Öne Çıkanlar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Turgay Ölüç Koronavirüs YSK Milletvekili Seçimleri Geçici Aday Listesi

Ek Ders Ücretlerinin Zamanında Ödenmesi Talebi ve Vergi İstisnasında Yapılan Hatalı Hesaplama (16 Mart 2022)

Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''Gelir Vergisi uygulamasında getirilen asgari ücret tutarı kadar vergi istisnası uygulamasında sorunlar yaşanmaktadır.

Adeta Asgari Ücret Geçim İndirimi yerine getirilen (tam olarak karşılamasa da) Asgari Ücret Tutarında (4253 TL) vergi istisnası uygulamasında özellikle aylık maaş dışında geliri olan çalışmalarda sorunlar yaşanmaktadır.

Maaş geliri dışında ek geliri olan grup içerisinde yer alan örneğin öğretmenlerin ek ders ve maaş hesaplama tarihlerine bağlı olarak bazı öğretmenler gelir kaybı yaşamışlardır.

Şubat ayına ait ek ders ücretleri Şubat ayının son günlerinde hesaplanan öğretmenlerin o aya ait gelir vergisi matrahları (Ocak ek dersi + Şubat maaşı) asgari ücretin üstünde görüldüğünden ek ders ücretlerinin neredeyse tamamı vergiye tabi tutulmuştur.

Bu durum her ne kadar 15 Mart'ta ödenen maaşta telafi edilebilecek gibi görünse de öğretmenlerin maaşlerındaki vergiye esas matrahları 4253 TL üstünde olmadığından mali kaybın tamamını giderilememiştir.

Şubat ayı ek ders ücretlerinin hesaplaması, Mart ayı içerisinde yapılanlarda ise genel anlamda bu sorun yaşanmamıştır.

Konuya ilişkin olarak;

1- Ülke genelinde birlik sağlanamayan ve tamamen teknik bir durumdan kaynaklı olan uygulama ile ilgili bakanlığınızca Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde de girişimde bulunularak hak kayıplarının karşılanması,

2- Ülke genelinde hiçbir zaman birlik sağlanamayan ''ek ders ücretlerinin ödenme tarihi'' konusunda da gerekli çalışmaların yapılarak ek ders ücretlerinin de maaşlarda olduğu gibi belirlenecek tarihte ödenmesinin sağlanması hususlarında gereğini ve sonucundan sendikamızın da bilgilendirilmesini talep ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.