Öne Çıkanlar Sağlık Bakanlığı öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı memurlar

Liyakat-Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu Yazısı

Genel Başkan Emir Kazak imzalı resmi yazıda ''Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün 19.12.2023 tarihli ve 92406668 sayılı yazısı gereği; Anayasa Mahkemesinin 2023/214 sayılı kararı sonucunda değişikliğe gidilecek 14 Şubat 2022 tarih ve 31750 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun kapsamına alınmasını talep ettiğimizin hususlar maddeler halinde aşağıya çıkarılmıştır.

1- Öğretmenlik Meslek Kanunu; eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı, cezalandırıcı maddeler içermelidir.

2- Öğretmen ünvanlı kadrolarda görev yapmaktayken görevde yükselme sınavlarında başarılı olarak Milli Eğitim Şube Müdürü ünvanına geçiş yapan öğretmenler uzman ve başöğretmen ünvanı ve tazminatından mahrum bırakılmıştır. Anayasamız ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Kariyer ve Liyakat teşvik edilmekte iken şube müdürlerinin kariyeri yükseldikçe özlük ve mali haklarının azalmaktadır. Milli Eğitim Şube Müdürlerinin hak kayıplarının giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanununda değişikliğe gidilerek MEB Şube Müdürlerine ‘Başöğretmen’ ünvanının verilmelidir.

3- 2023 yılında çevrimiçi olarak yapılmasıyla formalite haline dönüşen Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı kaldırılmalıdır.

4- Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenin kariyeri ile mali ve mesleki hakları arasında doğru orantılı bir korelasyon oluşturulmalıdır. Öğrenin kariyer basamağında yükselmesiyle haklarında da bir artış olmalıdır. Örneğin öğretmenler; eğitim kurumu yöneticiliklerinde, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürü atamalarında, Şube Müdürü ve Müfettiş Yardımcısı atamalarında, İYEP, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına öğretmen seçiminde, Hizmet Puanı getirisinde avantaj elde etmelidir. Üniversiteye Rektör olmada Profesör olma şartı varsa Milli Eğitim Müdürü olmak için de Başöğretmen olma şartı aranmalıdır.

5- Başöğretmenlik kavramının manevi bir anlamı vardır. İlk ve tek başöğretmenimiz Cumhuriyetimizin kurucu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tür. Öğretmenlik Meslek Kanunundaki kariyer basamaklarında bulunan ‘başöğretmen’ ifadesinin ‘kıdemli uzman öğretmen’ olarak değiştirilmesini öneriyoruz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.