Çocuğunuz anaokuluna başlamadan önce bir takım yatkınlıkları, becerileri olmasında fayda vardır. Tuvalet eğitimi kazanması, giysilerini kendisi giyip çıkarması, dişlerini fırçalaması, tek ayak üzerinde durması, sek sek atlaması vb. bunlara örnek olarak verilebilir.

Çocuğunuzu gözlemlediğinizde, sizden ayrılma ya da okula gitme kaygısı görüyorsanız konuşarak, oyunlarla vb. yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Öğretmen ile işbirliği içinde olmak; çocuğunuzu önce sınıfta, sonra koridorda sonra bahçede bekleyerek yavaş yavaş güvenini kazanmak iyi bir adım olabilir. Bazen zorlanabilirsiniz, çocuğunuzda iştahsızlık, huysuzluk, mide bulantısı, karın ağrısı gibi bir takım sorunlar görülebilir. Doktor kontrolü sonrasında belirli fiziksel bir sıkıntının olmaması dahilinde kısa süreli bu tip sıkıntılar olabilmektedir.

Kendi kaygılarınız varsa; ör: servise nasıl inip binecek, okul uzak, trafik olacak, sınıfı yadırgayacak mı, ..vb. bunu çocuğunuza hissettirmemeniz çocuğunuz için iyi olacaktır. Gerektiğinde uzman desteği almanız sizin açınızdan da önemlidir.

Çocuğun Okula Uyum Sağlamasında Sorun Olabilecek Durumlar:

* Bakımverenine oldukça bağımlı olan çocuklar,

* Gelişim olarak akranlarına göre daha geriden gelen çocuklar, (sayıları, renkleri, çeşitli şekilleri öğrenmekte zorlanan çocuklar),

* Dikkat sorunu yaşayan çocuklar,

*Kurallara uyum sağlamakta zorlanan çocuklar.

Ebeveynlerin Okula Uyum Sürecinde Yapılabilecekleri Şeyler:

• Çocuğun başarılı olduğu alanları bulmak, zevk aldığı faaliyetlere yönlendirmek. Örneğin resim yaptığında duygularını dışa vurmasını sağlamaya çalışmak.

• Ağlama krizlerinden korkmamak; çocuğa aciz görünmemek, sakin olmak,

• Çocuğumuza devamlı “yapma, hayır, olmaz” demek yerine, kurallar koymak.

• Çocuğun sosyalleşebileceği yerlere, yaşıtlarıyla oynayabileceği ortamlara girmesini sağlamak,

• İki kişilik arkadaş ilişkilerinin gelişmesine imkan sağlamak,

• Çocuğun yaşamış olduğu olumsuz davranışları ve altında yatan nedenleri anlamaya çalışmak.

Gerektiğinde bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin :)

Nilüfer KABALI
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.