Öne Çıkanlar MEB 2024 Yılı ALES Başvuruları MSÜ Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi Elektronik Sınav

SUT Fiyatları Bir An Önce Artırılmalı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ''Türkiye Sağlık Sisteminin yönetiminde sağlık finansmanı politikaları temel rol oynamaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde sağlığın finansmanı ve sağlık hizmetlerinin fiyatlarının belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ana belirleyicidir. Ülkemizdeki tüm kamu/özel sağlık kuruluşları SGK ile anlaşmalı olarak vatandaşlara hizmet vermekte ve bu hizmetlerin karşılığı da Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) esas alınarak ödenmektedir.

Özellikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinin tek gelir kaynağı SGK tarafından SUT kapsamında ödenen bedellerdir. Ancak uzun yıllar SUT fiyatları güncellenmemiş olup son 2-3 yıldır kısmi ve yeterli olmayan fiyat artışları yapılmıştır. Dolayısıyla SUT fiyatlarının yetersizliği sebebiyle hastane gelirleri yerinde saymıştır.

Yıllar içerisinde ekonomik parametrelerle uyumlu olarak yeterli düzeyde artmayan SUT fiyatlarından dolayı ek ödemeleri hastane gelirlerine endeksli olan başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının gelirleri de her geçen yıl azalmış ve çoğu yerde ek ödeme alınamaz hale gelmiştir.

Bugün yaşanan sorunların ana kaynaklarından biri de yetersiz SUT fiyatlarıdır. Sağlık çalışanlarının gelir kaybının önlenmesi ve performans ek ödemelerinin hakkaniyete uygun dağıtılabilmesi için SUT fiyatları bir an önce tatmin edici oranda artırılmalıdır.

Sağlık sisteminin ve sağlık çalışanlarının geleceği için bu adım kaçınılmazdır. Bu talep ve çağrımızı başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda yer alan Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da yapmaktayız.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.