Öne Çıkanlar Hakmar Express Koronavirüs Hazine ve Maliye Bakanlığı Hakmar Express Aktüel Ürünler Mahmut Özer

Tarımın Temel Girdileri Noktasında Birtakım Sorunları Yaşamaya Başladık

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, ''Marifet iltifata tabidir. Hakikaten zor şartlarda büyük bir marifet ortaya koyan değerli kardeşlerimize biz de bu vesileyle bunu sunmuş olacağız. Farklı yollarla da bu enler arasında bulunanlara da aynı şekilde şükranlarımızı, millet olarak müteşekkir olduğumuzu ifade etmiş olacağız. Şimdiden bu en olmayı, enler arasında yer alabilmeyi gerçekten göstermiş, bütün katkılarını ortaya koymuş değerli dostlarıma da şükranlarımı sunuyorum.

Ormanlarımızın içerisinde yer aldığı bir iklimsel değişim hadisesi. Çok iyi hatırlıyorum. 2002’de milletvekili olduğumda o zaman Mecliste başkanım görevini ifa ederken bir hayli zorlanıyorduk. Zorlandığımız şey şuydu; bu tarım, gıda dediğiniz şey ve devamında bizim ormanda görev alanımızda olduğu için bunlara farklı bir bakış vardı. Öyle bir noktaya geldik ki gerçekten stratejik olması ve bundan dolayı da vazgeçilmezliği çok daha öne çıktı. Pandemi bize bunu bir kez daha gösterdi. Özellikle somut delillerle bunu ortaya koydu. Pandemi sonrası sanki bu pandemiden kurtulduk, kurtuluyoruz, maskelerimizi çıkarıyoruz derken bir de Karadeniz Bölgesi'nde iki komşu ülkenin sanki savaşıymış gibi anlaşılan, aslında tüm dünyayı etkileyen ve dolayısıyla her alanda, ama bizi şimdilik gıda konusu ilgilendirdiği için ve bunu gerçekleştirebilmek için tarımın temel girdileri noktasında birtakım sorunları yaşamaya başladık.

Paranız olsa da bulamayacağınız. Hani denilir ya, ‘Keşke bunları yaşamasaydık.’ Keşke. Gerek tarım gerekse de bakanlığımızın isminde birlikte olan ve gerçekten çok kıymetli olan ormanı daha fazla dünya olarak destekleyebilmiş olsaydık. Hükümetimiz, özellikle tarımla ve orman ile ilgili bu geride kalan 20 yıllık sürede Meclis kısmında yasama faaliyetleri çerçevesinde çok güzel mevzuatlar kazandırdı. Tabii ki hukuk devletinde asıl olan mevzuattır. Mevzuat olmadan sizin ilerlemeniz, önünüze hedefler koymanız pek mümkün olmaz. O nedenle artık mevzuat noktasında yeterliliği olan, bir iki ufak eksikliği ile tamamlanabilecek bir mevzuat sürecini Tarım ve Orman Bakanlığımız bugün itibarıyla geride bırakmıştır.

Bizim bir numaralı meselemiz ve sorumluluğumuz, bulunurluğu sağlamak. Biz bunu üreterek gerçekleştireceğiz. Bazen Türkiye’nin her şeyi üretmesi arzusu içerisinde olabiliriz, ama neticede tarım toprakları sınırlı ve bundan dolayı da istediğimiz her ürünü ihtiyacımızın tamamını karşılayacak şekilde bugünkü imkânlarla üretme konusunda eksiklerimiz olabilir. Ama bizim Ar-Ge çalışmalarımızla verimi, paritesi, nitelikleri yüksek yeni çeşitler, yeni büyükbaş-küçükbaşta yeni birtakım ırklar, bunlarla biz gıdamızın esasını oluşturan tarımsal üretimimizi mutlak suretle artırma gayreti içerisinde olacağız.

Bunlar birbirlerinin rakibi değil, birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Yani un sanayi olmadan, şeker fabrikaları olmadan, bizim bunları kullanabileceğimiz formata dönüştürme şansımız yoktur. Bundan hareketle de bir taraftan topraklarımızı koruyacağız, bir taraftan da birim alandan elde ettiğimiz hem verimi hem üretimi hem de kaliteyi de artırmaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin bu refah seviyesindeki yükselişle birlikte geldiğimiz coğrafyalara yeniden bir dönüş olacağını düşünüyorum.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
TarımVahit Kirişçi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.