Öne Çıkanlar A101 Aktüel Ürünler BİM Aktüel Ürünler Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Turgay Ölüç YSK

Ek Ders Ücreti (1 Aralık 2023)

Personel Genel Müdürü V. Bakan a. Mehmet Durantaş imzalı resm yazıda ''İlinizde bulunan eğitim kurumlarında görev yapmakta olan ve normal müfredat kapsamında haftada 30 saat ders okutan öğretmenlerin, halk eğitimi merkezinde haftada kaç saate kadar daha ders okutabileceğine ilişkin 1 Aralık 2023 tarihli ve E-86790029-841.01.01-90993319 sayılı yazınız ve eki incelenmiştir.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde; genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 15 saat aylıkları karşılığında ders okutmakla yükümlü oldukları, 6'ncı maddesinde ise; bu öğretmenlere 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Karar'ın 8'inci maddesinde; bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Söz konusu hükümde bazı ders görevleri münhasıran sayılmış, bazı ders görevleri de ''tam gün tam yıl eğitim'' adı altında genel olarak belirtilmiştir.

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 155'inci maddesinde ortaöğretim kurumlarının tam gün tam yıl kapsamına ne şekilde alınacağı düzenlenmiş; aynı Yönetmeliğin 156'ncı maddesinde ise okul/kurumlarda açılan hayat boyu eğitime yönelik kurslarla her türdeki mesleki kursların tam gün tam yıl kapsamında olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, normal müfredat kapsamında haftada 30 saat ders okutan öğretmenlere, ilgili mevzuatına uygun olarak tam gün tam yıl eğitim kapsamına alınmış olması kaydıyla, halk eğitimi merkezinde açılan kurslarda haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilerek karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Ayrıca, azami ek ders görevini dolduran yönetici ve öğretmenlere, söz konusu Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders görevi verilemeyeceğinin hatırlatılmasında yarar görülmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.