Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğretmen ÖSYM

İl İçi Eş Özrüne Sahip Öğretmenlere İlçe Emri Hakkı Verilmeli

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ''Aile, ‘Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” der. Yani şu an herhangi bir kamu çalışanına eş durumundan tayin hakkı verilmemesi demek ya da eş durumu tayin talebini karşılamamak Anayasamızın 41. maddesini ihlal edilmesi demektir.

Birçok meslektaşımızın tayin talebi karşılıksız kaldı. Çünkü tayin talebinde bulunduğu ilde yeterli kontenjan açılmadığı için öğretmenlerimiz 6 ay daha ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalacaklardır.  Önceki sene bir öğretmenimiz ziyaretime geldiğinde; eşi Ankara'da öğretmenlik yapıyordu, kendisi ise Erzurum'a atandı. Üçüz çocukları vardı. Çocuklar Ankara'da anneanne ve babayla kalıyor. Öğretmen arkadaşımız ise her hafta Erzurum'a gidip geliyor. Bunun ekonomik boyutunu konuşmuyorum bile. O çocukların annesinden 2-3 gün ayrı kaldığını düşünebiliyor musunuz? Bir annenin üçüz çocuklarını Ankara’da bırakarak Erzurum'da ne kadar verimli bir eğitim hizmeti verebileceğini düşünüyoruz? İşte tam bu sebeplerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunarak; iller arası eş durumu tayin talebi karşılanmayan öğretmenlere il emri verilmesi için hak talep ettik. Ki bu durum geçmiş yıllarda da yapıldı.

Öte yandan ailelerin parçalanması sadece iller arasında yaşanan bir problem değil. Aynı il sınırları içinde görev yapan ancak aralarında iki il arasındaki mesafeden daha fazla mesafe bulunan ve dolayısıyla parçalanan aileler var. Örneğin, Ankara’nın Nallıhan ilçesi merkeze 161 kilometre uzaklıktadır. Öğretmenlerimiz her gün bu yolu gidip dönemeyecekleri için ailelerinden ayrı yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu bir zulümdür. Dolayısıyla Türk Eğitim Sen olarak Bakanlığa gönderdiğimiz yazıda, 2022 yılı özür grubu atama döneminde bulunduğu ilçede 3 yıl çalışma şartı ve il içinde 50 km. sınırı getirilerek, özrünün bulunduğu ilçe ile görev yeri arasında 50 km’nin üzerinde mesafe bulunan il içi eş özrüne sahip öğretmenlere ilçe emri hakkı verilmesi suretiyle mağduriyetlerin giderilmesini  talep ettik.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.