Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

YSK'nın 2023/1109 Sayılı Kararı

Çeşme İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 18.05.2023 tarihli ve E.401151 sayılı yazıda; 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylamasına ilişkin olarak, müşahit kartı bulunmayan veya müşahit kartı üzerinde isim ve sandık numarası belirtilmemiş kişilerin, okul koridorlarında ve sandık bölgelerinde bulunmaya yetkili olup olmadıkları hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un; 25'inci maddesinde; “Sandık başı işlemlerini takibetmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, birer müşahit gönderebilirler.”

72'nci maddesinde; “Siyasi partilerin müşahitleri ile adayları ve bağımsız adaylarla müşahitleri, sandıkbaşı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilirler. Bağımsız aday müşahitleri üçten fazla olursa, sandık kurulu başkanı bunlar arasında ad çeker. Adları ilk çıkan üç müşahit, sandık başında bırakılır. Diğerleri, sandık çevresi dışında kalabilirler.”

82'nci maddesinin ikinci fıkrasında; “Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir.”

Dokuzuncu fıkrasında; “Sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu fıkra hükümlerine uymayan kişiler kolluk güçleri tarafından uzaklaştırılır.” hükümleri yer almaktadır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Kanun'un 25 ve 72'nci maddeleri uyarınca, seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin belirlediği müşahitlerin, siyasi parti yetkililerince imzalanmış, isim, soy isim ve sandık numaraları bulunan müşahit kartları ile sandık alanlarında bulunabileceklerine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan nedenlerle;

1- Seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilerin belirlediği müşahitlerin, siyasi parti yetkililerince imzalanmış, isim,soy isim ve sandık numaralarıbulunan müşahit kartları ile sandık alanlarında bulunabileceklerine,

2- Karar örneğinin;

a) Çeşme İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına,
b) Tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına,
c) www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne, gönderilmesine, 19.05.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.