Öne Çıkanlar MEB 2024 Yılı ALES Başvuruları MSÜ Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi Elektronik Sınav

Staj ve Çıraklık Mağdurları Çözüm Bekliyor

1987 yılında çıkarılan 3308 Sayılı Kanun'la birlikte meslek lisesi ve staj yapılan üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler, sigorta başlangıçları yapılmasına rağmen emekli olamamaktan dolayı oldukça mağdurlar.

Elipshaber'in haberine göre; Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, ''Bizim mücadelemiz, Meslek Lisesi, Çıraklık Okulu, staj yapılan Yüksekokullarda, zorunlu staja tabii tutularak çalışan kişilerin mezun olduklarında emeklilik sistemine dahil edilmemesine karşıdır.

Yaklaşık 240-250 bin tane staj ve çıraklık mağduru var. Bu kişiler EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olabilirdi.

EYT gibi staj ve çıraklık mücadelesi de yıllarca sürdü. Bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 53 adet kanun teklifi verildi ve hep ret gördü. En sıcak çalışmayı ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve MHP-AKP grup başkan vekilleriyle görüştüğümüz dönemde yürüttük. Bu görüşmelerde, mağduriyetimizin EYT ile sona ereceğini öngörmüştük.

Meclis 1 Ekim’de açılacak, biz de içeriden torba yasada olduğumuza dair kulis bilgileri duyuyoruz. Bu konuda meclisteki çalışmaların tamamlanmasını ve mağdurların haklardan yararlanmasını talep ediyoruz.

2017’den beri birçok siyasi parti vekiliyle görüştüm. Bana, EYT görüşmelerinin bir yıl boyunca sürmesi gibi bunun da süreceğini, fakat sonunda EYT nasıl çözüldüyse staj ve çıraklık mağduriyetinin de çözüleceğini söylediler. Bu mağduriyetin 2024 seçimlerinden önce bitirileceği belirtildi.

Hem Devlet Bey ile hem de MHP grup başkan vekilleriyle görüştüm. Devlet Bahçeli ile meclisteki görüşmemde ona bu konuyla ilgili soru yönelttim. Bana, ‘EYT’yi çözdük, emin olun staj ve çıraklık mağduriyetini de çözeceğiz.

Ekim ayında beklediğimiz müjdelerden biri budur. MHP, bu konuya seçim beyannamelerinde yer verdiği halde kanun teklifi geldiğinde birçok MHP’li vekilin çekimser oy kullandığını da gördük.

MHP kanun teklifi verdiğinde AK Parti tarafından çoğunluk oyuyla onaylanmasını istiyoruz. Bu mağduriyet, geleceğin meslek liselerini kalkındırmak ve geliştirmek için son bulmalıdır. Ustalar, stajyer ve çırak bulamazsa bu meslekler de yok olur. Bu çalışma, meslek liselerindeki öğrencileri özendirmek ve teşvik etmek amacıyla yapılmalıdır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.