Öne Çıkanlar altılı masa Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği

En Düşük Emekli Aylığı İle İlgili Kanun Teklifi (22 Eylül 2021)

Teklif ile, en düşük emekli aylığının aylık net asgari ücret tutarının altında olmaması amaçlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlükten kaldırılan diğer kanun hükümlerine göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve bu aylıklarla birlikte her ay yapılan toplam ödemeler halen 1500 liradan az olamamaktadır. Bu tutar emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerine yetmekten oldukça uzaktır.

Asgari ücret aslında bir ''asgari geçim ücreti'' olarak hesaplanmakta ve bunun üzerinden de vergi ve sigorta gibi kesintiler yapılmaktadır. Bu kesintilerden sonra kalan net asgari ücret çalışanlara asgari bir yaşam sağlamaktan uzaklaşmaktadır. Örneğin; 2021 yılı için aylık brüt 3.577.5 lira olarak belirlenen asgari ücret, vergi ve sigorta primleri düşüldükten sonra asgari geçim indirimi hariç net 2.557.59 TL'ye düşmektedir.

Yasa teklifiyle, en düşük emekli aylığının net asgari ücret düzeyine çıkarılması önerilmektedir. Bu tutar bile emeklilerimize asgari bir geçim sağlamaktan uzak olsa da az da olsa bir nefes almalarını sağlayacaktır.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3824.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
Emekli Maaşı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.