Öne Çıkanlar Hakmar Express Koronavirüs Hazine ve Maliye Bakanlığı Hakmar Express Aktüel Ürünler Mahmut Özer

Türk Sağlık-Sen Sendikal Eylem Kararları Yazısı (28 Şubat 2022)

Genel Başkan Önder Kahveci ve Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kazak imzalı resmi yazıda ''idarenizce ''Göreve Gelmeme/İş Bırakma Eylemleri'' hakkında yazılan genel yazınızın içeriği itibariyle Sendikal hakların korunması ve devamının sağlanması gerektiği bu hususta uluslararası düzenlemeler ve Anayasa'mızca koruma altına alınan haklar olduğu, sağlık personellerinin mali ve sosyal haklarının halen iyileştirilmediğinin Bakanlığınızca kabul edildiği ancak Sendikaların almış oldukları kararların muhteviyatı itibariyle herhangi bir inceleme yapılmaksızın her birinin aynı içeriğe sahipmiş gibi değerlendirilerek sendikal hak kullanımının kamu hizmetlerini aksatma amacı taşıdığı şeklinde yorumlanarak gerekli disiplin işlemlerinin uygulanması gerektiğinden bahsedilmektedir. Mezkur yazıda yapılan değerlendirme ile kamu hizmetlerinin tamamen aksadığı belirtilmekte ise de Türk Sağlık-Sen olarak alınan iş bırakma/göreve gelmeme eylemlerinde acil sağlık hizmetlerinin devamlılığı esas alınmış ve bu eylem kararlarında acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personeller ayrık tutulmuştur. Bu bağlamda Sendikamız kararının kamu hizmetlerini aksatma amacı taşımadığı açıkça ortadadır. Öte yandan sendikal faaliyetler gerek uluslararası düzenlemeler gerekse Anayasa'mızca güvence altına alınmış olup; sendikal hakların bu şekilde bir yazı ile sınırlandırılmaya çalışılması, niteliğinin tartışılması hukuk sistemimizde mümkün değildir. Bu bakımdan mezkur yazınızın iptali ile sağlık çalışanları bakımından herhangi bir disiplin işlemi tesis edilmemesi gerekmektedir.

Bilindiği gibi; sendikal ve demokratik kitle örgütleri demokratik rejimlerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Sendikalar, ekonomik ve sosyal istemler dışında onları doğrudan ilgilendiren konularda demokratik tepkilerini dile getirebilir ve bu doğrultuda üyelerini yönlendirebilir. Bu, sendikaların en doğal hakkıdır. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu'nun 18. maddesinde; ''kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.'' hükmüne yer verilmiştir. Belirtilen uygulamalara karşı uyarı amaçlı eyleme katılmak disiplin suç olarak değerlendirilemez.

KARAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.