Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ÖSYM

Fazla Çalışma Ücreti ve Gündeliklerin Belirlenmesi (19 Ekim 2023)

Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu ve Hamza Öksüz imzalı resmi yazıda ''2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 20 Ekim 2023 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha sonra da Genel Kurul'da görüşülmek üzere TBMM'ye sunulmuştur. Kamu görevlilerinin, saat başı fazla çalışma ücreti, gündelik tutarları ve bu tutarlara bağlı olarak ödenen diğer ücretleri de Bütçe Kanunu ile belirlenmektedir.

2010- 2023 yılları arasında Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile fazla çalışma ücreti 4.69, gündelik tutarlar 8.33, aylık katsayı ise 8.88 kat artmıştır. Aynı zamanda, 2023 Temmuz ayında kamu görevlilerine 8.077 tutarında yapılan ödeme; oransal artış yerine ''ilave'' olarak verilmiş ve aylık katsayı artırılmıştır. Yapılan ilave ödemenin aylık katsayıya dahil edilmesi halinde ise 2010-2023 yılları arasındaki katsayı artışının 15 kat olacağı görülmektedir. Bu minvalde, aylık katsayı ve maaş/ücret artışları ile saat başı fazla çalışma ücreti ve gündelik tutarları artışları karşılaştırıldığında, Bütçe Kanunu ile belirlenen ödemelerin artışının düşük kaldığı görülmektedir.

Diğer taraftan, 2023 yılı için kamu görevlilerine ödenecek saat başı fazla çalışma ücreti 5.40 TL iken, asgari ücretli bir çalışana bile saatlik 76 TL'ye yakın ücret ödenmektedir. Saat başı fazla çalışma ücretine ödenecek tutarın belirlenme usulünden kaynaklanan farklılıktan dolayı çalışanlar arasında huzursuzluk, gelir dağılımında ise adaletsizlik meydana gelmektedir.
Memur-Sen olarak; 7. Toplu Sözleşme süreçlerinin tamamında kamu görevlilerinin fazla çalışma ücreti tutarlarının artırılması, gündelik, yol masrafı ve yatacak yer temini tutarlarının yükseltilmesi, çalışmaya bağlı ilave ödemelerin günün şartlarına uygun hale getirilmesi için teklifte bulunduk. Buna bağlı olarak; 31 Ağustos 2023 tarihli Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'nın 59'uncu maddesinde kamu görevlilerinin gündelik tutarlarının güncel koşullar çerçevesinde belirlenmesi hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede, 20 Ekim 2023 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine bağlanacak olan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda saat başı fazla çalışma ücreti ve gündelik tutarların günün şartlarına, piyasa koşullarına ve ekonomik gerçeklere göre belirlenmesini talep eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.