Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğretmen ÖSYM

24 Kasım Öğretmenler Günü İkramiyesi Verilmesi Kanun Teklifi

Teklif ile, Devlet Memurları Kanunu kapsamında öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapanlar ile statü ayrımı gözetilmeksizin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak istihdam edilen personele, her yıl 24 Kasım gününde, Öğretmenler Günü ikramiyesi verilmesi amaçlanmaktadır.

Eğitim, bireylerin günün koşullarına uygun bilgi ve becerileri kazanmasının yanı sıra bir ülkenin sosyal ve ekonomik olarak gelişmesi ve kalkınmasında önemli bir rol üstlenir. Bu nedenle ülke bütçelerinde de eğitime ayrılan kaynaklar en önemli kalemler arasında yer almaktadır.

Ülkemizde Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri, yürürlükteki Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen laiklik ilkesine aykırı, çağdaş ve bilimsel eğitim uygulamalarını zedeleyen düzenlemelerin sıkça yaşandığı ve eğitime ayrılan kaynakların azaldığı dönemler olmuştur. Ne yazık ki bu kötüye gidişten en fazla etkilenen kesimlerin başında ise eğitim emekçileri gelmektedir. Özellikle öğretmenlerin ücretleri, kamuda çalışan diğer meslek mensuplarının bir hayli gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte kadrolu öğretmenler dışında istihdam güvencesi olmayan, ensallerine göre daha düşük ücret alan, sözleşmeli, ücretli gibi yeni öğretmen istihdam statüleri yaratılmıştır.

Sözleşmeli öğretmenler; öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında çalışmaktadır. Bu öğretmenler ile bir yıllık sözleşme yapılmaktadır. İlk atandıkları yerde 3 yıl sözleşmeli ve çakılı olarak çalışmak zorundadırlar. 3 yıldan sonra kadroya geçirilen bu öğretmenler, çalıştıkları yerde 1 yıl daha kalmak zorunda bırakılmaktadır. Eş ya da mazeret tayin hakları, iş garantileri yoktur. Sayıları ise 120 bin civarındadır.

Ücretli öğretmenler ise girdikleri ders saatine göre ücret alan öğretmenlerdir. Genel olarak kadrolu ve sözleşmeli öğretmen eksiğinin bulunduğu yerlerde ya da izinli öğretmenlerin yerine çalıştırılmaktadırlar. İş garantileri yoktur. İlçe milli eğitim müdürleri istedikleri zaman bu öğretmenlerin görevine son verebilmektedir. Ücretli öğretmenler haftalık en fazla 30 saat derse girerken ders saati karşılığında ücret almaktadırlar. Yaklaşık 90 bin dolayında ücretli öğretmen görev yapmaktadır.

Öğretmenlerin farklı özlük haklarına sahip olması ve farklı maaş almaları çalışma verimi ve çalışma barışını olumsuz yönde etkilediği gibi, öğretmenlik mesleğinin sağlığının korunması konusunda da bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu farklılıkların giderilerek bütün öğretmenlerin aynı statüye getirilmesi gerekmektedir.

Kanun teklifi için https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3462.pdf linkini tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.