Öne Çıkanlar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Turgay Ölüç Koronavirüs YSK Milletvekili Seçimleri Geçici Aday Listesi

Zam Talebi Bakan Işıkhan'a İletildi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ''Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu anlamlı dönemde böylesine önemli bir göreve atanan Sayın Işıkhan’ı tebrik ediyor, birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yaraşır bir personel rejimi, ücret sistemi ve toplu pazarlık yapısıyla çağdaş bir kamu istihdam sistemi oluşturulacağının inancını taşıyoruz.   

Gerçekleştirdiğimiz görüşmede Sayın Bakan’a bu temennimizi dile getirdik ve kamu görevlilerimizin gündemindeki önemli konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk, taleplerimizi ve beklentilerimizi ilettik.   

Yaklaşık 5 milyon kamu görevlisi, 2 milyon emekli ve aileleriyle birlikte 30 milyon dolayında vatandaşımız, yarın açıklanacak haziran ayı enflasyonunun ardından belirlenecek memur maaş zamlarını büyük bir umutla beklemektedir.  

Hepimizin bildiği gibi son yıllarda ülkemizde enflasyon rakamları bütün dünyayla birlikte hızla yükselmiş, çalışanlarımızın alım gücü düşmüş, yaşam maliyeti yükselmiş, ücretler reel olarak gerilemiştir. Bütün bu olumsuzluklardan en fazla etkilenenler ise hiç kuşkusuz ki, uzun zamandan beri enflasyon hedefine göre belirlenen maaşlarla geçinmek zorunda kalan memurlarımız olmuştur. 

Gerek asgari ücrete gerekse kamu işçilerine yapılan maaş artışları sonucunda kamu görevlilerimiz ülkemizin en düşük maaş alan kesimi haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanının 11 Mayıs 2023 günü en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltileceği yönündeki açıklamaları, asgari ücret düzeyinde maaş alan kamu çalışanlarını umutlandırsa da o günden bugüne ekonomide yaşanan gelişmeler, yapılacak bu artışın da kamu çalışanlarının zararını telafi etmeye yetmeyeceğini göstermektedir. 

11 Mayıs’ta dolar kuru 19,5 TL, euro 21,45 TL, 1 gram altın 1273 TL seviyelerindeydi. Şimdi ise dolar 26 TL, euro 28,46 TL, 1 gram altın se 1615 TL olmuştur. Açıklamanın yapıldığı gün 22 bin TL karşılığı 1125 dolar, 1026 euro etmekte, bu miktarla 17,3 gram altın alınabilmekteydi. Bugün ise 22 bin TL karşılığında 844 dolar, 773 euro ya da 13,6 gram altın alınabilmektedir. 

Dolayısıyla memurlarımıza vadedilen artış daha yapılmadan erimiş, 22 bin TL alım gücü bakımından 11 Mayıs’tan bugüne 281 dolar, 253 euro ve 3,7 gram altın kaybetmiştir. Hal böyle olunca henüz belirlenmemiş maaşlar dahi erimeye devam etmektedir. 

Bu gerçekler dikkate alındığında Türkiye Kamu-Sen olarak talebimiz, en düşük dereceli memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltildikten sonra, üzerine 2023 ikinci dönem zammı olan %6 ve gerçekleşecek enflasyona göre ortaya çıkacak enflasyon farkının uygulanması, buna ek olarak da refah payı verilmesi yönündedir. 

En düşük dereceli memur maaşına yapılacak bu artışların aynı şekilde bütün kamu çalışanlarına da yansıtılması, yaşadığımız sürecin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu taleplerimizi ve gerekçelerimizi yaptığımız görüşmede Sayın Bakan’a da ilettik. Milyonlarca vatandaşımızın umutla bu açıklamayı beklediğini hatırlattık. Memurlarımızın bayram ikramiyesi beklentilerini bir kere daha yineledik.

Kamuda adalet, hakkaniyet ve liyakatin esas alınması gerektiğinden hareketle, liyakatin baş düşmanı olarak gördüğümüz mülakat uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirttik. 

Uzunca bir zamandır gündem oluşturan ek gösterge konusunun da 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilerek çözülmesi için gerekli yasa çalışmasının da bir an önce yapılması talebimizi Sayın Bakan’a ilettik. 

Özellikle büyükşehirlerde ve tatil beldelerinde görev yapan kamu çalışanlarının kira başta olmak üzere pek çok sorunla mücadele ettiğini, afet tazminatı, yol parası, yemek yardımı gibi konularda mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini hatırlattık. Yardımcı hizmetlilerimizin, kamu mühendislerinin, avukatların ve benzer teknik hizmetleri yürüten çalışanlarımızın beklentilerini ifade ettik. 

Kamu görevlilerimizin çözüm bekleyen çok sayıda sorunu olduğunu, bu sorunların toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadığı için yıllardır biriktiğini, bu nedenle 1 Ağustos’ta başlayacak olan 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinden büyük beklentilerimizin olduğunu Sayın Bakan’a bildirdik. Toplu sözleşmelerin sonuç alınabilen ve sorun çözen bir mekanizmaya dönüşmesi için 4688 sayılı Kanun’da mutlak surette değişiklik yapılması gerektiği hususunu hassasiyetle vurguladık. 

Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde olmaları hasebiyle, Türk Büro-Sen Genel Başkanımız Türkeş Güney tarafından SGK ve İŞKUR çalışanları ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalara ait kanun tekliflerini de sayın Bakan'a iletildi.

Bundan sonraki süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile var olan ilişkilerimizin daha da güçlendirilerek, sorunların diyalog ve iş birliği içerisinde çözümüne olan inancımızı bir kere daha yineliyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a yeni görevinde başarılar diliyoruz.'' açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.