Öne Çıkanlar altılı masa Tarımda Kullanılan Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği İşletmelerde Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Öğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim Faaliyetleri Cumhurbaşkanlığı Kabinesi

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları İçin Kanun Teklifi

Söz konusu Kanun Teklifinin Genel Gerekçesi'nde ''Aralık 2019'dan bu yana dünyada pek çok ükeyi etkisi altına alan COVID-19, 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiştir. Ülkemizde de Mart ayından bu yana hayatın her alanında çeşitli tedbirler alınmıştır. Bazı alanlarda çalışmalar yavaşlatılmış, esnek çalışma saatleri belirlenmiştir. ancak bazı alanlarda da çalışma saatleri uzamış, nöbetler artmış, mevcut hizmetlere salgına bağlı olarak bazı ek görevlendirmeler yapılmıştır. Sağlık da bu alanlardan biridir. Sağlık hizmetlerinin birinci basamağında yer alan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanları COVID-19 sürecinin başından beri aktif bir şekilde ve fedakarca çalışmaktadır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada COVID-19 sürecinde büyük özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarına teşekkür etmiş ve salgında üç ay boyunca tavandan performans ödemesi yapılacağını açıklamıştı. Sağlık Bakanı'nın 9 Nisan 2020 tarihli ve 382 sayılı onayı ile de filyasyon yapan ve COVID ile ilgili yerlerde çalışanlara pandemi ücreti adı altına tavan ücreti üzerinden ödeme yapılması kararı verilmiştir. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda ''söz konusu hassas dönemde özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarının herhangi bir maddi kayba uğramalarının önlenmesi, motivasyon ve teşvik'' ifadeleri sıkça kullanılmıştır. Tavan ücretler üzerinden yapılmasına karar verilen ödemelerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin olması da kararlaştırılmıştır. COVID-19 sürecindeki doğrudan riskli ilk grup arasında yer alan, özverili şekilde çalışmalarına ara vermeksizin devam eden aile hekimleri ile aile sağlık çalışanları bu ödeme kapsamına maalesef dahil edilmemiştir. Son derece önemli bir sağlık hizmeti veren, salgın öncesindeki hizmetlerini de aksatmadan yürüten aile hekimleri ile aile sağlık merkezi çalışanları açısından bu uygulama adaletsiz ve haksız bir sonucu ortaya çıkarmıştır.

Kanun teklifinin yasalaşması ile COVID-19 sürecinin başından bu yana tümz risk ve olumsuz koşullara rağmen görevlerini yapan aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, salgın süresince geçerli olmak üzere yapılacak ödemeler kapsamına alınması, bu sayede de bozulan çalışma barışının yeniden tesisi, COVID-19 sürecinde özveri ile salgına karşı yürütülen mücadeleleri karşılığında aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının motivasyonları sağlanmış olacaktır.'' denilmiştir.

24 Kasım 2004 tarih ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunun 3'üncü maddesinin beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere ''salgın hastalık durumlarında, salgın süresince geçerli olmak üzere, aile hekimlerine, her ay için 3 aylık net asgari ücret tutarında aile sağlığı çalışanlarına da her ay için 2 aylık net asgari ücret tutarında ayrıca ödeme yapılır.'' şeklinde fıkra eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.