Öne Çıkanlar Koronavirüs Mahmut Özer Ali Yalçın TRT EBA TV Fahrettin Koca

2024 Yılı Alan Değişikliği (11 Aralık 2023)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin, ''Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değiştirmeler'' başlıklı 60. maddesi; ''(1) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.

(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde terichleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.

(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.'' hükmü içermektedir. İlgili hükümde, öğretmenlerin öğrenim durumuna uygun olarak başka bir alana geçiş yapabileceği ve atamaların Bakanlıkça belirlenecek bir takvime göre yapılacağı ifade edilmiştir.

Bakanlığınız Personel Genel Müdürlüğü tarafından, 2024 Yılı Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değişikliği Duyurusu yayımlanmıştır. İlgili Duyuru'da; kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerden adaylıkları kaldırılmış olmak şartıyla, öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atananların, öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil edenlerin, görev yaptığı alan dışında başka bir alana kaynak olan lisans düzeyinde yükseköğretim birirenlerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları ile eki çizelge doğrultusunda, mezun oldukları yükseköğretim programına göre atanabilecekleri alanlara atanmak üzere alan değişikliği başvurularının alınacağı belirtildikten sonra; ''Kontenjanların Belirlenmesi'' başlıklı kısmında, ''Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin tercihine açılacak alanlar ve kontenjanlar, (bilim ve sanat merkezleri, halk eğitimi merkezleri ile özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları hariç) alanlar itibarıyla net öğretmen ihtiyacı ve Bakanlığın öğretmen atamasına ilişkin planlaması dikkate alınarak öğretmen ihtiyacını karşılamada güçlük çekilen 5 ve 6'ncı hizmet alanlarında belirlenecektir.'' şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir. Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinin tercihine açılacak alan ve kontenjanların, 5. ve 6'ncı hizet alanlarında belirleneceği belirtilmiştir. Bu durum, yıllarca zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmış olan öğretmenlerin, ikinci defa zorunlu hizmete yönlendirilmesine sebebiyet verecek mahiyette olup, yıllardır kendi branşında görev yapmak isteyen öğretmenlerimizin tercihte bulunmasına engel teşkil edecek, çok sayıda öğretmenimiz tercihte bulunamayacaktır. Bu nedenle, hizet alan kısıtlaması yapılmadan alan değişikliği terich hakkının verilmesi ve alan değişikliğinin her yıl düzenli olarak yapılması gerekmektedir. 

Bu bağlamda; hizmet alanı kısıtlaması yapılmadan alan değişikliği tercih hakkının verilmesi ve alan değişikliğinin her yıl düzenli olarak yapılması hususunda, gerekli düzenlemelerin yapılması için gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.