Öne Çıkanlar A101 16 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Adalet Bakanlığı öğretmen pasta Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı Eğitici Eğitimi

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na Son Şekli Verilecek

Milli Eğitim Bakanı Özer, "Önümüzdeki haftadan itibaren eğitimle ilgili tüm paydaşların görüşünü alarak hazırlamış olduğumuz yönetmeliğe son şeklini vereceğiz.

Adaylık kaldırma sınavı kaldırılıyor, adaylık için minimum bir yıl maksimum 2 yıllık bir süre öngörülüyor. Bundan sonraki öğretmen atamalarında öğretmenlerimiz, okullarına gidecekler ama hemen dersten sorumlu olmayacaklar, 240 saatlik bir mesleki gelişim, oryantasyonlarıyla ilgili eğitim alacaklar, sınıf içi, okul içi ve okul dışı uygulamaları tamamlayacaklar. Öngörülen süreci, bir sene içerisinde tamamladıklarında, değerlendirme komisyonundan geçecekler. Değerlendirme komisyonuna öğretmenlerimiz gitmeyecek, bir mülakat olmayacak, bir kanaat belirtme olmayacak. Yalnızca öğretmenimiz 240 saatlik eğitimi tamamlanmış mı, evrakların tamam olduğuna bakılacak ve tamamsa kadroya geçecek." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgli üreçleri yönetirken, 60 yıllık bir deneyimden yaralandık. Eleştirileri haksız buluyorum. Milli Eğitim Şuraları, ülkedeki tüm STK'ların, öğretmenlerin ve eğitimle ilgili herkesin katılımına açık şeffaf bir süreçte ilerledi. Kanunla ilgili yönetmelik de hazırlandı. Tüm paydaşların fikirleriyle son şeklini alacak.

Sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen arasında bir ayrım yok. 3+1 kalmak suretiyle sözleşmeli öğretmenlerimize bazı haklar getirdik. 

İyileştirme olabilmesi için yapıcı eleştirilerin olması gerekiyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda mevcut öğretmenlerin hiçbir hak kaybı olmadı. Hatta, yeni öğretmenler için bir iyileştirme söz konusudur.

Bundan sonraki öğretmen atamalarında öğretmenlerimize okullarına gidecekler ama hemen sorumluluk almayacaklar. 240 saatlik bir oryantasyon eğitimine tabi olacaklar. Öngörülen süreci bir sene içerisinde tamamladıklarında değerlendirme komisyonundan geçecekler ve kadroya alınacaklar. Burada bir mülakat yapılmayacak. Yalnızca bu eğitim tammalanmış mı, evraklar yeter mi diye bakılacak. Mazereti olan adayların süreci iki yıl daha uzatılacak. Değerlendirme konmisyonunun adayı reddetmek için bir insiyatifi ya da kanaat belirtme hakkı olmayacak." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.