Öne Çıkanlar altılı masa Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği 2024 Yılı DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu Cumhurbaşkanlığı Kabinesi

Zihinsel Engellilere İlişkin Kanun Teklifi

KamuMeb.net - Zihinsel engelli olduğu için sürücü belgesi verilemeyeceği tam teşekküllü hastane raporuyla teşvik edilen ve ulaşımları birlikte ikamet ettiği yada bakmakla yükümlü olan kişilerce sağlananlar, engelliliği veya malullüğü %90'ın altında kaldığı gerekçesiyle ÖTV istisnasından yararlanamamaktadır. ÖTVK'nin 7'nci maddesi hükmü; ailesinde zihinsel engelli olan ve bunların eğitim, sağlık veya sosyal faaliyetlere katılmaları için gerekli ulaşım araçlarının iktisabında vergi istisnası uygulanmasına imkan sağlamamaktadır. Çünkü zihinsel engellilik durumları istisna için aranan araçları bizzat kullanamayacak olma şartını sağlarken engelliliğin sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sdye bulunmasını gerektirmemesi nedeniyle bu şart sağlanamamaktadır. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak için; bu madde ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7'nci maddesinin 2 numaralı bendinin a alt bendinde yer alan ''%90 veya daha fazla olan malul ve engelliler'' ibaresinden sonra ''ile zihinsel engelliler'' ibaresinin eklenerek engellilik oranı %90'ın altında olduğu halde araç kullanamayacak durumda olan çok sayıda engelli vatandaşımızın ÖTV istisnasından yararlandırılarak eşitliğin sağlanması amaçlanmıştır.

Yine aynı maddede yapılan düzenleme ile ''engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler'' ibaresinden sonra ''ile zihinsel engelliler'' ibaresi eklenerek engellilik oranı %90'ın altında olduğu halde araç kullanamayacak durumda olan çok sayıda engelli vatandaşımızın ÖTV istisnasından yararlandırılarak eşitliğin sağlanması amaçlanmıştır.

6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan ''engellilik oranı %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler'' ve (b) alt bendinde yer alan ''engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler'' ibarelerinden sonra gelmek üzere ''ile zihinsel engelliler'' ibaresi eklenmiştir.

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.