Öne Çıkanlar MEB Elektronik Sınav 2024 Yılı ALES Başvuruları YKS Okul Birincisi Adaylar ve Eğitim Bilgisi MSÜ Başvuruları

Özel Güvenlik Görevlilerine İlişkin İki Soru Önergesi

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/43411 Esas Numaralı 5188 sayılı Kanun'a göre çalışan özel güvenlik görevlilerine ilişkin Soru Önergesi CHP İstanbul Milletvekili YÜKSEL MANSUR KILINÇ tarafından TBMM'ne sunuldu.

Özel güvenlik alanı, ülkemizde 2008-2015 yılları arasında %60, son 5 yılda da %37 oranında büyümüştür. Hızlı büyümeyle 320.000 kişinin istihdam edildiği, 1.5 milyon kişinin de sertifika alarak mesleği yapmaya hak kazandığı büyük bir sektör haline gelmiştir.

Özel güvenlik görevlilerinin çalışma koşullarının nitelikli insan gücünün oluşmasını engellemesi, statü belirsizliği, yetkilerinin açık şekilde tanımlanmaması, eşit işe eşit ücret politikasının olmaması, riskli meslek grubuna dahil edilmemesi, sık sık olumsuz tutumlara maruz bırakılmaları, kadrolu- kadrosuz çalışanlar arasındaki hak farkları, ekipman yetersizliği, stres yoğunluğu gibi sorunlar çözüm beklerken, var olan sorunlar da sektörün hızlı büyümesine paralel olarak hızla artmaktadır.

1- 2020 yılı sonu itibariyle 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a göre görev yapan özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır?

2- 2020 yılı sonu itibariyle özel güvenlik görevlisi olarak çalışanların kaçı sendika üyesidir?

3- 23 Mart 2021 tarihi itibariyle Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında İŞKUR tarafından devlet okullarında görevlendirilen özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır?

4- Özel güvenlik görevlilerinin 5188 sayılı kanunda belirlenen iş tanımı dışında çalıştırılmasının engellenmesine yönelik bakanlığınız ne gibi denetimler yapmaktadır? Bu denetimler sonucu iş tanımı dışında özel güvenlik görevlisi çalıştırdığı belirlenen iş yerlerine son bir yılda ne kadar ceza kesilmiştir?

5- Özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/43488 Esas Numaralı 24 Mart 2021 tarihli 5188 sayılı Kanun'a göre çalışan özel güvenlik görevlilerine ilişkin Soru Önergesi CHP İstanbul Milletvekili YÜKSEL MANSUR KILINÇ tarafından TBMM'ne sunuldu.

Kamu mahiyetini tamamlayıcı nitelikte sayılan özel güvenlik hizmetlerinin ülkemizin iç güvenlik sistemindeki yeri her geçen gün genişlemektedir.

Güç ve silah kullanma yetkisi bulunan yüz binlerce özel güvenlik görevlisinin görv ve yetkilerinin çerçevesinin net şekilde çizilmesi, özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, toplumsal güvenliğimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

1- 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a göre görev yapan özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır? Özel güvenlik görevlilerinin kaçı silah taşıma yetkisine sahiptir?

2- Türkiye'de kaç tane özel güvenlik şirketi vardır? Özel güvenlik şirketlerinde istihdam edilen personel sayısı kaçtır? Özel güvenlik şirketlerinde istihdam edilen personelin kaçı silah taşıma yetkisine sahiptir?

3- Kamu kurumlarında istihdam edilen özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır? Bunların kaçı silahlıdır?

4- Özel güvenlik görevlilerinin görev yaptıkları alanlar itibariyle (AVM, Hastane, Park) dağılımı nedir?

5- Son 5 yılda herhangi bir suça karıştığı için hakkında işlem yapılan (soruşturulan, yargılanan, hüküm giyen) özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır?

6- Son 5 yılda terör saldırıları nedeniyle yaşamını yitiren özel güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa kaç kişidir?

7- Son 5 yılda intihar ederek yaşamına son veren özel güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

8- Son 5 yılda özel güvenlik görevlilerinin silah kullanması nedeniyle yaralanan ve yaşamını yitiren kişiler var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

9- Son 5 yılda kaç güvenlik görevlisi görevden uzaklaştırılmıştır?

10- 2018-2019 ve 2020 yılları içerisinde, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 10'uncu maddesinin (h) bendinde düzenlenen özel güvenlik görevlisinde aranan şartlar ve güvenlik soruşturması ile ilgili olarak İl Özel Güvenlik Komisyonlarının kimlik kartlarını iptal ettiği özel güvenlik elemanı sayısı kaçtır?

11- Özel güvenlik görevlilerinin iş tanımları dışında çalıştırılmalarının engellenmesi, görev ve yetkilerinin netleştirilmesi için bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır?

12- Özel güvenlik görevlilerinin görev yaparken sahip olmaları gerekli olan ekipmanlardaki yetersizliğin giderilmesi için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.