Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği ÖSYM öğretmen

Kanun Beklentilerimizi Karşıladı Mı?

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ''Peki kanun beklentilerimizi karşıladı mı? Maalesef hayır. Türk Eğitim-Sen olarak teklifi incelediğimizde büyük hüsran yaşadık. Elbette sürecin başlatılmış olması önemliydi ancak beklentilerimizin büyük kısmı yerine getirilmedi.

Sendika olarak talebimiz kariyer basamaklarında hizmet yılının ölçüt alınmasıydı. Sınav şartı hem öğretmenlerimizin motivasyonunu kırmakta hem de bu unvanları alamayan öğretmenlerin ‘yetersiz’ ya da ‘başarısız’ olarak algılanmasına zemin hazırlamaktır. Kariyer basamaklarında 10 yılını dolduran öğretmenlerimize uzman, 20 yılını dolduran öğretmenlerimize başöğretmen unvanı verilmelidir. Bunu sınav şartına bağlamak, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşlemektir.

Hatırlanacağı üzere 20. Milli Eğitim Şurası konuşmasında Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, ‘Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenler arasındaki ayrımı kaldırıyoruz’ demişti. Ancak kanun teklifine baktığımızda bu söyleme uygun bir düzenleme yapılmadığını görüyoruz. Bu noktada öğretmenlerimiz hayal kırıklığına uğramıştır. Teklifte sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımı kaldırılmadığı gibi, sözleşmeli öğretmenlere eş durumundan tayin hakkına dahi yer verilmemiştir. Oysa sözleşmeli öğretmenler Anayasa’nın 41’inci maddesine yerini bulan ‘Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar’ maddesinin hayata geçirilmesini beklemektedir. Yıllardır eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşayan öğretmenlerimizin takati kalmamıştır.

Bu şekilde 3600 ek göstergenin Meslek Kanunu ile değil, kamu çalışanlarına yönelik yapılacak genel ek gösterge düzenlemesi ile hayata geçeceğini anlıyoruz. Bu noktada 15 Ocak 2023 tarihini çok geç buluyoruz. Zaten öğretmenlerimiz yıllardır 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesini beklemektedir. Ülkemizin lokomotif gücü öğretmenlerimize ‘Biraz daha dişinizi sıkın, 15 Ocak 2023 tarihine kadar bekleyin’ demek, büyük bir haksızlıktır.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
Öğretmenlik Meslek Kanunu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.