Öne Çıkanlar altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi

Özel Eğitim Öğretmeninin Özel Eğitim Sınıfı Olan Okullara Yönetici Olabilme Durumu (6 Ocak 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Aykut BAL imzalı resmi yazıda ''İliniz Etimesgut Eryaman Özel Eğitim Uygulama Okulu II. Kademesinde müdür yardımcısı olarak görev yapan Akif MARAKLI'nın, 2021 yılı eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme başvurusunda özel eğitim norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarının tercihlerine açılmadığına ilişkin 05.01.2022 tarihli ve 40596102 sayılı yazınız ve eki dilekçesi incelenmiştir.

Bilindiği üzere, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği'nin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde; “Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak.” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 28’inci maddesinin birinci fıkrasında; “okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve meslekî eğitim veren ortaöğretim kurumlarında özel eğitim programı uygulayan özel eğitim sınıfları açılabilir…”, aynı fıkranın (ğ) bendinde de; “ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde açılan sınıflarda dersler özel eğitim öğretmenleri tarafından okutulur. Ancak, ilkokullarda haftalık ders çizelgesinde yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi ile diğer kademelerdeki din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi alanlarına ilişkin dersler ile meslek dersleri ilgili alan öğretmenleri tarafından okutulur. Alan öğretmenleri tarafından okutulan derslere özel eğitim öğretmenleri ders işlenişine destek vermek üzere katılır.” hükümlerine yer verilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde özel eğitim öğretmenleri anılan eğitim kurumlarına, bu kurumlarda ihtiyaç duyulması halinde açılan özel eğitim sınıflarında ders okutmak üzere öğretmen olarak atanabilmekte olup ancak, türü itibarıyla yönetici olarak görevlendirilmeleri mümkün olamamaktadır. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.