Öne Çıkanlar Hakmar Express Koronavirüs Hazine ve Maliye Bakanlığı Hakmar Express Aktüel Ürünler Mahmut Özer

Seçim Ertesi Okullar Tatil Mi? Bakan Özer Açıkladı!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Okullarımızı ve öğretmenlerimizi bir sonraki öğretim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlayabilmek için seçimin ertesi günü eğitim öğretime bir gün ara vereceğiz. 16 Mayıs'ta eğitim öğretim başlayacak. Öğretmenlerimizi de idari izinli sayacağız.

Mesleki eğitimde en kritik şey iş gücü piyasasıyla eğitimi birbirine duyarlı hale getirebilmek. Biz iş gücü piyasasına insan kaynağı yetiştiriyoruz, iş gücü piyasasına kulağımızı kapatırsak talep edilen insan kaynağını yetiştirebilmemiz mümkün değil. Sektörün temsilcilerine dedik ki 'Biz okul laboratuvar yaparız, bütçemiz gücümüz var. Siz bize birikiminizi müktesebatınızı getirin. Mesleki eğitimi birlikte düzenleyelim.' Bu süreçte tek bir şey istedik o da istihdam garantili bir şekilde süreci yönetmek. Aslında sektörün de yıllardan beri özlediği şeyin bu olduğunu gördük. 28 Şubat'ın katsayı uygulaması ile akademik olarak gelecek vadeden başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaştırılmasını biz tersine çevirdik. Yüzde 1'lik akademik başarı diliminden olan öğrencilerin meslek liselerine teveccühünü sağlamış olduk. Diğer taraftan özellikle meslek liselerindeki üretim kapasitesini artırmak için çok ciddi yatırımlar yaptık. Meslek liseleri, yaparak öğrenmeyi merkezine koyan bir metodolojiyle eğitim süreçlerini yönettiler ve bunun birçok kazancı oldu; nitelik arttı, meslek lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin üretime yaptığı katkı ölçüsünde, asgari ücret kadar öğrencilerimiz ve iki asgari ücret kadar öğretmenlerimiz gelirlerden pay almaya başladılar.

Meslek liselerimizde artık 57 tane AR-GE merkezimiz var. Patent, faydalı model ve marka tasarım tescilleri alıyorlar ve bunları ticarileştiriyorlar. Daha önceden yılda 2-3 tane fikri mülkiyet tescili alınırken şu anda on binlere ulaştı ve bunların 2022'de 160 tanesi ticarileşti. Hedefimiz; tescili alınan ürünlerin en az yüzde 10-15'inin ticarileşmesini sağlamak. Mesleki eğitimi artık yurt dışına ihracat yapmaya başladı. Sadece ürünü ihraç etmiyor, aynı zamanda o ürünü üreten makineyi de üretebilir durumda. Covid salgını ve deprem sürecinde meslek liselerinin birçok ihtiyacı karşıladığını ve üretebildiğini gördük.

Biz de tarım alanındaki eğitimimizi revize ettik. Tarım alanında özellikle tohumla ilgili AR-GE çalışmalarına ağırlık vererek ve üretimi de merkeze koyarak öncelikle tarım liselerini iki katına çıkarttık.

İkincisi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliğine gidip tarımla ilgili deneyimi bu liselerimize aktarmak için girişimde bulunduk. Üçüncüsü, tarım liselerinin bulunduğu okulların o kampüslerinin içerisinde çok ciddi tarım alanları var. Tarım alanlarında üretim yapmaya başladık. Buğdayından tutun sebzesinden meyvesine kadar. Her türlü ürünü üretip, hızlı bir şekilde bunları da toplumun ihtiyacına çok düşük maliyetlerle karşılama yönünde bir açığı kapatmayla ilgili destek vermeye başladık. Diğer taraftan biliyorsunuz Hollanda tarım alanında çok güçlü bir ülke. En fazla ihracat yapan ülkelerin arasında, çok fazla toprağı olmamasına rağmen. Oraya arkadaşlarımızla birlikte bir ziyaret gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız özellikle toprak olmadan, seralarda aydınlatmanın farklı fırsatlarını kullanarak tarımsal üretim kapasitesini artırmayla ilgili çok önemli bir girişimi başlattılar. Yakın zamanda çalışmalarda sona gelindi. Oradaki en önemli tarımsal üretim merkezinin aynısını Türkiye'de de beraber oradaki ekiple birlikte gerçekleştirmeyle ilgili önemli bir projeye inşallah imza atacaklar.

25 Aralık 2021'de 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda çok önemli bir değişiklik yaptık. Değişiklik öncesi çırak kalfa sayımız 159 bindi. Şu anda gelinen noktada, bir sene gibi kısa sürede 1 milyon 400 bin çırak ve kalfaya sahip olduk. Haftada bir gün okula gidiyor, diğer günler gerçek iş ortamında eğitim alıyorlar. Çıraklar asgari ücretin yüzde otuzu kadar, üç yılın sonunda kalfa olanlar asgari ücretin yarısı kadar ücret alıyorlar ve bunun tamamını Devlet karşılıyor. Yaş sınırlaması yok. Bu genç işsizliği azaltma ile ilgili de Türkiye'ye çok önemli kazanım sağladık.

Sağlıklı Besleniyorum, Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde başlayan bir proje. Burada öncelik ücretsiz yemeğin mümkün olduğu kadar yaygınlaştırılmasında." ifadesini kullandı. Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir buçuk milyon öğrenciye ücretsiz yemek verirken, ikinci dönemin başlangıcından itibaren 5 milyona çıkarttık, okul öncesi eğitim bizim için en kritik olan eğitim kademesi. Kontrollü, sağlıklı bir süreç için diyetisyen ve aşçı aldık. Bu proje ile de her bölgede geleneksel o kadim mutfağı, Türk mutfağının devamını sağlayacak şekilde çocuklarımızı tanıştıracak şekilde çalışmayı başlattık. Çok başarılı bir şekilde devam ediyor.

Öncelikle hayatını kaybeden tüm canlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bakanlık olarak ilk günden itibaren sahadaydık. 465 bin vatandaşımıza ev sahipliği yaptık. Bölgedeki en sağlam binaların okullar olduğunu bir kez daha görmüş olduk. İhtiyaçlar için tüm eğitim camiası seferber oldu. 'Her şartta ve her yerde eğitime' devam dedik. Çünkü eğer biz eğitimi normalleştiremezsek, olağanüstü koşullarda hayatı normalleştirebilmeniz mümkün değil. Tüm öğrencilerimizin kitaplarını tekrar bastırdık. 26 milyon kitabı tekrar dağıttık. Bunu yaparken tüm öğrencilerimizin kırtasiye ihtiyaçlarını, kalem, defter, silgi, çantasını tekrar verdik. Depremin başlangıcında diğer 71 ile nakillerini aldırarak giden öğrenciler geri dönmeye başladılar. Yani bu neyi gösteriyor? Artık oradaki bölge normalleşmeye başlıyor. Şu ana kadar naklini aldırıp, geri on ile dönen öğrenci sayısı 69 bin 729'a ulaştı. Oradaki tüm yatırımları revize ettik. 16 Haziran'da 2022-2023 eğitim öğretim yılını nihayetlendireceğiz, uzatma yapmayacağız. 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında sadece bu on ili kapsayan öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını telafi etmek için bir aylık eğitim yapacağız. Yine 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladığı zaman da yine bu telafi eğitimlerine devam edeceğiz. Deprem bölgesindeki LGS ve YKS'ye girecek öğrenciler için özel itina gösterdik. 3 bin 450 noktada destekleme ve yetiştirme kursları ile bu öğrencilerimize hızlı bir şekilde sınavlara hazırlanmalarıyla ilgili destek verdik. Şu anda yaklaşık 150 bin öğrenci o destek noktalarında eğitimlerine devam ediyorlar.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.