Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

Seyahat Kartı Hizmetinin Uygulanması (15 Eylül 2022)

Genel Başkan Vekili Ahmet Kızıl ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahraman imzalı resmi yazıda ''Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan Toplu Sözleşme'de kayıtlı sendikamız ve Çalışma Bakanlığı arasında imzalanan, 25 Ağustos 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2022-2023 yıllarını kapsayacak olan 6. Dönem Toplu Sözleşme Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'nin ''Seyahat Kartı'' başlıklı 1'inci maddesi (1) Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında görev yapan personelden kadro unvanları 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 48'inci maddesinde sayılanlardan olmamakla beraber memuriyet mahalli içinde kendilerine zorunlu olarak gezici görev verilen memur ve hizmetlilere vize edilmek kaydıyla anılan madde gereğince fotoğraflı birer kart verilir. Demek suretiyle Türkiye İstatistik Kurumu zorunlu olarak gezici görev verilen personeline vize edilmek kaydıyla fotoğraflı birer seyahat kartı verileceği yer almaktadır.

Anayasa'nın 2. maddesinde ''Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde; insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.'' hükmüne yer verilmektedir. İdarenin yapması gereken bireylerin hukuk devletine olan güvenlerini sağlamak adına kanun maddelerini hiçbir tereddüde yer vermeksizin uygulamaktır.

Bireyin devlete güven duyması, ancak hukuki güvenliğin sağlandığı bir hukuk devleti düzeninde mümkün olabilecektir. anayadada öngörülen temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, insan haklarının insan hayatına egemen kılınması için Devlet, bireylerin hukuka olan inançlarını ve güvenlerini korumakla yükümlüdür. Toplu Sözleşme hükümleri kanun hükmündedir. Toplu Sözleşme hükmü açık olmasına rağmen kurumunuz Bölge Müdürlüklerinde yaşanan seyahat kartı hizmetinin uygulanmasında zorunlu olarak gezici görevlendirilen personel belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanamamaktadır. Söz konusu hak kaybının ivedilikle çözülmesi gerektiğini bildirir ve neticeden 4688 sayılı Kanunun 19/f maddesi gereğince Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Büro Memur-Sen tarafından MSK.01-BMS.063/775 sayılı İzinler ve Sıhhi İzin konulu 15 Eylül 2022 tarihli resmi yazı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'na gönderildi.

Genel Başkan Vekili Ahmet Kızıl ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahraman imzalı resmi yazıda ''Kurumunuz personelinin yıllık izinlerini ne şekilde kullanacağı Kurumunuzun 16 Mayıs 2018 tarihli ve E-11020 Sayılı İç Genelgesi'nde belirlenmiş bulunmaktadır. Söz konusu İç Genelge'de ''1 ve 2 gün kullandırılan izinler hariç olmak üzere yıllık izinlerini en çok 3 parçada kullanabileceklerdir.'' demek suretiyle kurum personelinin yıllık izinlerini en çok 3 parça halinde kullanabileceğine yer vermiştir. Devlet Memurlarının yıllık izinlerini hangi usullerde kullanacağı 65 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 103. maddede düzenlenmiştir; yıllık izinler, amirin uygun bulacağu zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Görüldüğü üzere devlet memurları kanundan kaynaklanan bir hak olarak kurumunuz personeli yıllık izinlerini amirinin uygun bulacağı zamanda, toptan veya ihtiyacına göre kısım kısım da kullanabilecektir.

Kurum personelinin, yıllık izinlerini hangi usullerde kullanacağına ilişkin kurumunuz iç genelgesi kanun hükmüne aykırıdır. Yapılan genelge normlar hiyerarşisine göre yönetmelik ve kanun hükmüne aykırı olamaz. Kurumunuz tarafından çıkarılan 16 Mayıs 2018 tarihli ve E-11020 Sayılı İç Genelgesi ile kurumunuzun tüm personeli mağdur olmaktadır. Mağduriyetin giderilmesi ve genelgenin kanuna uygunluğunu sağlamak adına yıllık izinlerinin en çok 3 parça kullandırılması ifadesi yerine, ''ilgili amirin uygun görmesi ve iş barışını bozmayacak şekilde bölge müdürünün iznine bırakılması'' ifadesi ile değiştirilmesi uygun olacaktır.

Kurumunuz tarafından 16 Mayıs 2018 tarihli ve E-11020 Sayılı İç Genelgesi'nin belirlenen esaslar çerçevesinde kanuna uygun bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini bildirir ve neticeden 4688 Sayılı Kanun'un 19/f maddesi gereğince Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.