Öne Çıkanlar 2019 ÖSYM Sınav Takvimi Mimar Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı memuriyet taban aylığı göstergesi

Mazeret izinlerini kullandınız mı? Daha Sonra Nasıl Kullanabilirim

İstenmesi durumunda memura verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri, söz konusu mazeretleri yaşayan memurlar tarafından bazen unutulduğu için kullanılamamaktadır. Bu gibi durumlarda, bazı memurlar sonradan kurumlarına başvurarak ederek mazeret izni kullanma isteğinde bulunabilecektir

Bu yazımızda, memurların; evlilik, babalık vede ölüm mazeretlerine istinaden kullanabilecekleri mazeret izinlerini, mazeret gerçekleştikten sonra ne zamana kadar talep edebilecekleri ile ne kadar zaman ile izin kullanabileceklerinden söz edilecektir.

Baba olunması nedeniyle mazeret izni

Eşi doğum yapan memura, isteği üzerine 10 günü aşmayacak şekilde mazeret (babalık) izni verilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memura isteği üzerine babalık izni verilmesini eşinin de doğum yapması şartına bağlamıştır.  Bu sebeple, memur babalık izni hakkına da eşinin doğum yapmasıyla birlikte hak kazanmaktadır. Diğer yandan, eşinin doğum yapmasıyla memurun hak kazandığı bu izinde, eşi ölü doğum yapan memur tarafından da kullanılabilmektedir.

Bu itibarla, eşi doğum yapan memur, eşinin doğum yapmasının ardından 10 günü geçemeyecek şekilde babalık mazeretine ilişkin izin kullanabilecektir. Doğumdan itibaren 10 gün geçtikten sonra babalık izni kullanılması mümkün olmayacağı gibi, doğumdan itibaren 3 gün geçtikten sonra babalık izni kullanmak istenmesi durumunda en çok 7 gün mazeret izni kullanılabilir.

Evlilik nedeniyle mazeret izni kullanımı

Kendisi ya da çocuğu evlenen memura, talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (evlilik) müsaade edilir.

657 sayılı Kanun, evlilik mazeretine istinaden memurun kendi isteği üzerine mazeret izni verilmesini, kendisinin veya çocuğunun (çocuklarının) evlenmesi olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır. Bu sebeple, memurun evlilik mazeretine ilişkin izin hakkına kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ile birlikte hak kazanmaktadır.

Bu itibarla, kendisi veya çocuğu evlenen memur, evliliğe dair resmi nikahın yapılmasından itibaren 7 günü geçemeyecek şekilde evlilik mazeretine ilişkin müsaade edilebilir. Resmi nikahın yapılmasından sonra 7 gün geçtikten sonra evlilik mazeretiyle izni kullanılması mümkün olmayacağı gibi, resmi nikahtan itibaren 5 gün geçtikten sonra bu evlilik nedeniyle mazeret izni kullanmak isteyen memura en fazla 2 gün mazeret izni verilir.

Aynı tarihte birden fazla resmi nikah (kendisi ve/veya çocukları) yapılması durumunda, buradaki her evlilik için ayrı ayrı 7 gün süreli mazeret izini verilmezken, örneğin 6 gün ara ile iki çocuğunun resmi nikahının yapılması durumunda bu evlilik hadiselerinden dolayı memurun toplam 13 gün mazeret izni kullanması mümkün olabilir.

Ölüm nedeniyle mazeret izni kullanımı

Eşi yada çocuğu, kendisinin ve onun evlenen memura, talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (evlilik) izni verilir.

Eşi yada çocuğu ölen memura, talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (ölüm) izni verilir ve eşinin ve ya kendisinin anne, baba ya da kardeşi ölen memura talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (ölüm) izni verilir.

657 sayılı Kanun, ölüm mazeretine istinaden memurun ise kendi isteği üzerine mazeret izni verilmesini, Kanunda sayılan yakınlarından herhangi birinin ölüm olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır.  Bu sebeple, memurun ölüm mazeretine ilişkin izin hakkına söz konusu yakınlarından birisinin ölümü ile beraber hak kazanmaktadır.

Bu itibarla, yukarıda sayılan yakınlarından birisini kaybeden memur, ölüm olayının gerçekleşmesinden itibaren 7 günü geçemeyecek şekilde ölüm mazeretine ilişkin müsaade edilir. Ölüm olayından itibaren 7 gün geçtikten sonra ölüme bağlı mazeret izni kullanılması müsaade edilmeyeceği gibi, ölüm olayından itibaren 3 gün geçtikten sonra bu ölüm olayından dolayı mazeret izni kullanmak isteyen memura en Fazla 4 gün mazeret izni verilir.

Birden fazla yakını aynı gün ölen memura her ölüm olayı için ayrı ayrı 7 gün süreli mazeret izini verilmezken, örneğin 3 gün arayla iki yakınını kaybeden memur bu olaylardan dolayı en çok toplam 10 gün mazeret izni kullanabilir.

Anahtar Kelimeler:
MemurMazeret IzinleriniBaba
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.