Öne Çıkanlar engelli Personel ve Askerî Öğrenci Temin Faaliyetleri Yönetmeliği yüz yüze eğitim öğretim elemanı TRT EBA TV

Anaokulu, Ana Sınıfı ve Özel Eğitim Öğretmenlerinin Nöbet Ücreti (25 Nisan 2022)

Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre; bağımsız anaokulu, anasınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinde nöbet görevini yerine getirmiş sayılmaktadır.

Bu durumda okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında görev yapmakta olan anaokulu ve anasınıfı öğretmenlerimiz ile özel eğitim öğretmenlerimiz, fiilen 5 gün nöbet görevi yaptıkları halde 1 günlük nöbet ücreti almaktadırlar.

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 44. maddesinin 2. fıkrasında ''Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri okul öncesi eğitim öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.'' hükmü gereği okul öncesi öğretmenleri nöbet görevlerini sadece okul öncesi öğretmenlerinin olduğu alanlarda, ders başlamadan önce ve ders bitiminden sonra yerine getirirler. İlgili okulun teneffüs saatlerinde okul öncesi öğretmeni kendi sınıfında çocukların başında bulunduğu için teneffüs nöbetini de fiili olarak tutmuş sayılmaktadır.

Okul öncesi öğretmenleri, diğer hiçbir branşta rastlanmayan bu sorunu her gün yaşamaktadır. 6 saat kesintisiz bir şekilde hiçbir dinlenme anı olmadan, kendi zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılayabilecekleri bir süre olmadan ders yapmaktadırlar. Herhangi bir idari iş için bile dışarı çıksa sınıftaki her türlü kaza ve sorun için mesul tutulmaktadır. İlkokul, ortaokul, lise gibi bütün eğitim kademelerinde 40 dakikalık ders süresi ve 10 dakikalık teneffüs süreleri olmasına rağmen okul öncesi eğitimde bir ders saati 50 dakikadır. Herhangi bir teneffüs ya da mola zamanı ise yoktur.

Söz konusu adaletsizliğin giderilmesi için Bakanlığınızın anaokulu, anasınıfı ve özel eğitim sınıfı ve özel eğitim kurumlarına bu sınıflar için ek kadro tahsisi yaparak yeterli yardımcı personel sağlamasını, bu gerçekleşene kadar geçen sürede de bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerimizin zorunlu olarak sınıfta kalmaları nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin telafi edilmesi için 5 günlük nöbet ücreti düzenlemesinin hayata geçirilmesini talep ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.