Öne Çıkanlar A101 Aktüel Ürünler BİM Aktüel Ürünler Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Turgay Ölüç YSK

Ek Ders Ücreti (11 Ekim 2023)

Personel Genel Müdürü Bakan a. Bülent Çiftçi imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ve fiilen ders okutma görevi bulunmayan yönetici ve öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapanların ek ders ücretlerinin, öğrenimlerine bağlı olarak artırımlı ödenmesi hususunda gerekli düzenlemenin yapılması talebinizi içeren 5 Ekim 2023 tarihli ve 2023/168 sayılı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere 25 Ağustos 2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' bölümünün 8'inci maddesinde; ''(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödenir.'' hükmü yer almaktadır.

Görüleceği üzere söz konusu düzenleme toplu sözleşme kapsamında yapılmış olup, Bakanlığımız toplu sözleşmenin tarafları arasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla Bakanlığımızca, bu konuda doğrudan ya da dolaylı olarak yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 25 Ağustos 2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 28'inci maddesinde; ''Toplu Sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar.

Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerlidir...'' hükmüne yer verilmiştir. Bu itibarla konunun, ancak toplu sözleşme sürecinde değerlendirilmesi mümkün olabilecektir. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.