Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı 2024 Yılı Mayıs Ayı Boğa Burcu Para Yorumu 2024 Yılı Eğitim Öğretim Sınıfı Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişiklikleri Döviz Pozisyonu 2024 Yılı Mayıs Ayı Yay Burcu Para Yorumu

Destekleme ve Yetiştirme Kursları Kapsamında Hatalı Tertip Kullanımı (2 Ocak 2023)

Başkan Bakan a. Mehmet Fatih LEBLEBİCİ imzalı resmi yazıda "Bilindiği üzere; ilgili yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bakanlığımıza tahsis edilen ödenekler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununda yer alan amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Bu kapsamda, muhtelif mevzuatlar ile beraber bütçe işlemlerine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği (2 Sıra Nolu) ile belirlenmiştir.

İlgili Tebliğ ile bütçe uygulama sürecinde yapılacak bütçe işlemlerinin tamamının tertibin detay düzeyinde gerçekleştirilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, “..... idareler, harcama verilerinin doğruluğunun sağlanması amacıyla, harcamaların doğru ekonomik koddan gerçekleştirilmesi konusunda gerekli tedbirleri alacaklardır. Performans esaslı program bütçeye geçilmesiyle birlikte program sınıflandırması tertip yapısına dâhil edilmiş ve idareler itibarıyla program, alt program, faaliyet ve alt faaliyetler belirlenmiştir. Bütçe hazırlık ve uygulama süreçleri ile harcama süreçleri program sınıflandırmasının en detay seviyesi olan alt faaliyet düzeyinde yürütülmektedir. Performans esaslı program bütçe reformunun amaçlarından biri de kamu idarelerince yürütülen iş ve hizmetlerin maliyetinin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi ve kamu harcamalarında şeffaflığın sağlanmasıdır. Bu nedenle idarelerin iş ve hizmetlerini yürütürken harcamalarını doğru faaliyet ve alt faaliyetler üzerinden yürütmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede idarelerin faaliyet maliyetlerinin doğru tespit edilmesini sağlayacak gerekli önlemleri alması gerekmektedir.” hükmüne de yer verilmiştir.

Diğer taraftan; destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında gerçekleştirilen giderlere ilişkin 16.08.2021 tarihli ve 29606115 sayılı yazımız ile harcamalarda şeffaflığın sağlanması ve ilgili makamlara sunulmak üzere bütçe tasarısı, kesin hesap, rapor ve diğer belgeler üretildiğinden dolayı ortaya çıkabilecek olumsuzluklara neden olunmaması bakımından doğru bütçe tertibinin (01.01.50.04) kullanılmasının gerektiği belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Bakanlığımız harcama birimlerinin 2022 yılı bütçe gerçekleşme raporları incelendiğinde destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında ödenen ücretlerin (01.01.50.04) bütçe tertibi yerine hatalı ekonomik kodlardan yapıldığı tespit edilmiştir.

Buna göre, harcama birimlerince destekleme ve yetiştirme kursları kapsamındaki giderlere ilişkin ödeme emri belgesi düzenlenirken tertibin ait olduğu harcama kalemine (01.01.50.04) doğru bir şekilde kaydedilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Ayrıca; harcamaların doğru ekonomik koddan gerçekleştirilmesine ilişkin gerekli hassasiyeti göstermeyen harcama yetkilileri ile gerçekleştirme görevlileri hakkında 5018 sayılı Kanunun 70 inci maddesinde yer alan, "Kamu zararı oluşturmamakla birlikte bütçelere, ayrıntılı harcama programlarına, serbest bırakma oranlarına aykırı olarak veya ödenek gönderme belgelerindeki ödenek miktarını aşan harcama talimatı veren harcama yetkililerine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil yapılan bir aylık net ödemeler toplamının iki katı tutarına kadar para cezası verilir.'' hükmü uygulanacaktır.

Bakanlığımız harcama birimlerince bütçe işlemlerinin sağlıklı bir şekilde aksatılmadan sürdürülebilmesi için yukarıda belirtilen hususların yerine getirilmesinde azami gayretin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.