Öne Çıkanlar aile birliği İcra Katibi İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener Özel Güvenlik Günü Yiyecek yardımı

7179 Sayılı Karar Resmi Gazete'de

Ekli “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Karar, 8/3/2011 tarihli ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan sulama birlikleri ile 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında kurulan sulama kooperatifleri tarafından işletilen sulama sahalarında tarımsal üretim yapan çiftçilerin, 2023 yılında su kullanım hizmet bedellerinin desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması ve rekabet güçlerinin artırılması ile bu kapsamda gıda arz güvenliğinin ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunulması amacıyla hazırlanmıştır.

Su kullanım hizmet bedeli desteği

MADDE 2- (1) Sulama birlikleri tarafından kendi usul ve esaslarına göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin %50’si öncelikle su kullanıcısı üretici tarafından ilgili sulama birliğine ödenir. Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan % 50'si ise Tarım ve Orman Bakanlığının (Bakanlık) ilgili bütçesinden üreticiler adına sulama birliklerine ödenir.

(2) Sulama birlikleri tarafından oluşturulacak ödemeye esas icmaller Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne (DSİ) gönderilir. İcmaller DSİ tarafından gerekli kontroller yapıldıktan ve onaylandıktan sonra ödenmek üzere Bakanlığa gönderilir. Ödemeler üreticiler adına ilgili sulama birliklerinin hesabına aktarılır.

(3) 1163 sayılı Kanun kapsamında kurulan sulama kooperatifleri tarafından üreticiler adına tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini dönemi içerisinde ödeyen üreticilere %50 oranında destekleme ödemesi yapılır.

(4) 2023 üretim yılı sonunda sulama kooperatifleri tarafından su kullanım hizmet bedelini ödeyen üreticilere ait icmaller il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından gerekli kontroller yapılıp onaylanan icmaller ödenmek üzere Bakanlığa gönderilir.

(5) Bu destekten yararlanacak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olması şartı aranır.

(6) Bu Karar kapsamındaki destek uygulaması 1/1/2023 tarihinde başlar ve 31/12/2023 tarihinde sonra erer.

Finansman

MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında yapılacak desteklemelere ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır.

(2) Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne hizmetlerinden dolayı, ödenen destekleme tutarının % 0,2‘si komisyon olarak ayrıca ödenir.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 4- (1) Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birliklerin hizmetlerinden yararlanılır.

(2) Bu Kararın uygulanmasına yönelik tebliğde belirlenen ilgili birimler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacaktır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile ödemelerden haksız yere yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli idari işlemler yapılarak hukuki ve cezai süreç başlatılır.

(3) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(4) Bu Kararla belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, haksız yere yararlandığı tespit edilenler beş yıl süreyle tarımsal amaçlı hiçbir destekleme programından yararlandırılmaz.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar

MADDE 5- (1) Bu Kararın uygulanmasına yönelik usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Karar 1/1/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.