Öne Çıkanlar altılı masa 2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Cumhurbaşkanlığı Kabinesi TUS

Öğrenci Taşıma Uygulaması (27 Ekim 2021)

Genel Müdür V. Bakan a. Kemal Karahan imzalı resmi yazıda ''Mülga tarihli ve E-47063854-151.01.06-1497263 sayılı yazımızda kayıtlı E-47063854-151.01.06-1497263 sayılı ve mülga tarihli yazınız incelenmiştir. Ülkemizde, Milli Eğitim Temel Kanunu ile tanınan eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin resmi okul/kurumlara taşıma yoluyla eğitime erişimlerini sağlamak amacıyla 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği hazırlanmış olup, bu Yönetmelik öğrenci taşıma uygulamasının temelini oluşturmaktadır.

11 Eylül 2014 tarihli ve 29116 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nin 8'inci maddesi uyarınca; eğitime itiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı türde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması, eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin ikamet ettiği yerleşim yerinden gideceği okula düzenli bir taşıma hizmetinin sunulmaması ve öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının 2-50 km aralığında olması şartlarına bağlı olarak kapsam dahilindeki tüm öğrenciler maddi durumlarına bakılmaksızın taşınmaktadır. İlgili madde ile ayrıca; toplu taşıma hizmetinin bulunmaması ve eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı türde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması şartlarına bağlı olarak;

- Nüfusun az veya dağınık olması, öğrenci sayısındaki yetersilik, yerleşim yerinin coğrafi özellikleri, yol şartları,

- Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmedik olayların ortaya çıkması ve/veya bu olaylar sonucunda; tamir, güçlendirme, bertaraf veya tedavi çalışmaları yapılıyor olması,

- Göçler ve mevsimlik işçi hareketleri olması gibi özelliklere bağlı olarak planlama komisyonuna 2 kilometreden az ve 50 kilometreden fazla mesafelerden de taşıma yapılmasına karar verme yetkisi verilmiştir. Bu kapsamda idarelerimizce, Milli Eğitim Temel Kanunu ile tanınan eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel öğrenciler özenli çalışmalarla tespit edilmekte ve kilometre sınırlaması olmaksızın taşıma yoluyla eğitime erişimleri sağlanmaktadır.

Aynı Yönetmelik'in 9'uncu maddesinde yer alan; ''Özel eğitim okul/kurum/sınıfı öğrencileri ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitime ihtiyacı olan bireyler ders yılı içinde ve 8'inci maddede yer alan şartlar aranmaksızın kayıtlı oldukları okul/kurum/sınıflara taşınır.'' hükmü gereği özel eğitim öğrenci ve kursiyerlerimizin tamamı maddi durumlarına bakılmaksızın eğitim gördükleri okullara taşınmaktadır.

Yönetmelik'in ''Yemek Hizmetleri'' başlıklı 20'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''Taşıma uygulaması kapsamında taşınan özel eğitim öğrencisi/kursiyerleri dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğle yemeği verilir. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine taşıma yoluyla eğitim kapsamında öğle yemeği verilen okullarda açılan özel eğitim sınıflarına devam eden öğrenciler de bu hizmetten yararlandırılır. Yemekler, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre temin edilir.'' hükmü uyarınca öğrenci taşıma uygulaması kapsamındaki ilköğretim, ortaöğretim ve özel alt sınıf öğrencilerine ücretsiz yemek hizmeti sunulmaktadır. Bununla birlikte özel eğitim okullarında okuyan öğrencilere, 07/07/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 64'üncü maddesinde yer alan ''resmi özel eğitim okullarında gündüzlü olarak eğitimlerini sürdüren öğrencilere ücretsiz öğle yemeği genel bütçeden karşılanan ödenekle Genel Müdürlükçe verilir.'' hükmü doğrultusunda ücretsiz öğle yemeği hizmeti sunulmaktadır.

Yönetmelik'in 20'nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan; ''Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları verileri de dikkate alınarak okul müdürlüğü tarafından tespit edilen ve taşıma uygulaması kapsamında olmayan öğrencilere öğle yemeği verilebilir.'' hükmü ile yoksul öğrencilerin de öğle yemeğinden faydalanması sağlanmıştır.

Yukarıdaki bilgiler birlikte değerlendirildiğinde, Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nin, eğitime erişim ihtiyacı olan tüm öğrencilerimizin maddi durumlarına bakılmaksızın taşınmasına imkan sağlayacak ve taşımalı eğitim uygulmasından faydalanan öğrenciler yanında yoksul öğrencilerin de ücretsiz yemek hizmetinden faydalandırılmasına yönelik hükümleri barındırdığı değerlendirilmekte olup, bu doğrultuda bir yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olmadığı mütalaa edilmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.