Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen Sağlık Bakanlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Usta Öğretici Belgesi (16 Şubat 2022)

Genel Müdür Bakan a. Nazan ŞENER imzalı resmi yazıda ''Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin, mevcut mezuniyet belgelerini Usta Öğreticilik kapsamında kullanıp kullanamayacakları konusunda Bakanlılığımız görüşünün talep edildiği İzmir Valiliğinin 09.02.2022 tarihli ve E-96648412-622.01- 43055461 sayılı yazısı ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğin 04.02.2022 tarihli ve 42732593 sayılı yazısı incelenmiştir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun'un; 3 üncü Maddesinin g fıkrasında "Usta öğretici, ustalık yeterliğini kazanmış, aday çırak, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerindeki eğitiminden sorumlu; mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişiyi ifade eder." 12 nci Maddesinde, "Pratik eğitim, hazırlanmış eğitim programlarına göre, işyerinin ve mesleğin özelliklerine uygun olarak usta öğreticinin gözetiminde yapılır." 15 inci Maddesinde, "Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır." 18 inci Maddesinde, "Bu madde kapsamında on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler bu amaçla bir eğitim birimi kurar. Bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirilir." 31. Maddesinde, "Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıkları takdirde kendilerine usta öğreticilik belgesi verilir. (Ek ikinci fıkra:21/12/2021-7346/13 md.) Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelendirdikleri takdirde Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilirler. Başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilir." hükümleri bulunmaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi düzenlenmesi başlıklı 70/a Maddesinin ikinci fıkrasında, "Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, okul ve kurumlarca açılan iş pedagojisi kursuna katılabilirler. İş pedagojisi kursu uzaktan eğitim yolu ile de düzenlenebilir ve sınavları e-Sınav şeklinde yapılabilir. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik belgesi; ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılır." hükmü bulunmaktadır.

İlgi mevzuat hükümleri kapsamında, çırak, kalfa ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin iş yerindeki mesleki eğitiminin kalitesi ve bu kalitenin sürekliliğinin sağlanması Bakanlığımızca önemli görülmektedir. Çırak, kalfa ve stajyerlere mesleki eğitim verilen işletmelerde, bu eğitimden sorumlu alanında ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış kişilerden, iş pedagojisi eğitimi almış veya doğrudan sınava girerek usta öğreticilik belgesine sahip olanların görevlendirilmesi gerekmektedir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
özdemir 9 ay önce

Hiç bu kadar saçma bir uygulama duymadım. Yakında muhasebe ustalık belgesi olanlar ayaklanıp MUHASEBENİN USTAYIZ ofis açmak hakkımız diye ayaklanmazlarsa bende neyim.Ulan Adam 4-5 sene okuyor kimisi yüksek lisanslı kimisi doktora mezunu 2 yıl 3 yıl staj yapıp mali müşavir olmuş, velhasıl bunların içinde Yeminliler de var . EEE milli eğitim sınavına girecek USTA öğretici olacak...Komik çokkk komik..Zaten stajyer çalıştırmak isteyen kim...