Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ÖSYM

Öğretmenlik Meslek Kanunu Değerlendirme Raporu

Taslak olarak ortaya çıktığı günden itibaren karşı çıktığımız, komisyon aşamalarında ve görüşmeleri sırasında bu kapsamda çeşitli eylem ve etkinler düzenlediğimiz 03.02.2022 kabul tarihli ve 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, 14.02.2022 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu aşamadan itibaren bir eğitim sendikası olarak Eğitim-İş, Kanun’un uygulamasını yakından takip edecek, Yasa kapsamında ortaya çıkacak düzenleyici işlemler ve uygulamada eğitim emekçilerinin yaşayacağı mağduriyetlere karşı tüm hukuki süreçleri işletecektir.

Kanun’un yaratacağı sorunlara şimdiden tarihe bir not düşmek, uygulamanın bütünü kapsamında yapılacak hukuki girişimlere dayanak olması bakımından bu raporun hazırlanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Sahada yer alan ve konunun doğrudan muhatabı öğretmenler, sendikamız Merkez Yönetim Kurulu ile Genel Merkez Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan bu raporun, konunun tüm muhatap ve bileşenlerine faydalı olması düşüncesi ile hazırlandığını ve erişimlerine koşulsuz açık olduğunu ifade ediyoruz. 

I. GİRİŞ:

Öğretmenlik mesleğinin, temel alanlarını düzenlemek, eğitim sisteminde öğretmenin konumu ve güvencelerini en temel şekilde belirleyecek bir meslek kanunu olması gerekliliği yıllarca Eğitim-İş tarafından dile getirilmiştir. Ancak AKP iktidarı tarafından nihai olarak düzenlenen Öğretmenlik Meslek Kanunu, temel yasa yapma teorisine aykırı şekilde, ilgilisinin yani öğretmenin ihtiyaç ve talepleri dinlenmeksizin yasalaşmıştır. İktidara yakın olanlar da dahil olmak üzere neredeyse hiçbir eğitim sendikasının tam olarak katılmadığı ve benimsemediği bu yasanın, bu sebeple kadük kalmaya mahkum olduğu ve bu yönüyle muhatabının aidiyeti ve meşruiyeti anlamında sorunlu doğduğunu öncelikle söyleyebiliriz.

Raporumuzda, Yasa’nın amaç, şekil ve esasına dair genel değerlendirmelerimiz yer alacak bunun yanı sıra, yasanın aslında özel düzenleme amacını taşıyan kariyer basamakları ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin sistemi irdeleyecek, sakıncaları ve hukuka aykırılıklarına yer vereceğiz. 

RAPOR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.