Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği ÖSYM öğretmen

Sözleşmeli Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Ödemesi Yazısı

Strateji Geliştirme Başkanı Bakan a. Hasan Basri Alagöz imzalı resmi yazıda ''bilindiği üzere, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar (Karar Sayısı: 3507) 6 Şubat 2021 tarihli ve 31387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Karar ile ''6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3'üncü maddesinin beşinci fıkrasına ''çalıştırılacak öğretmenlere'' ibaresinden sonra gelmek üzere ''ve Adalet Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda görev yapan sözleşmeli öğretmenlere'' ibaresi eklenmiştir.

Ancak, Bakanlığımıza başlı İl Müdürlükleri ile bağlı kuruluşlar tarafından gerek şifai gerekse yazılı olarak sözleşmeli (4/B) öğretmen olarak görev yapan personele ek ders ücreti ve öğretim yılına hazırlık ödeneği ödemesine ilişkin görüş istenilmektedir.

Bu kapsamda; Bakanlığınızda sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlere ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği ile ilgili olarak Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, ''(Mülga) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların ''Tanımlar'' başlıklı 4'üncü maddesinde ''öğretmen'', eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında görev yapan öğretmenlerden sözleşmeli statüde çalışmayanlar şeklinde tanımlanmış olsa da, ''sonraki kanun, önceki kanunu ilga eder.'' ilkesi çerçevesinde 6 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de değişiklik yapılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Usul ve Esaslar hükümlerine göre Bakanlığınızda sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlere ek ders ücreti ödemesinin yapılabileceği'' mütalaa edilmiştir.

Bu bağlamda, Bakanlığımızda sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlere;

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın ''Ders niteliğinde egzersiz görevi'' başlıklı 5'inci maddesinde yer alan; ''(1) Bakanlıkta...görev yapan öğretmenlerin; eğitim, öğretim, planlama, rehberlik, araştırma-geliştirme ve benzeri görevlerinden haftada (15) saati, bu görevlerini fiilen yerine getirdikleri sürece ''ders niteliğinde egzersiz görevi'' sayılır ve karşılığında ek ders ücreti ödenir. Bu ücret, nöbet izni hariç her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez.'' hükmü kapsamında, görevlerini fiilen yerine getirmeleri şartıyla haftada 15 saate kadar ek ders ücreti ödenebileceği, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32'inci maddesinde yer alan; ''Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzmanı yardımcıları dahil (?) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihre Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek miktarda öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.

Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.'' hükmü kapsamında öğretmenlik görevini fiilen yerine getirmeleri şartıyla öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenebileceği değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.