Öne Çıkanlar altılı masa Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği 2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu Cumhurbaşkanlığı Kabinesi

Yeni Bir Zorunlu Ders Kanun Teklifi (18 Ekim 2021)

Teklif ile, ilkokul, ortaokul, lise ve tüm dengi okullarda, uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadeleye yönelik zorunlu ders okutulması amaçlanmaktadır.

Uyuşturucu maddeler ile her türlü bağımlılık (alkol, nikotin, kumar, internet, uyarıcı maddeler ve diğerleri) ve madde kötüye kullanımı, çağımızın en büyük felaketlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde ve tüm dünyada her yaştan insanı etkileyen bağımlılıklar özellikle gençler arasında gün geçtikçe yaygınlaşmakta ve tehdidini artırmaktadır.

Uyuşturucu madde ve diğer bağımlılıklar ile madde kötüye kullanımına karşı mücadele öncelikle uluslararası kuruluşların çalışmalarıyla, özelde ise; devlet, millet, aile ve sivil toplum iş birliği ile engellenebilir. Bu noktada özellikle eğitim kurumlarına büyük bir mesuliyet yüklenmektedir. Ailede başlayan eğitim okulda devam etmekte, ailede başlayan alışkanlıklar eğitim kurumları aracılığıyla doğru bir zemine oturmaktadır. Eğitim kurumlarının çocuk ve gençlerin yetişmesinde ve sağlıklı gelişim gösterip zararlı alışkanlıklardan uzak durmasında birincil öneme sahiptir. Eğitim kurumları sadece bilgi akışını sağlayan yerler değil, aynı zamanda çocuk ve gençleri toplumsal yaşama hazırlayan, toplumsal değerleri aşılayan, sağlıklı, kendinin farkında olan nesiller yetiştiren kurumlardır. Bu noktadan temel alarak eğitim kurumlarında çağın en korkunç hastalığı olarak tanımladığımız tüm bağımlılık ve madde kötüye kullanımı türlerine karşı gerekli ve yeterli eğitimlerin verilip çocuk ve gençlerin bilinçlenmesinin sağlanması oldukça elzemdir.

Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile ilk ve orta dereceli ile lise ve dengi okullarda Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapılarak ''Bağımlılık ve Madde Kötüye Kullanımı İle Mücadele Dersi'' isimli dersin zorunlu ders olarak müfredata alınması ve ilaveten bu dersle ilgili teorik eğitimin yanında konunun uzmanlarının okula davet edilmesi ile ayrıca okulların imkanları ölçüsünde amaca uygun etkinlikler, kısa film, fotoğraf sergisi, tiyatro, resim ve öğrencilerin yaşlarına uygun diğer sanatsal ve sosyal faaliyetlerle bu dersin pekiştirilmesinin sağlanmasına yönelik düzenleme yapılması, erken yaşta kötü alışkanlıklara karşı tedbir alınıp Türk gençliğinin her türlü bağımlılıkla mücadele etmesinin önünün açılıp gençliğin bu zararlı maddelere karşı kendisini muhafaza etmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapılarak; ilkokul, ortaokul, lise ve tüm dengi okullarda ''Bağımlılık ve Madde Kötüye Kullanımı İle Mücadele Dersi'' isimli dersin zorunlu ders olarak müfredata alınması ve ilaveten bu dersle ilgili teorik eğitimin yanında konunun uzmanlarının okula davet edilmesi ile ayrıca okulların imkanları ölçüsünde amaca uygun etkinlikler, kısa film, fotoğraf sergisi, tiyatro, resim ve öğrencilerin yaşlarına uygun diğer sanatsal ve sosyal faaliyetlerle bu dersin pekiştirilmesinin sağlanmasına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

14/6/1973 TARİHLİ VE 1739 SAYILI MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na aşağıdaki haliyle ek madde eklenmiştir.

''EK MADDE 2- İlkokul, ortaokul, lise ve tüm dengi okullarda ''Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı İle Mücadele Dersi'' zorunlu ders olarak okutulur.

Teorik eğitimin yanında konunun uzmanlarının okula davet edilmesi ile ayrıca okulların imkanları ölçüsünde amaca uygun etkinlikler; kısa film, fotoğraf sergisi, tiyatro, resim ve öğrencilerin yaşlarına uygun diğer sanatsal ve sosyal faaliyetlerle bu dersin pekiştirilmesi sağlanır.''

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3884.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, "Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede toplumsal farkındalıklar yaratılmalı, ailelerin ve gençlerin bilinçlenmesine yönelik bilgilendirici konferanslar, eğitici yayınlar, sportif, sanatsal ve kültürel çalışmalara ağırlık verilmeli.

Uyuşturucu ve madde bağımlılığına yönelik sağlık merkezleri kurularak sonuç alıcı tedaviler yapılmalı. Tedavi olarak bağımlılıktan kurtulan bireylerin sosyal yaşama uyum sağlayabilmesi adına çalışmalar yürütülmeli.

Türk gençliğinin damarlarındaki asil kanı kirletmemesi adına var gücümüzle çalışmalı, onları çağın vebasından ve geleceğimizi karartmak isteyen kirli ellerden korumalıyız. 'Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele' dersinin, ilköğretim, ortaöğretim, lise ve dengi okullarda zorunlu ders olarak okutulmasına dair kanun teklifimizi, Meclis Başkanlığına sunmuş bulunmaktayız. Kanun teklifimizin komisyondan geçerek yasalaşması en büyük temennimizdir." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.