Öne Çıkanlar yüz yüze eğitim TRT EBA TV Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği Yargıtay Üyelikleri uzaktan eğitim

Aile Hekimliği Çalışanlarına Verilecek İlave Ödemeler (15 Eylül 2021)

Genel Başkan Semih Durmuş imzalı resmi yazıda ''Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (küresel salgın) ilan edilen COVID-19 vakaları ile mücadelede virüsün takip ve teşhisinde özellikle de aşı çalışmaları ile toplum bağışıklığının sağlanmasında aile hekimliği çalışanlarına önemli bir görev düşmektedir. Yaşadığımız bu süreçte aile hekimliği çalışanları hem salgına ilişkin takipleri, hem de aşı vb. ertelenemez rutin görevleri nedeniyle, doğrudan risk altında yoğun şekilde çalışmaya devam etmekteler. Aile hekimliği çalışanlarının aldıkları risk ve üstlendikleri sorumluluğun karşılığında ücretlerinin iyileştirilmesi de çalışanların moral ve motivasyonu açısından önem arz etmektedir.

15/07/2021 tarihli ve 31542 sayılı Resmi Gazete'de ''Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' yayımlanmış ve düzenlemeye göre 01/07/2021 tarihinden itibaren üç ay süreyle COVID-19 aşısı yapılması hususu dikkate alınarak, aile hekimlerine net aylık 3000 TL'ye kadar, aile sağlığı çalışanlarına net aylık 1500 TL'ye kadar Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen tutarda ilave ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Ayrıca verilecek ilave ödemenin hesabında sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının tavan ücret oranları üzerinden dikkate alınacağı belirtilmiştir. İlave ödemelerin ne şekilde dağıtılacağı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 30/07/2021 tarihli ve 1214 sayılı ''Aile Hekimliğinde İlave Ödeme'' konulu yazısı ile ilave ödemeye ilişkin esaslar belirtilmiştir.

Aile hekimliği çalışanlarına verilecek ilave ödemenin hesabında tavan ücret oranlarının dikkate alınacağı ilave ödemeyle ilgili yönetmelik düzenlemesinde yer almaktadır. Tavan ücret, sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile görevlendirilen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yapılacak ödemelerin hesaplanmasında kullanılan, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personel için öngörülen brüt tavan ücreti ifade etmektedir. Her ay yapılacak brüt ödemelerin toplamı; aile hekimleri için altı katını, aile sağlığı çalışanları için bir buçuk katını aşmamaktadır. Ancak ilave ödemelerin hesabında tavana takılan aile hekimliği çalışanları da bulunmaktadır. Özellikle tam nüfuslu aile hekimliği birimleri ile entegre hastane içerisinde yer alan aile hekimliği birimleri, tavan oranlarına ulaştıkları için ilave ödemeden yararlanamamaktadır.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün ilave ödeme yazısında; ekinde yer alan ''İlave Ödeme Kriterleri ve Etki Puanı Tablosu'' ile belirlenen yaş gruplarına göre aşılama oranları ve aşılanmış nüfus oranı üzerinden verilen puanlar hesaplanarak aile hekimliği çalışanlarına ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Ancak aile hekimliği birimlerinin büyük çoğunluğu belirlenen oranlara ulaşamamıştır. Ülkemizin sosyoekonomik yapısı ile aile hekimliği birimlerinin çalışma koşulları birlikte değerlendirildiğinde, belirtilen ilave ödeme şartları aile hekimliği çalışanları için uygulanabilirliği çok zordur. Bu sebepten aile hekimliği çalışanlarının büyük çoğunluğu ilave ödemelerden çok büyük oranlarda yararlanmıştır. Aile hekimliği çalışanlarına destek olması için uygulanan ilave ödeme düzenlemesi, çalışanların beklentisini karşılamadığı gibi mağduriyetine sebep olmaktadır. İlave ödemenin verilmesinde tavan oranlarının dikkate alınması ile ilave ödemenin hesabında kriterlerin bulunması, ilave ödemeden tam anlamıyla yararlanacak çalışan sayısını düşürmektedir. İlave ödemeler tavan oranlarına takılmadan verilmesi gerektiği gibi aşı olma zorunluluğu bulunmadığı için aşı olmak istemeyen vatandaşlarımız üzerinden aile hekimliği çalışanları mağdur edilmemelidir.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün ilave ödeme için belirlediği esaslar hakkaniyetli bir şekilde tekrar revize edilmeli ve tavan oranlarına takılmadan ilave ödemeler yapılarak aile hekimliği çalışanlarının mağduriyetine son verilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz/rica ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.