Öne Çıkanlar Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esasları BİM 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler Mahalli İdare Birlikleri Personeli Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Duyurusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Uygulama Sınıflarında Görevli Okul Öncesi Öğretmenlerin Çalışma Saatleri (19 Nisan 2022)

Genel Başkan Alper Öğretici e-imzalı resmi yazıda ''Bilindiği gibi 24 Haziran 1973 tarih ve 14574 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda uygulama anasınıflarının okul öncesi eğitim kurumu olduğu açıkça ifade edilmektedir.

25 Ağustos 2015 tarih ve 652 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile okul öncesi eğitim kurumlarının tüm iş ve işleyişleri Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.

26 Temmuz 2014 tarih ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, 2015 ve 2019 tarihlerinde yapılan güncellemelerle uygulama anasınıflarının okul öncesi eğitim kurumu olduğu ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikadan aralıksız 6 etkinlik saati eğitim yapılması esas alınmıştır.

Yukarıda sözü edilen Yönetmelik maddesi hükümleri açık olduğu halde 7 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde hala uygulama anasınıflarının tam gün eğitim yapacağı bilgisi yer almaktadır. Buradaki ''tam gün'' ibaresi Ek Ders Yönetmeliği'ne göre haftalık 42 saate denk gelmektedir. Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki net ifadeler, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Ek Ders Yönetmeliği'nde güncellenme yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Okullardan gelen duyumlara göre bazı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul yöneticileri, uygulama anasınıfındaki Okul Öncesi Öğretmenlerini atölye ve teknik ders öğretmeni gibi değerlendirerek, döner sermaye kapsamında sabah 8'den akşam 5'e kadar kesintisiz 9 saat zorla çalıştırmaktadır. Temel insani ihtiyaçların dahi karşılanamayacağı ve okul öncesi eğitim anlayışına uymayan bu çalışma süreleri kabul edilemez.

Döner Sermaye İşletmeleri Çalışma Yönergesinde fazla çalışma ücretinin ancak döner sermaye siparişleri üzerinde çalışan atölye ve teknik ders öğretmenine verilebileceği ve parça başı ücret ödenmek suretiyle yapılacak mal ve hizmet üretiminin çalışmak isteyen personele ödendiği ilgili yönetmeliklerde ifade edilmiştir.

E-Okul sisteminde dahi uygulama anasınıfları için eğitim şekli olarak tam gün seçeneği yoktur. Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında olduğu gibi ''normal eğitim ve ikili eğitim'' seçenekleri mevcuttur. Bu sürelerden fazla yapılacak olan tüm etkinlikler çocuklar için de öğretmenler için de isteğe bağlıdır ve ancak çocuk kulübü niteliğinde sayılır.

Bakanlığın, uygulama anasınıflarında görevli Okul Öncesi Öğretmenleri arasında yaşanan mağduriyetin giderilmesi için gerekli mevzuat değişikliğini yapması, mevzuat değişikliği gerçekleşene kadar Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin zorunlu ve kesintisiz 9 saat eğitim uygulamasından vazgeçilmesi için gerekli adımların atılması ve tarafımıza bu konu hakkında bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serkan 8 ay önce

Peki Sonuç?