Öne Çıkanlar Koronavirüs Mahmut Özer Ziya Selçuk Sözleşmeli Öğretmen Özel Eğitim

Vergisel Tedbirler, Kredi Düzenlemeleri ve Diğer Destekler ile Kısa Çalışma Ödeneği ve Sigortacılık Düzenlemeleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ''depremden zarar gören vatandaşlarımızın yaralarının sarılması, şehirlerimizin zarar gören altyapılarının yeniden mimari için bütçemizi ve tüm imkanlarımızı en etkin şekilde kullanıyoruz. Bu kapsamda, AFAD başta olmak üzere; tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın acil nakit taleplerini karşılamak için ilk etapta 100 milyar lira kaynak ayırdık. Tüm kurumlarımızın deprem ile ilgili kaynak taleplerini en hızlı şekilde karşılıyoruz. Bugüne kadar AFAD'a yaklaşık 17 milyar lira nakit aktarımı gerçekleştirdik. 

Depremden zarar gören her ailemize 10.000 lira, taşınan vatandaşlarımıza da 15.000 lira yardım yapıyoruz.  Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 100.000 lira bakdi yardımda bulunuyoruz. Vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacak olanlara da aylık 3 ile 5 bin lira kira yardımı sağlıyoruz.

Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı büyük konut seferberliğiyle depremden etkilenen vatandaşlarımızın evlerini 1 yıl içerisinde tamamlayarak hak sahiplerine teslim edilmesi hususunda Bakanlık olarak gereken tüm desteği veriyoruz.

Her bölgede Bakanlarımız toplantılar yapmaya devam ediyor. Talepleri değerlendirip hızlı bir şekilde karar alıyoruz. Deprem felaketinin vatandaşlarımız ve iş dünyamız üzerindeki etkilerini hafifletmek için bazı vergisel düzenlemeleri de acilen devreye aldık.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mart 2023 tarihli partisinin Grup Toplantısında ''deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın vergiden sigortaya, banka borcundan kredi ödemesine kadar pek çok yükümlülüğünü erteledik. Bölgeye özel kredi destekleri yanında, depremin ülke ekonomisine etkisini azaltacak ilave kaynakları devreye soktuk. Sadece kamu bankalarımızın bölgeye destekleri 80 milyar lirayı buldu. Çiftçilerimizin yıl içine dağılan destekleme ödemelerini de hızla ve nakdi olarak yapıyor, hayvan kayıplarını telafi ediyoruz. Deprem sonrası şehirlerimizin hızlıca ayağa kalkabilmesini temin için Afet Yeniden İmar Fonu kuruyoruz. Şeffaf bir yönetimle işleyecek bu fon, afetler için uzun vadeli kaynak sağlayarak bütçe üzerindeki yükü azaltacaktır. Deprem bölgesindeki yıkık, yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı tüm binaların 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle geçmişe dönük tüm borçlarını siliyoruz. Depremin en yıkıcı etkilerinin görüldüğü Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinin tamamıyla; Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki elektrik ve doğalgaz faturalarının tanzim ve tahsilini 3 ay süreyle erteliyoruz. Bilhassa, Adıyaman'lı vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren sarmalık kıyılmış tütün üreten çiftçi kooperatiflerimizin satışındaki yüzde 55'lik ÖTV'yi yarıya indiriyoruz.Önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre bu destekleri, tedbirleri, kaynakları daha da çoğaltarak depremzedelerimizin yaralarını sarmaya, bölgenin ihyasını kesintisiz sürdürmeye kararlıyız.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.