Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Harcırah Tutarlarının Artırılması (11 Kasım 2022)

Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Mehmet Bayraktutar imzalı resmi yazıda ''Harcırah, 6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nda yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı olarak düzenlenmiş ve Bütçe Kanunu'nun H Cetvelinde belirlenen tutarlar üzerinden ödeneceği belirtilmiştir. 7 Temmuz 2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7414 sayılı Kanunu'na ekli H Cetvelinde gösterildiği üzere yurtiçinde verilecek gündelikler, aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 100 TL olarak belirtilmiştir. 2023 Bütçe Kanunu Teklifinde ise %80 ile %100 arasında artış yapılarak aylık kadro/derecesi 5-15 olanlar için 200 TL olarak uygulanmasına yönelik teklif edilmiştir.

Başta yer değiştirme masrafı, taşıt gideri, yatacak yer temini ve gündelik tutarı olmak üzere harcırah tutarlarının; günümüz piyasa koşulları dikkate alındığında konaklama, yol ve benzeri giderleri karşılama noktasında yetersiz kalacağı görülmektedir. Diğer taraftan, 2023 yılında uygulanacak Yeninden Değerleme Oranı %122.93 olarak belirlenmesi de Harcırah Kanunu uyarınca verilecek gündelik ve tazminatların günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir. Benzer şekilde, gelir vergisi matrahlarında da hem fiyat artışları hem de asgari ücrete yapılan artışlar dikkate alınarak düzenleme yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, ihtiyaçları karşılama noktasında yetersiz kalan başta harcırah tutarları; 2023 Bütçe Teklifi görüşmelerinde artan enflasyon rakamlarına ve piyasa koşullarına uygun hale getirilerek artırılması ve gelir vergisi matrahlarında da gelir dağılımında adaleti sağlayacak şekilde düzenleme yapılmasını talep eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.