Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri 3600 ek gösterge ÖSYM Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri

Orman Muhafaza Memurları İçin Kanun Teklifi

Teklif ile, orman muhafaza memurlarına görev süreleri tamamlandıktan sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait kayıt ve belgelerin her çeşit resim, vergi ve harçtan muaf tutulması amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ‘’Orman Muhafaza Memurları, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, 657 Sayılı Devlet Memurları kapsamında görev yapan, koruma, sınırlandırma ve yangınla mücadele görevi yanında Orman ve Su İşleri Bakanlığın kanunda ve iç çalışma sistematiğinde tanımlanmamış bir çok görevini, mesai mefhumu olmadan 24 saat esası ile yürüten cefakâr kamu çalışanlarıdır. Ormanların yasa dışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her çeşit. Muhafazasından sorumlu olup, en zor arazi koşullarında ve her çeşit tehlikeye karşı cansiperane görev yapmaktadırlar. 

Gerek orman yangınları ile mücadelede gerekse kaçakçılık ve diğer kanun dışı girişimi engelleme adına bugüne dek orman muhafaza memurları onlarca şehit vermiştir. Çalışma riski göz önüne alınarak ve bu riskin getirdiği husumet ortamı oluşması sebebiyle 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 77. Maddesi gereğince silah taşımaya yetkili hizmet sınıfında olup, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 164. Maddesi gereği de "Adli Kolluk Görevlisi' olarak tanımlanmaktadırlar. Ancak çalışma ortamında adli kolluk görevi verilen orman muhafaza memurları, adli kolluk hizmetlerine tanınan ekonomik ve sosyal hak edişlerden mahrum bırakılarak, ayrıştırmaya tabi tutulmaktadırlar. 

Çalışma hayatında husumetten kaynaklı silahlı görev yapmak mecburiyetinde olan Orman Muhafaza Memurları, emekli olduklarında taşıma ruhsatlı silahlarına ödemek mecburiyetinde oldukları harç ücretleri diğer kolluk kuvvetleri ile kıyaslandığında bir ötekileştirme görüntüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Kanun teklifimiz ile orman muhafaza memurlarının görev süreleri tamamlandıktan sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait taşıma ya da bulundurmaya yetki veren kayıt ve belgelerin her çeşit resim, vergi ve harçtan muaf tutulması amaçlanmıştır.’’ denilmiştir.

10 Temmuz 1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinin (B) alt bendinde yer alan "e) Çarşı ve mahalle bekçilerinden," ibaresi "Çarşı ve mahalle bekçilerinden, Orman Muhafaza Memurlarından," biçiminde değiştirilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.