Öne Çıkanlar pasta 2018 Yılı 2022 Aylığı Miktarı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Eğitici Eğitimi Adalet Bakanlığına Ait Kararlar Adalet Bakanlığı

YSK'nın 2023/312 Sayılı Kararı

Cumhurbaşkanının 10.03.2023 tarihli ve 2023/121 sayılı kararı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verilmiş olup, anılan karar Resmî Gazete’nin 10.03.2023 tarihli ve 32128 Mükerrer sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

Kurulumuzun 10.03.2023 tarihli ve 2023/90 sayılı kararıyla, birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu ve İyi Parti Grubu tarafından aday gösterilen Kemal KILIÇDAROĞLU hakkında 6271 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı adaylığına yönelik ekli listede isimleri yer alan başvuru sahiplerinin itirazları incelenmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "A. Adaylık ve seçimi" başlıklı 101'inci maddesinin birinci fıkrasında "Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.",

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un "İtirazın şekli" başlıklı 112’nci maddesinin ikinci fıkrasında; "Kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez, bu sebeple incelenmediği tutanağa yazılır.", üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde; "Yazılı itirazlarda da yukarıdaki şartlar aranır ve deliller itiraz dilekçesine eklenir. Gerekçesi ve delili olmayan yazılı itirazlar da incelenmez…",

6271 sayılı Kanun’un; “Seçilme yeterliği” başlıklı 6’ncı maddesinde; “Kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir.”,

“Siyasi partilerce aday gösterilme” başlıklı 8’inci maddesinde; “(1) Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla Cumhurbaşkanlığına aday gösterebilirler.

(2) Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvurularak aday gösterilmiş olur. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilir. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilir.

(3) Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca, ilgilisiyasi partilere eksikliklerin giderilmesi için beş günlük süre verilir.

(4) Eksiklikleri, verilen süre içinde gidermeyen siyasi partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılır.”,

“İtiraz ve kesin aday listesi” başlıklı 10’uncu maddesinde; “(1) Resmî Gazete’de yapılan ilândan itibaren iki gün içinde, geçici aday listesine veya bu listeye alınmamaya ilişkin karara karşı Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilebilir.

(2) Yüksek Seçim Kurulu itirazları üç gün içinde kesin karara bağlar ve kesin aday listesini Resmî Gazete’de yayımlar.” hükümleri yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 13.03.2023 tarihli ve 2023/99 sayılı Kararı ile kabul edilen Seçim Takvimi'nde;

28 Mart 2023 Salı günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete’de yayımlanması ve itirazların başlangıcı (saat 08.00) (6271/9),”

29 Mart 2023 Çarşamba günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların son günü (Saat 17.00),

2- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazların Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması,”

30 Mart 2023 Perşembe günü;

“1- Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü (6271/10-2).”

31 Mart 2023 Cuma günü;

“1- Cumhurbaşkanı kesin aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması (6271/10-2).” düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeler dikkate alınmak suretiyle söz konusu itiraz dilekçeleri incelendiğinde; Kemal KILIÇDAROĞLU’nun Cumhurbaşkanı adaylığına yönelik yapılan itirazlar, Anayasa ve 6271 sayılı Kanun’un yukarıda belirtilen hükümlerinde yer alan Cumhurbaşkanı adaylığı için aranan şartlar kapsamında olmadığından, itirazların yerinde bulunmadığı ve adaylık koşullarını taşıdığı anlaşılmakla, itirazların reddine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç:

Açıklanan sebeplerle;

1- Taleplerin reddine,
2- Karar örneğinin başvuru sahiplerine gönderilmesine,
3- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuz internet sitesi www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanmasına 30.03.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.