Öne Çıkanlar Koronavirüs Mahmut Özer Ali Yalçın TRT EBA TV Fahrettin Koca

100 Bin Gence İstihdam Sağlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ''Ulusal kalkınma sürecimizin ayrılmaz parçası olan bu bölgesel kalkınma anlayışını uygularken iki önceliğimiz bulunuyor. Bir yandan tüm illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rekabet güçlerini geliştirerek ulusal ekonomiye katkılarını artırmak istiyoruz. Diğer yandan da bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekün kalkınmış bir Türkiye inşa etmeyi amaçlıyoruz. 

Bu işin ana aktörü, bizden çok siz değerli yerel paydaşlarımızın hizmetinde olan Kalkınma Ajanslarıdır. Yönetim ve kimi yerlerde danışma kurullarıyla bölgelerindeki tüm paydaşları bir araya getirdikleri için ajansları birer ortak iş yapma platformu olarak tanımlarsak herhalde yanlış olmaz.

Üstlendikleri planlamacı ve analist rolleriyle adeta yerelin kurumsal hafızasını oluşturduklarını söyleyebiliriz. Sağladıkları finansal ve teknik desteklerle, bölgelerindeki yatırımcıların, girişimcilerin hamisi konumundalar. Bu özellikleri sayesinde ajanslar, kısa sürede pek çok konuda yenilikçi çalışmaların ve uygulamaların öncüsü oldu.

Ülkemizde ilk defa bölgeler için kalkınma yol haritası niteliğinde olan bölge planları ajanslarımız tarafından hazırlandı. Her bölge için farklılaşan sektör ve temalarda binlerce nitelikli analiz ve strateji çalışması yine ajanslar tarafından ortaya konuldu.

Kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getiren ajanslar sayısız ulusal ve uluslararası iş birliğinin gelişmesine de vesile oldular. Bölgelerinin yatırım imkanlarını tespit edip ulusal ve uluslararası platformlarda etkin şekilde tanıtımını yaptılar. Bölge planlarında belirlenen öncelikler çerçevesinde çok kapsamlı mali ve teknik destekler verdiler.

Bu toplantı çerçevesinde hem geçmiş dönem uygulamalarımızı gözden geçireceğiz hem de önümüzdeki dönemde ajansların vizyonunun ne olması gerektiğini tartışacağız. Ülke olarak yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı odağına alan yeni bir ekonomik atılım içerisindeyiz. Bölgelerinin öncü kurumları olan ajanslara da bu süreçte önemli vazifeler düştüğü aşikâr. Bugün, ajansların yeni dönemde sunacağı katkıları nasıl artırabiliriz onu konuşacağız.

Bugüne kadar ajanslar; kamu, sivil toplum ve özel sektörden gelen 24 binden fazla kalkınma odaklı projeye 15 milyar liranın üzerinde destek sağladı. Bu desteklerle bölgelerinin üretim ve ihracat kapasitelerinin arttırılmasına ön ayak oldular. Teknolojik gelişim ve dijitalleşme süreçlerine paralel olarak insanlarımızın iş becerilerini geliştirdiler, böylece ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağladılar.

Tüm devlet desteklerini www.yatirimadestek.gov.tr platformu çatısı altında birleştirip yatırımcının hizmetine sunarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdiler. İllerin ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak yatırım fırsatlarına yönelik Ön Fizibilite Raporları hazırlayıp bu platform aracılığıyla yatırımcıların kullanımına açtılar. Birçok yatırımcı da bu ön fizibilite raporlarını değerlendirip yatırım süreçlerini başlattı.

Son üç yılda farklı Bakanlıklarla yürüttüğümüz önemli proje ve faaliyetleri kalkınma ajanslarımız eliyle hayata geçirdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere pek çok Bakanlığımızla etkili çalışmalara imza attık.

Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği ile gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak, gençleri istihdam imkanına kavuşturmak amacıyla Çalışan ve Üreten Gençler Programını devreye aldık. 2021 yılında ilk defa başlattığımız bu program ile farklı il ve ilçelerdeki 100 projeye yaklaşık 632 milyon lira destek sağlayacağız.

Belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri paydaşlığında yapacağımız emek yoğun sektörlere dönük 175 fabrika binası ve spor alanını özel sektöre tahsis ederek yaklaşık 65 bin gencimizi istihdam edeceğiz. Yapımı tamamlanan fabrikaların tahsis süreçleri başladı bile. İnşallah bu yıl bu 175 fabrikanın tamamının üretime geçmesini bekliyoruz.

Genç istihdamı konusunda 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar için odak alan olarak belirledik. Bu dönemde sadece ajanslarımız eliyle 100 bin gencimizi istihdama dahil etmeyi hedefliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın öncülük ettiği üreten ve çalışan gençler programı bu konuda çok büyük katkılar sunacak.

Merkezi bütçe imkanlarının yanında, Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası fonlardan da yararlanıyoruz. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüz bünyesinde son 2 yılda yaklaşık 80 milyon Avro’luk uluslararası fonu bölgelerimize kazandırdık. Kalkınma ajanslarımız da geliştirdikleri projelerle son 5 yılda yaklaşık 300 milyon Avro’luk uluslararası fon kullandı.

İklim değişikliğinin etkilerini giderek hissettirmesi nedeniyle yeşil büyüme konusunda her zamankinden daha fazla seçici olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, yeşil dönüşüm ve yeşil kalkınma konularını ülkemizin kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdi. Bu nedenle biz de bölgesel kalkınma alanındaki tüm faaliyetlerimizde bu vizyona destek olacağız.

KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere yönelik hızlı destek programı ile ilgili bir bilgilendirmeyi de yapmak istiyorum. Cumhurbaşkanımız 3 Ocak’ta genç, yeni mezun ve kadın istihdamını önceliklendiren bu programın ikinci fazını duyurmuştu. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira faizsiz destek veriyoruz.

İstihdamı odağına alan bu programımız, yoğun ilgiyle karşılandı. Bugüne kadar 53 bin yeni istihdam için taahhüt aldık. Firmalara ödemelerini yapmaya başladık. Cumhurbaşkanımız hedefi 75 bin yeni istihdam olarak koydu. Henüz başvuru yapmamış uygun işletmelere buradan tekrar sesleniyorum. Başvurular, 31 Mart’a kadar sürecek. Gelin siz de başvurunuzu yapın ve bu cazip destekten faydalanın.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.