Öne Çıkanlar 2024 Yılı Mayıs Ayı Koç Burcu Para Yorumu BİM ŞOK A101 ŞOK 8 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler

Öğrenci Taşıma ve Yemek Hizmeti Alımlarında Ek Fiyat Farkı Ödemeleri (1 Mart 2022)

Genel Müdür V. Bakan a. Levent Özil imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, Ülkemizde ve dünyada hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar nedeniyle oluşan yüklenici mağduriyetlerini gidermek amacıyla 22 Ocak 2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan 7351 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na Geçici 5'inci madde eklenmiş ve 4734 sayılı Kanun'a göre ihalesi yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin Türk Lirası üzerinden yapılan sözleşmelerde, 1/7/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için ihale dökümanında fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilmesine imkan tanınmıştır.


Bu çerçevede, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrenci taşıma ve yemek hizmeti satın alınan yüklenicilere 24 Şubat 2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun Geçici 5'inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar doğrultusunda ek fiyat farkı ödemeleri yapılacaktır.

Bakanlığımızca, söz konusu yüklenicilere ödenecek ek fiyat farklarının hatasız ve hızlı bir şekilde hesaplanabilmesi/ödenebilmesi ve Ülkemiz genelinde uygulama birliğinin sağlanabilmesi için anılan Esaslar'a uygun olarak Taşımalı Öğrenci Modülü'nde gerekli güncellemeler yapılmış, aylık hakedişlere göre yüklenicilere ödenmesi gereken ek fiyat farklarının modül tarafından otomatik olarak hesaplanması sağlanmıştır.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin girmiş oldukları veriler doğrultusunda Taşımalı Öğrenci Modülü tarafından hesaplanan ek fiyat farklarının yüklenicilere ödenebilmesi için gerekli ödenekler il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilmiştir.

Buna göre, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince öğrenci taşıma ve öğle yemeği hizmeti satın alınan yüklenicilere, söz konusu Esaslar doğrultusunda ek fiyat farklarının ödenmesinde aşağıdaki hususlara riayet edilecektir.

1- Ek fiyat farkı verilmesi, 4734 sayılı Kanun'un 18'inci maddesinde belirtilen ihale usulleri (açık iale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık usulü) ile ihale edilen işleri kapsamakta olup, ''doğrudan temin'' ile yapılan taşıma ve yemek hizmeti alımları ile anılan Kanun'un 3/e maddesine göre istisna kapsamında öğretmenevleri, pansiyonlu ve bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunan okullardan yapılan yemek hizmeti alımlarını kapsamamaktadır.

2- Ek fiyat farkları 1 Temmuz-21 Aralık 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) gerçekleştirilen kısımlar için verilecek, 1 Ocak 2022 ve sonrası için gerçekleşen iş kısımları için herhangi bir ek fiyat farkı hesabı/ödemesi yapılmayacaktır.

3- 24 Şubat 2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun Geçici 5'inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar'ın 8'inci maddesi gereğince ek fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicilerin 25 Mart 2022 tarihine kadar idareye (ihaleyi yapan il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine) yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Buna göre ek fiyat farkı verilmesini talep eden yüklenicilerden buna ilişkin yazılı başvuruları (dilekçeleri) alınacak, dilekçe ile başvurmayanlara herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Yüklenici dilekçeleri, ödemeyi yapacak kurumda kalacak olup Bakanlığımıza gönderilmeyecektir.

4- Ek fiyat farkı hesaplamalarının hatasız bir şekilde yapılabilmesi ve herhangi bir kamu zararına veya yüklenici mağduriyetine sebep olunmaması için Taşımalı Öğrenci Modülü ''İhale Sonuç Ekranları''na, ''İhale Tarihi'', ''İşin Edinilme Usulü'', ''Sözleşme İfa Durumu'', ''İhale Kayıt No'' alanları eklenmiş ve bu alanlara gerekli veri girişleri il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince tamamlanmıştır. Yüklenicilere ödenecek ek fiyat farkları, söz konusu alanlara veri girişlerinin il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince eksiksiz ve doğru olarak yapıldığı versayımı ile modül tarafından otomatik olarak hesaplanmıştır. Bu itibarla söz konusu alanlara veri girişlerinin eksiksiz ve doğru olarak yapılması büyük önem arz etmekte olup; hatalı ve eksik veri girişi nedeniyle oluşacak kamu zararı ve/veya yüklenici mağduriyetlerinden il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacaktır.

5- Yüklenicilere ödenecek ek fiyat farkları, Taşımalı Öğrenci Modülü ''İlçe Tahakkuk İşlemleri'' ekranında ''Gönderilecek Toplam Ödenek'' sütununda yer alan tutarlar dikkate alınacak hesaplanmış ve ''İlçe Tahakkuk İşlemleri'' ekranına yeni ilave edilen ''Ödenecek Ek Fiyat Farkı'' sütununda görüntülenmesi sağlanmıştır. Ek fiyat farkı ödenekleri burada yer alan tutarlar üzerinden il/ilçe milli eğitim müdürlükleri hesaplarına aktarılmıştır.

Bilindiği üzere uygulamada, servis araçlarının devam devamsızlık bilgileri taşıma merkezi okul müdürlüklerince ay bitiminde Taşımalı Öğrenci Modülü ''Taşıma Okul Puantaj İşlemleri'' ekranına işlenmekte, oluşan puantajlar doğrultusunda hesaplanan aylık hakediş tutarları ''İlçe Tahakkuk İşlemleri'' ekranında ''Gönderilecek Toplam Ödenek'' sütunu altında görüntülenmektedir. Oluşan hakediş tutarları doğrultusunda yüklenicilerce kesilen faturalar il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince Taşımalı Öğrenci Modülü ''Fatura Bilgileri'' ekranına yüklenmektedir.

Normal şartlarda, ''Gönderilecek Toplam Ödenek'' tutarları ile ''fatura toplamları'' birbirine eşit olması gerekirken yüklenicilere kesilen cezalar vb. nedenlerle ''fatura tutarları'' '' Gönderilecek Toplam Ödenek'' tutarından düşük olabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda Bakanlığınızca il/ilçe milli eğitim müdürlüğü hesaplarına düşük olan tutar kadar ödenek aktarılmaktadır.

Anlaşılacağı üzere ''fatura tutarları'', ''Gönderilecek Toplam Ödenek'' tutarından düşük olan hakedişlere yapılacak ek fiyat farkı ödemelerinin modül tarafından otomatik olarak hesaplanan ek fiyat farkı dikkate alınarak yapılması durumunda fazla ödemeler oluşacaktır. Bu tür fazla ödemelerin önüne geçmek ve oluşması muhtemel kamu zararlarını engellemek amacıyla Bakanlığımızca ''Ek Fiyat Farkı Hesaplama Tablosu'' hazırlanmış ve yazımız ekinde gönderilmiştir.

Buna göre, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerimizce, ek fiyat farkı ödemeleri yapılmadan önce aylık hakedişlerin ödenmesine esas teşkil eden fatura tutarları (KDV dahil tutarlar) doğrultusunda ekteki tablo kullanılarak ek fiyat farkları hesaplanacak ve bu hesağ sonucu bulunan ek fiyat farkı tutarları, modül tarafından hesaplanan ek fiyat farkı tutarları ile karşılaştırılacaktır.

Modülde hesaplanan ek fiyat farkı tutarı ile ekteki tablo kullanılarak hesaplanan ek fiyat farkı tutarı arasında fark var ise modül tarafından hesaplanan ek fiyat farkından yüksek olmaması kaydıyla, yüklenicilere yapılacak ek fiyat farkı ödemelerinde, aylık hakedişlerin ödenmesine esas teşkil eden fatura tutarları doğrultusunda ekteki tablo kullanılarak hesaplanan ek fiyat farkı tutarları dikkate alınacaktır.

''Ek Fiyat Farkı Hesaplama Tablosu'', modül tarafından hesaplanan ek fiyat farkı tutarının il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince kontrol edilerek teyit edilebilmesi amacıyla gönderilmiş olup, doldurulan tablolar Bakanlığımıza gönderilmeyecektir.

6- Yüklenicilere yapılacak ek fiyat farkı ödemeleri fatura karşılığında yapılacaktır. Taşımalı Öğrenci Modülü tarafından hesaplanarak il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen ek fiyat farkı tutarları KDV dahil olarak hesaplanmış olup ödemelerde bu tutarlara ayrıca KDV ilave edilmeyecektir.

7- Özel eğitim taşıma hizmeti hakedişleri için hesaplanan ek fiyat farkı tutarlara, modül tarafından sadece taşıma bedelleri dikkate alınarak hesaplanmıştır. Bu itibarla, ekte gönderilen tablo ile yapılacak ek fiyat farkı hesaplamalarına, rehber personel için ödenen tutar kesinlikle dahil edilmeyecektir.

Bilgilerinizi ve yüklenicilere yapılacak ek fiyat farkı ödemeleri ile ilgili iş ve işlemlerin, yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecek şekilde gerçekleştirilmesi hususunda gereğini arz ve rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.