Öne Çıkanlar A101 2 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği İl İçi Mazeret Tayinleri Hazine ve Maliye Bakanlığı öğretmen

Türk Veya Yabancı Uyruklu Nitelikli Araştırmacıların Kısmi Zamanlı Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar

13/04/2023 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Toplantısında kabul edilen “Yükseköğretim Kurumları Dışında Çalışan Doktora Derecesine Sahip Türk Veya Yabancı Uyruklu Nitelikli Araştırmacıların Kısmi Zamanlı Görevlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar” 24/04/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DIŞINDA ÇALIŞAN DOKTORA DERECESİNE SAHİP TÜRK VEYA YABANCI UYRUKLU NİTELİKLİ ARAŞTIRMACILARIN KISMİ ZAMANLI GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, uluslararası tanınırlığı olan yabancı yükseköğretim kurumlarında veya Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile bağlı veya ilgili birimlerin araştırma merkezi ve enstitülerinde ya da teknoloji geliştirme bölgelerinde, araştırma altyapılarında, özel sektör Ar-Ge merkezleri yahut laboratuvarlarında fiilen çalışan doktora derecesine sahip Türk veya yabancı uyruklu nitelikli araştırmacıların yükseköğretim kurumlarında kısmi zamanlı olarak görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Usul ve Esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 46 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

a) Ar-Ge: 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetleri,

b) Kısmi zamanlı görevlendirme: Yükseköğretim kurumlarında bilimsel araştırma ve uygulama, ArGe, yenilik veya tasarım çalışmalarında, bilimsel araştırma projelerinde yürütücü/araştırmacı olarak yer almak ve bu kapsamda lisans veya lisans üstü öğretimde ders vermek ya da danışmanlık yapmak üzere süresi bir yılı geçmemek üzere haftada en az bir gün süreli görevlendirmeyi,

c) Nitelikli araştırmacı: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 46 ncı maddesi kapsamındaki kuruluşlarda istihdam edilen, en az doktora derecesine sahip ve patent veya tasarım sahibi ya da fen, mühendislik ve sağlık alanlarında Q1, sosyal bilimler alanında ise scopes ve web of sciences dergilerinde birinci yazar olarak en az bir yayını olan Türk veya yabancı uyruklu çalışanları,

ç) Tasarım: 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyelini haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümünü,

d) Uluslararası tanınırlığı olan yabancı yükseköğretim kurumu: Yükseköğretim Kurulunca esas alınan Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU) ve CWTS Leiden Ranking sıralama kuruluşlarının en az 3 ünün listesinde dünya sıralamasında ilk beş yüzlük dilimde yer alan yükseköğretim kurumunu,

e) Yenilik: 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen, mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçleri ve süreçlerin neticelerini ifade eder.

Başvuru ve kabul şartları

MADDE 4 - (1) Kısmi zamanlı olarak görevlendirilmek isteyen araştırmacılar başvurularını çalışmak istedikleri birime yapar.

(2) Başvurular ilgili birim tarafından incelenir ve kriterleri sağlayan araştırmacılardan çalıştırılmak istenenlerin kısmi zamanlı görevlendirme teklifleri; ilgili birim yönetim kurulunun gerekçeli uygun görüşü üzerine üniversite yönetim kurulunun kararı, kurumların karşılıklı mutabakatı ve rektörün teklifi ile Yükseköğretim Kuruluna gönderilir. Yurt dışından görevlendirmeler için araştırmacıların uluslararası tanınırlığı olan yabancı yükseköğretim kurumunda en az iki yıldan beri ilgili bilim alanının akademik kadrosunda öğretim üyesi/araştırmacı yahut veya Ar-Ge/yenilik/tasarım merkezinde araştırmacı olarak çalıştığını resmi evrakla beyan etmesi gereklidir.

(3) Yükseköğretim kurumu tarafından kısmi zamanlı görevlendirilmesi teklif edilen araştırmacılar, Yükseköğretim Kurulu tarafından bilimsel yayın ve projeleri, yetkinlikleri, ilgili alana Ar-Ge, yenilik veya tasarım açılarından muhtemel katkıları ile üniversitenin öğretim elemanı sayısı ve benzeri kriterler bakımından değerlendirilerek çalıştırılması uygun bulunan araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmelerine onay verilir.

(4) Vakıf yükseköğretim kurumları araştırmacılarla ilgili görevlendirme tekliflerini Yükseköğretim Kuruluna gönderir. Araştırmacıların görevlendirilip görevlendirilemeyeceğine bu Usul ve Esaslar dahilinde Yükseköğretim Kurulu karar verir.

(5) Kısmi zamanlı görevlendirilen araştırmacıların görev süreleri, bilimsel yayın ve çalışmaları, ders verme ve danışmanlık hizmetleri ile yükseköğretim kurumuna olan diğer katkıları dikkate alınarak aynı usulle uzatılabilir.

(6) Bir yükseköğretim kurumunda kısmi zamanlı olarak görevlendirilen araştırmacılar, bu görevlendirmeleri süresinde aynı usulle başka bir yükseköğretim kurumunda görevlendirilemez.

(7) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 46 ncı maddesi kapsamında görevlendirilebilecek araştırmacı sayısı, ilgili yükseköğretim kurumunun dolu öğretim elemanı kadrosu sayısının %2’si ile sınırlıdır.

Ödenecek ücret

MADDE 5 - 1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında görevlendirilen araştırmacılara fiilen görev yaptıkları gün başına ödenecek ücret ile bir ayda yapılabilecek toplam ödemeye esas gösterge rakamları, aşağıda belirtilen günlük ve aylık gösterge üst sınırlarını geçmemek üzere yükseköğretim kurumunun teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulu kararı ile belirlenir. Belirlenen gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpılması suretiyle ödemeye esas tutarlar tespit edilir. Ücretin belirlenmesinde araştırmacının niteliği, bilimsel yayın ve projeleri, Ar-Ge, yenilik veya tasarım çalışmalarına katkısı, görevlendirme amacı ile yürüteceği görev ve faaliyetler dikkate alınır. Ücret, ilgili ayda fiilen görev yapılan günlerle sınırlı olmak üzere hesaplanır ve izleyen ayın 15’inde görevlendirilmiş olduğu yükseköğretim kurumunca ödenir. Bu madde uyarınca yapılacak ödemeden gelir ve damga vergisi kesilir. Bu kapsamda görevlendirilenlere bu madde uyarınca ödenecek ücret dışında başka bir ödeme yapılmaz. 

Unvan / Nitelik Günlük Gösterge Üst Sınırı* Aylık Gösterge Üst Sınırı
Doktora mezunu araştırmacılar 3.000 27.000
Doçent unvanına sahip araştırmacılar 4.000 35.000
Profesör unvanına sahip araştırmacılar ile doçent unvanını aldıktan sonra en az 5 yıllık bilimsel çalışması bulunanlar 5.000 40.000

* Günlük gösterge üst sınırları, akademik nitelikleri ve çalışmaları ile alanında öne çıkan araştırmacılar için %40 artırımlı olarak uygulanabilir.

(2) Kamu kurum ve kuruluşları personelinden bu kapsamda görevlendirileceklerin aylık, ödenek, her türlü tazminatları ve sigorta primleri ile diğer sosyal hak ve yardımları kendi kurum ve kuruluşlarınca ödenir.

Ödev ve sorumluluklar

MADDE 6 - (1) Kısmi zamanlı görevlendirilen araştırmacılar, görevlendirildikleri yükseköğretim kurumunda lisans veya lisans üstü öğretim, danışmanlık, bilimsel araştırma ve uygulama, Ar-Ge, yenilik veya tasarım çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Bu kapsamda görevlendirilenler, Yükseköğretim Bilgi Sistemi ve YÖK Akademik veri tabanlarına kaydedilir ve kendilerine yükseköğretim kurumu uzantılı eposta adresi tahsis edilir. Bu kimseler, görevlendirme süresince başlanılan, devam eden veya bitirilen tüm yayın ve bilimsel çalışmalarını görevlendirildikleri yükseköğretim kurumu adına yapar.

(2) Kısmi zamanlı görevlendirilen araştırmacılar, görevlendirildikleri kurumda idari görev üstlenemezler, senato üyesi olamazlar; fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, konservatuvar, uygulama ve araştırma merkezi, bölüm ve anabilim dalı kurullarında görev yapamazlar ve bu görevlere seçilecek üyeler için oy kullanamazlar.

(3) Kadrolu öğretim üyelerinin tabi olduğu yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler kısmi zamanlı görevlendirilen araştırmacılar hakkında da uygulanır.

(4) Ödev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen araştırmacıların görevlendirilmesi görev süresi dolmadan da sona erdirilebilir.

(5) Bu usul ve esaslar kapsamında görevlendirilen araştırmacı, hangi sebeple olursa olsun kurumuyla ilişkisi kesildiğinde yükseköğretim kurumunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Kurumuyla ilişiği kesilen araştırmacıların görevlendirmeleri de herhangi bir işleme gerek kalmaksızın sonlandırılmış sayılır.

Yürürlük

MADDE 7 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Yükseköğretim Kurulunun resmi internet sitesinde yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 - (1) Bu Usul ve Esasları Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.