Öne Çıkanlar engelli A101 Aktüel Ürünler Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği yüz yüze eğitim Milli Eğitim Bakanlığı

Mazerete Bağlı Öğretmen Yer Değişikliklerinde İl-İlçe Emri (11 Ocak 2023)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Milli Eğitim Bakanlığı; 2023 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu ile Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusuna çıkmış ve 18 Ocak 2023 tarihinde mazerete bağlı öğretmen atamalarını gerçekleştireceğini ilan etmiştir. Geçmiş dönemlerde Bakanlık, mazerete bağlı yer değişikliklerinde il/ilçe emrine de öğretmen atamaları gerçekleştirmiştir.

Anayasa'nın 41. maddesinde ''ailenin toplumun temeli olduğu, her çocuğun, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahip olduğu'' hükmüne yer verilmiştir. Anılan Anayasa hükmünde; devletin, ailenin ve çocuğun korunması yükümlüğüne bir istisna getirilmemiş, bu madde çocuğun ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkını güvence altına almıştır.

Ailenin korunması yalnız iç hukukumuzla değil, uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmıştır. Bunlardan biri de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'dir. Beyannamenin 16/3. maddesinde; ''Aile, toplumun, doğa/ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunur'' hükmüne yer verilmiştir. BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin 3. maddesinde çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde çocuğun yararının temel ilke olarak kabul edileceği, 18. maddesinde taraf devletlerin çocuğun yetiştirilmesinde ve gelişmesinin sağlanmasında anne-babanın birlikte sorumluluk taşıdıkları ilkesinin tanınması için her türlü çabayı gösterecekleri, çocuğun yetiştirilmesi konusundaki sorumluluklarını kullanmada ana-babaya durumlarına uygun yardım yapacaklarını belirtmiştir. Anayasa'nın 41. maddesinden ve iç hukuk hükmündeki uluslararası sözleşmelerden aile birliğinin korunmasının benimsendiği, yapılan düzenlemelerle eşlerin bir arada bulunması ve çocuklarını birlikte yetiştirmeleri için devlete sorumluluk verildiği anlaşılmaktadır. Aynı şekilde Anayasa'nın 12. maddesinde herkesin kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahip olduğu; 17. maddesinde herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığına koruma hakkına; 49. maddesinde devletin çalışma hayatını geliştirmek için çalışmaları koruma görevi olduğu; 56. maddesinde devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak görevinin bulundupu öngörülmüştür. Anılan Anayasa ve yasa hükümleri; idarecilere, çalışanlarının görevini yerine getirebileceği çalışma ortamı ve koşulları sağlama yükümlüğü vermektedir.

Buna bağlı olarak; mazerete bağlı yer değişikliği işlemlerinin amacına ulaşması ve önceki öğretmen atamalarıyla uyumluluk sağlaması için il-ilçe emri hakkı tanınması büyük bir gerekliliktir. Eğitim Gücü-Sen olarak, bu atama döneminde de mazeret tayini başvurusunda bulunan personelin mazeretleri de göz önüne alınarak il/ilçe emrinin uygulanması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.