Öne Çıkanlar aile birliği İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener İcra Katibi Özel Güvenlik Günü Yiyecek yardımı

2022 YLSY 3. Dönem Yurt İçi Dil Kursları Başlama Tarihleri

1416 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımızca verilen burs ile lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilmeye hak kazanan 2022 YLSY öğrencilerine yönelik 3. Dönem Yurt İçi Dil Kurs Başvuru ve Tercih işlemleri 22 Kasım -  29 Kasım 2023  tarihleri arasında REBUS'tan yapılacaktır.

Önemli Hususlar

Bedelli askerlik tarihleri belli olan adayların sevk tarihlerini gösteren belgelerle yurt içi dil kabulünü tek PDF olarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Bu adayların askerlik sürelerinin büyük kısmı hangi ayda ise ilgili ay burs ve kurs ödemesi yapılmayacaktır. Askerlik döneminde yapılan burs ödemelerinin geri ödemesi talep edilecektir.

2022 YLSY 3. Dönem Yurt İçi Dil Kursları örgün / çevrim içi öğrenim olarak başlayacak olup Bakanlığın alacağı kararlar doğrultusunda öğretim şekli değiştirilebilecektir.

İstanbul ve Ankara'da ikamet eden öğrencilerin örgün öğrenim görmesi esastır. Ancak sınıf yeter sayısına ulaşılamaması halinde çevrim içi öğrenim görülebilecektir.

Dönem boyunca öğretim şekli (örgün / çevrim içi öğrenim) değişikliği yapılmayacaktır. Zorunlu hallerde Bakanlıkça değerlendirme yapılır.

İkinci dönem dil kursuna katılmayan öğrenciler üçüncü dönem dil kursu tercihinde bulunamazlar.

Başvuru ve Tercih İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Yurt İçi Dil Kursu Başvuru İşlemleri

1.1. Yurt içi dil kursu başvuruları REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt İçi Dil Başvurusu ekranından yapılacaktır.

1.2. Yurt içi dil kurslarına katılmak isteyen öğrenciler,  "İSTİYORUM"  tercihlerini yaptıktan sonra KAYDET butonu ile kaydedeceklerdir. Dil kursuna katılmayacak öğrencilerin herhangi bir tercih yapmasına gerek yoktur.

Yurt İçi Dil Kursları Kabul Belgeleri Yükleme İşlemleri

- REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi  -->Yurt İçi Dil Kabul Belgeleri ekranından öğrenim görülecek kurumlardan alınan kabul belgesi ve varsa bedelli askerlik belgesinin de birleştirilerek PDF formatında ilgili kısma yüklenmesi,

- MERNİS Bilgilerinin Güncellenmesi (Kabul belgesi işlemlerine başlamadan önce MERNİS Bilgilerini Güncelleme butonunu bir kez tıklayınız.)

- Öğretim şeklinin seçilmesi (Örgün / Çevrim içi öğrenim)

Önemli Not: Dil kursu başvurularında ikamet adresi bilgileri kontrol edilecektir. İkamet adresi bilgileri ile öğretim şekli (Örgün / Çevrim içi öğrenim) seçiminin uygun görülmemesi halinde başvurular Bakanlık tarafından reddedilecektir.

- Yurt içinde dil öğrenimi görülecek kurumun seçilmesi,

- Öğrenime başlama ve bitirme tarihlerinin girilmesi, (Dönemin ilk ayının ilk günü dönemin son ayının son günü)

- Yurt içi dil öğrenimi süresince Yurt İçi Bursu "İSTİYORUM" veya "İSTEMİYORUM" seçiminin yapılması (Yapılan seçim dönem içerisinde değiştirilemez) (Yurt içi bursu almak isteyen öğrencilerin Vakıfbank'ta kendi adlarına hesap açtırmaları gerekmektedir. Şube sınırlaması bulunmamaktadır)

- Aylık ders saati bilgisinin girilmesi,

- Aylık kurs ücreti bilgisinin girilmesi (2.500 TL (ikibinbeşyüzTL)) ve daha sonra KAYDET butonuna tıklanarak tercihin kaydedilmesi gerekmektedir.

EK-1 1416 Sayılı Kanun Kapsamında Yabancı Dil Öğrenimine İlişkin Usul ve Esaslar : https://yyegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_07/19133256_1416_SayYlY_Kanun_KapsamYnda_YabancY_Dil_OYrenimine_YliYkin_Usul_ve_Esaslar.pdf

EK-2 Yurt İçi Dil Kabul Belgesi Örneği : https://yyegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_11/22161224_2022ylsyyurticidilkabulbelgesi3.donem.docx (REBUS'ta seçilen öğretim şekli ile kabul belgesinde belirtilen öğretim şeklinin aynı olmasına dikkat ediniz.)

Yurt İçi Dil Kursu 3. Dönem 1 Aralık 2023 tarihinde başlayacak, 31 Mart 2024 tarihinde bitecek.

1416 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YABANCI DİL ÖĞRENİMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun, Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik ile 1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliğ uyarınca yurt içinde ve yurt dışında dil öğrenimine ilişkin esasları düzenlemektir.

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, ilgili mevzuat uyarınca yurt içinde ve yurt dışında dil öğrenimine ilişkin esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Usul ve Esaslar, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun, Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik ile 1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliğ hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

b) Dönem: Yurt içi dil kursları için öngörülen toplam öğretim süresinin belirli takvim aralıklarına bölünmüş olmasını,

c) Genel Müdürlük: Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünü,

ç) Kanun: 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunu,

d) Kılavuz: Yurt dışına gönderilecek öğrencilerin başvuru, seçme, yerleştirme, öğrenim süreci ve öğrenim sonrası işlemlere ilişkin esasları düzenleyen ve Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzu,

e) Kurum: Adına öğrenim gören öğrencilerin masraflarını kendi bütçesinden karşılayan kurumu,

f) Öğrenci: Resmî burslu, kısmî resmî burslu ve resmî burssuz öğrenciyi,

g) REBUS: Resmî Burslu Öğrenci Sistemini,

ğ) Tebliğ: 1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliği,

h) Yönetmelik: Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliği,

ı) Yurt Dışı Dil Öğrenimi: İlgili alım yılının kılavuzunda yer alan diller için getirilmiş asgari yabancı dil yeterliliğini sağlamak kaydıyla 6 (altı) aya kadar yurt dışında veya bu diller dışındakiler için doğrudan yurt dışında 12 (on iki) aya kadar görülebilen ve esas öğrenim için gerekli görülen dil öğrenimini,

i) Yurt İçi Dil Kursu: Devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere yükseköğretim kurumlarının yabancı dil öğrenimi veren birimleri,

j) Yurt İçi Dil Kursu Ücreti: Tebliğ uyarınca resmî burslu ve kısmî burslu öğrencilerin katıldıkları yurt içi dil kursları için ödenen ücreti,

k) Yurt İçi Dil Öğrenimi: Yurt içinde ilgili alım yılının kılavuzunda yer alan dillerde görülebilen ve esas öğrenim için gerekli görülen dil öğrenimini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurt İçi Dil Öğrenimi

Yurt içi dil öğrenim şekli ve kurs merkezi belirleme esasları

MADDE 5 – (1) Öğrencilerin seçme ve yerleştirme esaslarını belirleyen ilgili alım yılının kılavuzunda belirtilen dillerde, örgün öğretim yoluyla yürütülmek ve öğrencilere özel açılacak sınıflarda olmak üzere yurt içi dil kurslarında yurt içi dil öğrenimi yapılabilir.

(2) Doğal afet, tehlikeli ya da salgın hastalık ve acil durumlar ile öğrencinin yerleşim yerinde örgün öğretim yoluyla dil kursu açılamaması halinde, örgün öğretim kurumları için bu Usul ve Esasların 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında aranan şartları taşımak ve Bakanlığın onayını almak kaydıyla çevrim içi / uzaktan eğitim yoluyla yurt içi dil öğrenimi yapılabilir.

(3) Yurt içinde öğrenim görülmesi öngörülen İngilizce dışındaki dillerde, başvuru yapılan kurs merkezlerince yeter sayı oluşmadığı gerekçesiyle kurs açılamaması durumlarında; Bakanlığın onayıyla üniversite veya özel kurs merkezlerinde yurt içi dil kurslarına izin verilebilir.

(4) Öğrenim görülecek yurt içi dil kurslarının aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:

a) Yurt içi dil kursu öğrenimi görülecek yükseköğretim kurumunun, ders içeriklerinin tamamının ilgili dilde olması kaydıyla en az bir lisans ya da lisansüstü programa sahip olması,

b) Sınıf mevcudunun en fazla 20 (yirmi) olması,

c) Kurs programlarının; öğrencileri yurt dışındaki lisansüstü öğrenim sürecine hazırlaması, okul kabulü almalarını sağlayacak hedef sınavlara yönelik düzenlenmesi ve aylık en az 60 (altmış) ders saati olması,

ç) Yurt içi dil kursu programı dâhilinde öğrenim görülecek olan ilgili dili, ana dili olarak konuşan en az bir öğretim elemanının bulunması,

d) Bünyesinde dil öğrenimi görülecek olan yükseköğretim kurumunun en az 5 (beş) yıldır aktif olarak faaliyette olması.

(5) Yurt içi dil kursları, bu maddenin birinci ve dördüncü fıkralarındaki şartları taşıdığını gösterir belgeleri içeren resmî yazıyı ilgili dönemler öncesinde ve Bakanlıkça ilan edilen kayıt tarihleri içerisinde Bakanlığa göndermekle yükümlüdür.

Yurt içi dil öğrenimine başlama

MADDE 6 – (1) Öğrenciler için Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sayfasında, yeni alım dönemine ait yurt içi dil kurslarının başlama tarihi duyurulur. Yurt içi dil kursları, askerlik yükümlülüğü ve kurul raporuyla belgelendirilen sağlık durumu gibi mücbir sebepler hariç, duyuru tarihinden itibaren 8 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen öğrenim süresini aşmamak kaydıyla, en fazla 12 (on iki) ay sonunda tamamlanır. Dil öğrenimine ilişkin düzenlemelerde hüküm bulunmaması halinde, bu usul ve esaslara aykırı olmamak kaydıyla duyuru metninin ilgili hükümleri esas alınır.

(2) Yurt içi dil kursu seçme ve başvuru işlemleri REBUS üzerinden yapılır.

Yurt içi dil kursu değişikliği ve ayrılma

MADDE 7 – (1 ) Yurt içi dil öğreniminin, kursun başladığı kurumda veya merkezde devam etmesi esastır. Zorunlu hallerde Bakanlığın izniyle en fazla 2 (iki) defa kurs değişikliği yapılabilir.

(2) Aynı dönem içerisinde yurt içinde yalnızca bir dil kursuna kayıt yapılabilir.

(3)Yurt içi dil kursuna kayıtlı olunan dönemin tamamında, öğrenime devam edilmesi esastır. Ancak askerlik yükümlülüğü, mücbir sebepler veya dönem tamamlanmadan önce kurstan ayrılmak isteyen öğrencilerin durumu Bakanlıkça değerlendirilir. Ayrılış tarihinden sonra ilgili dönemin geri kalan ayları için Bakanlık veya Kurum tarafından herhangi bir ödeme yapılmaz.

(4) Dönem ortasında bursluluk hakkından vazgeçmek isteyen öğrencilerin, ayrıldıkları ay ve dönemin kalan aylarına ait olan kurs ödemelerinin kendilerince karşılanması, ödemeye ilişkin makbuzlar ile kurstan ilişiğini kestiğine dair belgeyi Bakanlığa/Kuruma sunması kaydıyla bursluluk hakkı iptal edilebilir.

Yurt içi dil öğrenim süresi

MADDE 8 – (1) Yurt içi dil kurslarında toplam öğrenim süresi 12 (on iki) aydır.

(2) Yurt içi dil kursları, kursların başlama tarihi ilanından itibaren en fazla 12 (on iki) ay sonunda tamamlanır. Bu süre haricinde yurt içi dil kurslarına başlanamaz ve yurt içi dil öğrenimi görülemez.

(3) Askerlik yükümlülüğünün veya mücbir sebeplere dayanan mazeretlerin belgelendirilmesi durumunda yurt içi dil kurs süreleri Bakanlıkça belirlenir.

(4) Geçerli bir mazerete dayalı olarak belgelendirilenler hariç olmak üzere, yurt içi dil kurslarının başlama tarihinin ilanından itibaren, 12 inci ayın sonunda kullanılmamış olan süreler için ek bir süre verilmez. Bu durumda olan öğrenciler yurt içinde kullanmadıkları yurt içi dil öğrenimi sürelerinden vazgeçmiş sayılır ve bu sürelere ilişkin olarak yurt içinde veya yurt dışında yabancı dil öğrenimi için ayrıca herhangi bir süre verilmez.

(5) Dil öğrenim sürelerinin hesaplamasında, yurt içi dil öğreniminin başlama ve bitiş tarihleri esas alınır.

(6) Yurt içi dil kurslarından kaynaklanan süre kayıpları (kapanma, taşınma, devir vb.) belgelendirilmesi durumunda Bakanlıkça değerlendirilir.

(7) Bedelli askerlikten faydalanacağını Bakanlığa/Kuruma bildiren öğrenciler en fazla bir takvim ayı ücretsiz izinli sayılabilir.

Yurt içi dil öğreniminde devam-devamsızlık

MADDE 9 – (1) Öğrencilerin yurt içi dil kurslarında derslere devamı zorunludur. Aylık devamsızlık, aylık ders saati toplamının %15 (on beş)’ini aşamaz.

(2) İstirahat ve iş göremezlik raporları aylık devamsızlık hakkının iki katını geçemez. Bu süreyi aşan durumlarda sağlık kurulu raporu istenir. Sağlık kurulu raporu alınan ayı takip eden aylar için de sağlık raporu verilmişse Bakanlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda öğrencinin kurstan ilişiği kesilir; öğrenim süresi dondurularak raporun alındığı ay hariç olmak üzere, dönemin geri kalanı için Bakanlıkça/Kurumca burs ve kurs ödemesi yapılmaz ve öğrenci adına kurs ücretiyle ilgili maddi bir yükümlülük oluşmaz.

Yurt içi aylığı

MADDE 10 – (1) Resmî burslu veya kısmî resmî burslu öğrencilere talep etmeleri hâlinde öğrenime devam edilen süre boyunca Tebliğde belirlenen yurt içi aylığı ödenir.

(2) Yurt içi dil kursunda öğrenim gören resmî burslu veya kısmî resmî burslu öğrencilere, hafta veya gün hesabı yapılmaksızın en fazla 12 (on iki) ay yurt içi aylığı ödenir.

Yurt içi dil kursu ücreti

MADDE 11 – (1) Tebliğde belirlenen yurt içi aylık miktarını geçmemek üzere yurt içi dil kursları için fatura karşılığında ödeme yapılır.

(2) Ödemeler dönemler sonunda veya yurt içi dil kursu bitiminde fatura karşılığında yapılır.

(3) Ödeme yapılacak aylar için öğrencinin ilgili aya ait devam raporunun fatura ile birlikte gönderilmesi zorunludur.

(4) Aynı dönem içerisinde iki farklı yurt içi dil kursu için ödeme yapılmaz. Bakanlıktan izin almak kaydıyla yurt içi dil kursu değişikliği veya kurstan ayrılma durumunda, öğrenim görülmeyen süreler için doğabilecek maddî yükümlülüklerden öğrenci sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yurt Dışı Dil Öğrenimi

Yabancı dil grupları

MADDE 12 – (1) Yurt dışı dil öğrenimi iki farklı yabancı dil grubunda yapılabilir:

a) İlgili alım yılının kılavuzunda belirlenen ve yurt içinde dil öğrenimi görülebilen dillerde, kılavuzda belirlenmiş uluslararası sınavlardan alınacak asgari dil skoruna göre Bakanlığın onayıyla 6 (altı) aya kadar olan dil kursları,

b) “a” bendinde anılmayan dillerde doğrudan yurt dışında 12 (on iki) aya kadar olan dil kurslarıdır.

Yurt dışı dil kursu tercih dönemleri ve öğrenime başlama

MADDE 13 – (1) İlgili alım yılının kılavuzunda belirlenen ve yurt içinde dil öğrenimi görülebilen dillerde:

a) Yurt içi dil kurslarına katılmayanlar, resmî bursluluk ilanından sonra bekleme süresi içerisinde ilan edilen tercihlere,

b) Yurt içi dil kurslarına katılanlar, kurstan ayrıldıktan sonra ilan edilen ilk tercihlere katılmak zorundadır.

(2) On ikinci maddenin birinci fıkrasının “b” bendine tabi olan dillerde resmî bursluluk ilanından sonraki ilk yurt dışı dil kursu tercihlerine katılmak esastır.

(3) Tercihler tamamlandıktan sonra 6 (altı) ay içinde yurt dışı dil öğrenimine başlamak esastır. Ancak zorunlu hallerde bu süre 6 (altı) aya kadar uzatılabilir.

(4) Pre-sessional vb. dil hazırlığı programları yurt dışı dil öğrenimi yerine verilebilir. Bu programlara olan kabuller değerlendirilirken başvurulan üniversitenin ilgili yüksek lisans veya doktora programındaki yabancı dil şartı ve bu şartı sağlamak için gereken asgari süredeki hazırlık programının seçilmesi esastır.

(5) Yurt içinde veya yurt dışında dil öğrenimi görmeksizin, on ikinci maddenin birinci fıkrasının “a” bendinde anılan dillerde öğrenim görmek üzere yurt dışında bir üniversiteden şartsız yüksek lisans veya doktora kabulü alan öğrenciler; başvuru yaptıkları üniversitedeki akademik danışman ile adına öğrenim görülen üniversite/kurumdaki yurt içi akademik danışmanın görüşleri ve Bakanlığın onayıyla on ikinci maddenin birinci fıkrasının “b” bendinde anılan dillerden birinde, tezi veya alanıyla ilgili olmak koşuluyla, esas öğrenim ülkesinde veya bu anılan dilin ana dil olarak konuşulduğu bir ülkede 12 (on iki) aya kadar yurt dışı dil öğrenimi görebilir.

(6) Doğal afetler, tehlikeli veya salgın hastalıklar ile acil durumlarda yurt dışı dil öğreniminin çevrim içi/uzaktan eğitim yoluyla görülmesine izin verilebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin cezaları

MADDE 14 – (1) Yurt içinde yabancı dil kurslarına katılan öğrenciler, yurt içi dil öğrenimi gördükleri kurumların kurallarına uymak zorundadır. Bu kurallara uymadığı tespit edilen öğrencilerle ilgili değerlendirme Bakanlık tarafından yapılır.

(2) Öğrencinin aylık %15 (on beş) devamsızlık sınırını aşması halinde durum, kurs merkezi tarafından ivedilikle Bakanlığa bildirilir ve öğrenci kursa devam ettirilmeyerek kurslardan ilişiği kesilir. Bu durumda öğrenci yurt içi dil hakkından vazgeçmiş sayılır ve ilgili dönemde devamsızlık yapılan ayı takip eden ay veya aylar için kurs merkezine ödemeler öğrenci tarafından yapılır.

İnceleme ve çalışma ziyaretleri

MADDE 15 – (1) Dil kurslarının bu Usul ve Esaslar doğrultusunda yürütülmesini sağlamak ve faaliyetlerini yerinde görmek amacıyla yurt içinde Genel Müdürlük, yurt dışında müşavirlik/ataşelik personeli tarafından inceleme ve çalışma ziyaretleri düzenlenebilir.

(2) İnceleme ve çalışma ziyaretleri sonucunda düzenlenecek raporlar Genel Müdürlüğe sunulur.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 16 – (1) Bu Usul ve Esasların uygulanması sırasında ortaya çıkacak tereddütlerin giderilmesinde Bakanlık yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Usul ve Esaslar, onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürürlükten kaldırma

MADDE 18 – (1) 27.03.2020 tarihli ve 5963565 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan 1416 Sayılı Kanun Kapsamında Yabancı Dil Öğrenimi Görülmesine İlişkin Usul ve Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Usul ve Esasları Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.