Öne Çıkanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığı altılı masa Tarım ve Orman Bakanlığı engelliler

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Çerçeve Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri (24 Ağustos 2023)

Söz konusu resmi yazıda ''Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 10/08/2023 tarih ve E-59917357-101.03-81312691 sayılı yazısı üzerine Kurulumuzda görüşülen Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Çerçeve Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgelerinin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak ekli örneklerine göre uygulanması, Kurulumuzun 19/08/2020 tarihli ve 21 ve 24 sayılı, 01/09/2021 tarihli ve 30, 31 ve 32 sayılı, 23/08/2022 tarihli ve 69 sayılı, 15/09/2022 tarihli ve 73, 74, 75, 76, 77, 78 ve 79 sayılı, 24/03/2023 tarihli ve 10 sayılı, 08/05/2023 tarihli ve 18 ve 19 sayılı, 30/05/2023 tarihli ve 23 sayılı kararlarının 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulamadan kaldırılması hususunu uygun görüşle arz ederiz.'' denilmiştir.

MESLEKÎ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDA HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

• Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler ve seçmeli dersler bölümleri yer almaktadır. Ortak dersler ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.

• Seçmeli derslerin kaç kez alınabileceği, dersin adının yanındaki parantez içinde belirtilmiştir.

• Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin seçmeli dersler bölümünde Metin Tahlilleri dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler, bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçeceklerdir.

• Türk dili ve edebiyatı, seçmeli Türk dili ve edebiyatı; tarih ve seçmeli tarih gibi derslerin değerlendirmeleri ayrı ayrı yapılır. Bu dersler, farklı öğretmenler tarafından okutulabileceği gibi aynı öğretmen tarafından da okutulabilir.

• Seçmeli dersler öğrencinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.

• Meslekî ve Teknik Anadolu liselerinde “Akademik Çalışmalar, İnsan, Toplum ve Bilim", "Din, Ahlak ve Değer" ile " Kültür, Sanat ve Spor" seçmeli ders gruplarından 9.,10.,11. ve 12. sınıf seviyelerinde bu gruplardan en az birer ders seçilmesi zorunludur.

• Birinci ve ikinci yabancı dil derslerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller okutulacaktır.

• Seçmeli derslerde gruplar oluşturulurken Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre işlem yapılır.

• Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır.

• Farklı sınıf seviyelerinde seçilen aynı derslerde öğrencilerin birlikte eğitim almaları sağlanabilir.

• Öğrenciler ilgi, istek ve okulun imkânları doğrultusunda “beden eğitimi ve spor/görsel sanatlar/müzik” derslerinden sadece birini seçer. Öğrenciler bu derslerden alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler.

• Spor Eğitimi dersinde bireysel sporlardan halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando ile takım sporlarından basketbol, voleybol, futbol ve hentbol eğitimi verilir. Öğrenciler Spor Eğitimi dersinde bireysel veya takım sporlarının alt branşlarından birini seçer.

• Sanat Eğitimi müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları, geleneksel Türk sanatları ve müze eğitimi alanlarından oluşur. Bu alanlar kapsamında her bir alanın alt modülleri ise;

 Müzik: Koro, piyano, bağlama, kaval, tar, kemane, ney, ut, kanun, keman, klarnet, gitar, flüt
 Görsel Sanatlar: Fotoğrafçılık, grafik tasarım, kısa film, animasyon
 Sahne Sanatları: Tiyatro, drama, halk oyunları
 Geleneksel Türk Sanatları: Hüsn-i hat, tezhip, minyatür, ebru, ahşap oymacılık ve vitraydan oluşur.

 Müze Eğitimi

Öğrenciler müzik, görsel sanatlar, sahne sanatları, geleneksel Türk sanatları ve müze eğitimi alanlarının alt alanlarından birini seçer."

• Öğrenciler "İnsan, Toplum ve Bilim" alanında yer alan "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" dersinde oluşturulan modüllerden; programlamaya giriş ve algoritma, robotik kodlama, programlama dilleri, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ uygulamaları modüllerinden birini seçerler.

 Programlama Dilleri modülünde; Java, C++, C#, Dart, PHP, JavaScript, Python dillerinden birisi seçilir.

 Programlamaya giriş ve algoritma modülü alınmadan; robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme ve programlama dilleri modülleri seçilemez. Programlama dilleri modülü alınmadan yapay zekâ uygulamaları modülü seçilemez.

• Program Dışı Etkinlikler alanında yer alan "Sosyal Sorumluluk Programı" kapsamında; her öğrenci ders dışı zamanlarda gerçekleştirmek üzere mezun olana kadar en az 40 saatlik sosyal sorumluluk programı görevi yapmak zorundadır. Öğrencilerin bu çalışmalara katılım durumları ilgili resmi kurum/kuruluş/yetkili merciler tarafından belgelendirilir ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencinin e-portfolyosuna işlenir. Sosyal sorumluluk programı kapsamında yürütülecek çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Bakanlık tarafından yayımlanan Sosyal Sorumluluk Programı Yönergesinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

• Program Dışı Etkinlikler alanında yer alan "Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon" kapsamında öğrenciler gönüllü olarak; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK Akademi) tarafından oluşturulan uzaktan ve yüz yüze eğitim modülleri içinde yer alan paket beceri setlerinden alacakları kursları belgelendirerek okul idaresine sunarlar. Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyonla ilgili öğrencilere yönelik planlama okul yönetimi tarafından yapılır ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencinin eportfolyosuna işlenir.

• Ders saatlerinin mevcut öğretim programlarında belirtilen ders saatinden az veya fazla olması hâlinde derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlar doğrultusunda zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.

• Öğretim programı olmayan seçmeli derslerde -varsa- ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları da dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.

• Program dışı etkinliklerde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre işlem yapılır.

• Tezhib Dersinde Talim ve Terbiye Kurulunun 30.04.2014 tarih ve 27 sayılı kurul kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.

• Hüsn-i Hat Dersinde Talim ve Terbiye Kurulunun 27.06.2014 tarih ve 59 sayılı kurul kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.

• Ebru Dersinde Talim ve Terbiye Kurulunun 30.04.2014 tarih ve 26 sayılı kurul kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.

• Dinî Mûsikî Dersinde Talim ve Terbiye Kurulunun 07.05.2014 tarih ve 37 sayılı kurul kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.

• Fütüvvet dersi öğretim programı Meslekî ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak ve ilgili ders 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren seçilecektir.

TEBLİĞLER DERGİSİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.