Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ÖSYM

Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) Kaldırılıyor

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu 43. maddesi ve 17 Nisan 2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" hükümleri ile 30.07.2021 tarihli ve E-20299769-20-28756021 sayılı Bakanlık Makam Onayı gereğince aday öğretmenlere (sözleşmeli/kadrolu) yazılı sınav yapılmaktaydı. Mecvut sistem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması ile tümden değişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20. Milli Eğitim Şurası'nda Adaylık Kaldırma Sınavı ile ilgili yaptığı açıklamada ''Adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız.'' demişti. Bu açıklamanın ardından yeni sistem merak ediliyor.

ADAYLIK KALDIRMA SINAVI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nde yer alan sorular ve cevaplar şöyle:

Adaylık Kaldırma Sınav (AKS) takvimi neye göre planlanıyor? Sınavın erken ya da ileri bir tarihte yapılmasını istiyorum.

Bakanlığımız tarafından, aday öğretmen performans değerlendirmesine göre başarılı olan ve sınav tarihinde en az bir yıl fiili çalışma süresini tamamlayan aday öğretmenleri kapsayacak şekilde, sınav takvimi planlanır. İhtiyaç duyulması halinde yıl içerisinde birden fazla sınav yapılabilir.

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katıldım ve başarılı oldum fakat eksik eğitimlerim var. Güncellenen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na göre ne yapmam gerekiyor?

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’nı tamamlamamış, eksik eğitimleri olan öğretmenler Ek-4 Denklik tablosuna göre merkezi olarak düzenlenecek Aday Öğretmen Yetiştirme Uzaktan Eğitim faaliyetlerine başvurarak eksik eğitimlerini tamamlayacaklardır

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katılmadım fakat Aday Öğretmen Yetiştirme Programı eğitimlerini tamamladım. Güncellenen Aday öğretmen yetiştirme programına göre ne yapmam gerekiyor?

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı eğitimlerini tamamlayan öğretmenler güncellenen eğitim programlarından muaftır. Ancak Adaylık Kaldırma Sınavı güncellenen yeni programa göre yapılacağından, sınava katılacak aday öğretmenlerimiz istemeleri hâlinde güncellenen Ek-1 programda yer alan uzaktan hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılabileceklerdir.

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katılmadım ve eksik eğitimlerim var. Güncellenen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na göre ne yapmam gerekiyor?

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’nı tamamlamamış, eksik eğitimleri olan öğretmenler eksik eğitimlerini Aday Performans Değerlendirme Modülü’nden kontrol ederek, Ek-4 Denklik tablosuna göre merkezi olarak düzenlenecek Aday Öğretmen Yetiştirme Uzaktan Eğitim faaliyetlerine başvurarak tamamlayacaklardır.

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katılmadım ve Aday Öğretmen Yetiştirme Programı eğitimlerine başlamadım. Güncellenen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na göre ne yapmam gerekiyor?

Güncellenen Ek-1 Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na göre tüm eğitimleri almanız gerekmektedir.

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katıldım fakat başarılı olamadım ve eğitimlerimi tamamladım. Güncellenen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na göre ne yapmam gerekiyor?

Bu durumdaki öğretmenlerimiz Aday Öğretmen Yetiştirme Programı eğitimlerinden muaf olmakla birlikte, Adaylık Kaldırma Sınavı güncellenen Ek-1 yeni programa göre yapılacağından, sınava katılacak öğretmenlerimiz istemeleri hâlinde güncellenen programda yer alan uzaktan hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılabileceklerdir.

Adaylık Kaldırma Sınavı'na katıldım, başarılı olamadım ve eksik eğitimlerim var. Güncellenen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na göre ne yapmam gerekiyor?

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’nı tamamlamamış, eksik eğitimleri olan öğretmenler eksik eğitimlerini Aday Performans Değerlendirme Modülü’nden kontrol ederek, Ek-4 Denklik tablosuna göre merkezi olarak düzenlenecek Aday Öğretmen Yetiştirme Uzaktan Eğitim faaliyetlerine başvurarak tamamlayacaklardır.

ÖYGM tarafından düzenlenen mesleki gelişim programlarına katıldım sertifika aldım. Aday öğretmen yetiştirme uzaktan eğitim kursları içinde yer alan aynı kurslara tekrar katılmak zorunda mıyım?

Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Uyum Programı'nda yer alan ve Bakanlığımızca merkezi olarak düzenlenen uzaktan eğitim kurslarına önceden katılan ve başarılı olanlar bu eğitimlerini yapmış sayılacaklardır. Bu eğitimlere tekrar katılım zorunluluğu yoktur.

Aday öğretmenim olarak çalışıyorum, 59 gün fiili olarak öğretmenlik görevimi yapmama rağmen 1 gün eksik olduğu için performans değerlendirmelerim yapılmadı. Performans değerlendirmelerimin yapılmasını istiyorum.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 16. Maddenin 3. Fıkrasında “Performans değerlendirilmesi, bir dönemde en az altmış iş günü fiilen öğretmenlik görevi yapan aday öğretmenler hakkında uygulanır. 657 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler, her türlü kanuni izin ve sağlık raporları ile fiilen öğretmenlik görevi dışındaki geçici görevlendirmelerde geçen süreler bir dönemde altmış iş günü fiilen öğretmenlik görevi yapma süresinden sayılmaz.” denilmektedir. Bu nedenle yönetmelik gereği bir dönemde en az 60 iş günü fiilen öğretmenlik görevi yapan aday öğretmenlere değerlendirme yapılmaktadır.

Gazi ve şehit yakını, engelli ve Millî Sporcu ataması kapsamında atanan aday öğretmenlerin Adaylık Kaldırma Sınavına (AKS) tabi olmalarını istemiyorum.

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu 43. Maddesi “(Ek fıkra: 1/3/2014-6528/5 md.) Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.” hükmü gereği tüm aday öğretmenler sınava tabi tutulmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.