Öne Çıkanlar Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esasları BİM 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler Mahalli İdare Birlikleri Personeli Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Duyurusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Aşçı ve Aşçı Yardımcılarının Görev Tanımları (4 Temmuz 2022)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Bakanlığınıza bağlı kurumlarda ''Sözleşmeli Destek Personeli'' statüsünde aşçı ve aşçı yardımcısı kadrosuna personel alımı gerçekleştirilmiş ve Bakanlığınız bünyesindeki pansiyonlarda ve yurtlarda istihdam edilmiştir.

Sendikamıa, aşçı ve aşçı yardımcılarının karşılaştığı bazı sorunlar ile ilgili şikayetler gelmektedir. Sorunun temel kaynağı; Bakanlığınızca çeşitli hizmetler sınıflarında görev yapan personelin ayrı ayrı görev ve iş tanımları açık ve net bir şekilde belirlenmemiş olması ve herhangi bir görev tanımlarına ilişkin mevzuat bulunmamasıdır. Dolayısıyla, aşçı ve aşçı yardımcısı kadrosunda görev yapan personele kurumlarda personel eksikliğinden kaynaklı ''Hizmetli'' kadrosunda bulunan personele ait işler yaptırılmak istenmektedir. Hatta bazı kurumlar aşçı ve aşçı yardımcılarına ara tatilde, yaz tatillerinde veya öğrenci olmadığı zamanlarda temizlik, boya badana, tamirat tadilat, bakım onarım gibi işleri yapacaklarını belirtmişlerdir. Söz konusu işler aşçı ve aşçı yardımcısının görevi olmamakla birlikte iş güvenliği açısından da tehlikeli sonuçlar oluşturabilecektir.

Ayrıca, haftalık çalışma gün ve sürelerinin net olarak belirlenmemiş olması kurumlar arasında farklı uygulamalara sebebiyet vermektedir.

Aşçı ve aşçı yardımcısının görev sınırları Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Pansiyon Yönetmeliği ile düzenlenmiş olsa da bu konuda Bakanlığınıza bağlı kurumlar Destek Personeli olması sebebiyle her işi yaptırırım mantalitesine hakimdir. Bakanlığınız tarafından konu ile ilgili kurumlara aşçı ve aşçı yardımcılarının görev tanımlarıyla ve haftalık çalışma süreleri ile ilgili bir talimat gönderilmesi bu personelin mağduriyetinin ortadan kalkması için önem arz etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Pansiyon Yönetmeliğin 13. maddesinde aşçının görevleri, 14. maddesinde aşçı yardımcısının görevleri, 15. maddesinde ise diğer yardımcı hizmetler sınıfı personelinin görevleri belirtilmektedir.

13. madde; aşçı, çalışmalarında diyet uzmanına, diyet uzmanı yoksa müdür yardımcısına karşı sorumludur. Aşçının başlıca görevleri şunlardır:

a) Günlük tüketim maddeleri tabelasına göre, kendisine teslim edilen bütün besin maddelerini (varsa diyet uzmanının gözetim ve denetimi altında) mevcut listeye göre en iyi şekilde pişirip hazırlamak, kalitesini ve görüntüsünü bozmadan dağıtımını sağlamak.

b) Teslim aldığı besin maddelerinin bozulmayacak şekilde saklanması ve eksiksiz olarak hazırlanması, tamamen yerine sarfını ve ziyan edilmemesini sağlamak.

c) Mutfakta kullanılan bütün bakır kapların ve gereçlerin daima kalaylı ve temiz bulunmasına dikkat etmek, mutfağın genel temizlik ve çalışma disiplinini sağlamak.

14. madde; aşçı yardımcısının başlıca görevleri şunlardır:

a) Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.

b) Aşçının vermiş olduğu diğer görevleri yapmak.

15. madde; pansiyonda görevlendirilen diğer yardımcı hizmetler sınıfı personelinin başlıca görevleri şunlardır:

a) Pansiyon, yemekhane, yatakhane ve tesisler ile eşyalarının temizliğini yapmak.

b) Pansiyona gelen çeşitli malzeme, araç ve gereci gerekli yerlere taşımak ve yerleştirmek.

c) Posta ve evrak dağıtım işini okul içinde ve dışında yürütmek.

d) Mutfak işlerinde yardımcı olmak.

e) Pansiyon tesislerinde geceleri, mesai saatleri dışında ve tatillerde verilecek nöbet görevini yapmak.

f) Okul bahçesinin temizlik, bakım ve diğer hizmetlerini yapmak.

g) Okul idarecileri ve öğretmenlerin verecekleri pansiyon hizmeti ile ilgili diğer işleri yapmak.

Ekte sunduğumuz Çalışma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 6 Mayıs 2014 tarihli ve 2014/14 numaralı ''Unvan Bazında İş/Görev Tanımları Kitabı'' revizyonu konulu Genelge ile yayımlanan ''Aşçıların İş/Görev Tanım Formunda'' iş ve görev tanımında görüldüğü üzere; aşçı, unvanının gerektirdiği yetkiler çerçevesinde iş ve işlemlerden sorumludur.

Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair 2 Aralık 2016 kabul tarihi 6764 nolu Kanun 9 Aralık 2016 tarihli ve 29993 sayılı resmi gazete ile değiştirilmiştir. 6764 nolu kanunla değişen maddelerle Meslek Yüksek Okulu ve Meslek Lisesi Mezunlarına verilen unvanlarla kamuda çalışan aşçılara ''Teknisyen'' ve ''Tekniker'' unvanının verilmesi ve Teknik Hizmetler Sınıfında değerlendirilmesi hüküm altına alınmıştır. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, bir çok kurum tarafından da mevzuatlarına eklenerek aşçılar; Teknik Hizmetler Sınıfında değerlendirilmiştir.

Bakanlığınızca da aşçı ve aşçı yardımcılarının mezuniyet durumlarına uygun unvan verilerek Teknik Hizmetler Sınıfında değerlendirilmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Kaldı ki Kanunların uygulama şekli Yönetmelikler ve idari düzenlemeler yoluyla olduğundan Bakanlığınızca aşçı ve aşçı yardımcılarının Teknik Hizmetler Sınıfında değerlendirilmesine ilişkin mevzuat çıkarılması elzemdir.

Meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa ettikleri ve teknik hizmet verdikleri aşikar olan aşçı ve aşçı yardımcılarının teknik hizmetler sınıfında yer alması ve yardımcı hizmetler sınıfından bir an önce çıkarılması yaşanan sorunları ortadan kaldıracaktır.

İzah ettiğimiz nedenlerle Bakanlığınıza bağlı kurumlara aşçı ve aşçı yardımcılarının görev tanımlarıyla ve haftalık çalışma süreleri ile ilgili bir talimatın ivedilikle gönderilmesi, akabinde görev ve iş tanımlarının açık ve net bir şekilde belirtildiği bir mevzuatın hazırlanması ve yasal engel bulunmaması nedeniyle aşçı ve aşçı yardımcılarının mezuniyet durumlarına uygun unvan verilerek Teknik Hizmetler Sınıfında yer almasına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılması, konus ile ilgili çalışmalarınızdan Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet karataş 12 ay önce

Ben aşçı yım görev tanimimi bilmiyom