A. Kur’an-ı Kerim Okuyoruz

 Bakara Sûresi 3. Sayfa

B. Sûreler ve Dualar Ezberliyoruz

 Kunut Duaları

C. Tecvid Kurallarını Öğreniyoruz

 Tenvin ve Sakin Nun’un Halleri

8. Hafta

A. Kur’an-ı Kerim OKuyoruz

 Bakara Sûresi 4-5. Sayfalar

B. Dualar ve Sûreler Ezberliyoruz

 Ezan ve Kamet

C. Tecvid Kurallarını Öğreniyoruz

 Sakin Mim’in Halleri

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.